Какво е инфертилитет?
Публикувано на: 06.06.2024г.

Време за четене: 2 минути

Какво точно означава „инфертилитет“?

💡 Обикновено, когато една двойка има редовен сексуален живот без предпазване от забременяване, шансовете за зачеване са около 20-25% всеки месец. Говорим за инфертилитет или безплодие, когато двойката се опитва да има бебе в продължение на 12 месеца без успех. Когато партньорката е над 35 години, този период е още по-кратък – само 6 месеца.

Аз вече имам дете, защо сега не мога да зачена?

💡 Има два вида инфертилитет. Когато жената партньор никога не е постигнала бременност, въпреки опитите, това се нарича първичен инфертилитет. Невъзможността да се износи бременността до термин също се счита за инфертилитет. В този случай говорим за вторичен инфертилитет. Дори когато човек е заченал успешно в миналото, някои състояния могат да доведат до вторичен инфертилитет.

Каква е причината за инфертилитета?

💡 Инфертилитетът може да се дължи на различни причини и много често има повече от една причина, поради която не настъпва бременност. Доказано е, че причините за безплодието са поделени по равно между мъжете и жените. При малък процент от двойките е невъзможно да се установи причината за инфертилитета – това се нарича неизяснен инфертилитет. Можете да научите повече за диагностиката и лечението на безплодието у жената тук (линк към тази статия) и диагностиката и лечението на безплодието у мъжа тук (линк към тази статия).

Това женски проблем ли е?

💡 Важно е да запомните, че инфертилитетът не е само женски проблем! Поставянето на клеймото на безплодието единствено върху жената е една от най-големите пречки за преодоляване на инфертилитета. Понякога мъжете отказват да приемат, че тяхното състояние може да е фактор, допринасящ за безплодието, и не желаят да започнат диагностика и лечение. Това води до загуба на ценно време за двойката и често подлага партньорката на ненужни, скъпи и болезнени медицински процедури. Диагностиката на мъжкия инфертилитет е бърза, лесна и безболезнена. Затова винаги се препоръчва да се започне с диагностициране на мъжа в двойката.

Инфертилитетът, освен здравословен проблем, е и емоционално предизвикателство. Справянето с психологическото въздействие е от голямо значение. За съжаление безплодието все още често се възприема като чисто женски проблем. Приемането, че инфертилитетът засяга и двамата партньори, помага на двойката да се справи с емоционалната травма и улеснява лечението за тях и техните медицински специалисти.

Какво можем да направим?

💡 Не губете време! Времето е много важно за преодоляването на безплодието. Колкото по-бързо се диагностицира проблемът, толкова по-големи са шансовете за разрешаването му. Когато подозирате, че имате проблеми със зачеването, най-добре е да посетите специалист по фертилитет. Този специалист не е просто гинеколог или общопрактикуващ лекар.

Има ли някакви билки или народна медицина, които биха могли да помогнат?

💡 Средствата от народната медицина са неефективни, губят безценно време и могат да причинят сериозни здравословни проблеми. Инфертилитетът е сложен проблем. Всякакви опити за самолечение могат да бъдат вредни и да бъдат рискови за вашето здраве. Тези опити могат да причинят емоционален стрес, тъй като не дават положителни резултати. Освен това забавянето на професионалната помощ отнема ценно време и намалява шансовете за желания резултат. За успешното лечение на безплодието вие - както и всеки друг във вашето положение - се нуждаете от професионална медицинска помощ. Това са лекарите - специалисти по репродуктивно здраве.

! Най-важното послание е, че безплодието не е присъда, не е срамно и можете да го преодолеете. Вие не сте сами!

) Какво е инфертилитет? Дали това е само женски проблем? Как да го преодолеем? Защо това се случва на мен и семейството ми? Ние ви показваме най-лесния начин да намерите всички отговори. Безплодието вече не е присъда, не е срамно и можете да го преодолеете. Най-важното - не сте сами!

#Каквоеинфертилитет #Нестесами #1от6