Как работи репродуктивната система на жените?
Публикувано на: 06.06.2024г.

Време за четене: 3 минути

) Женската репродуктивна система се състои от вътрешни и външни органи, които правят възможно възпроизводството и половия живот. Женската репродуктивна система включва матката, яйчниците, маточните тръби и вагината, както и хормоните. #ЖенскаПоловаСистема

Какво е женската репродуктивна система?

💡 Репродуктивна система наричаме частите от женското тяло, които произвеждат човешката яйцеклетка, подпомагат нейното оплождане и се грижат за бъдещото бебе до раждането му. Всички тези органи са разположени в долната част на корема. Наричат се още женски полови органи.

Женските полови органи са външни (външни и вътрешни срамни устни и клитор) и вътрешни (вагина, шийка на матката, матка, яйчници и маточни тръби).

Каква е ролята на вътрешните полови органи?

💡

Матка

Матката (наричана още утроба) е мястото, където бъдещото бебе расте по време на бременността. Тази част обикновено е с размер на слива, но може да се разшири много. Мускулите в матката изтласкват бебето навън по време на раждане. По време на пубертета вътрешната страна на матката започва да се подготвя всеки месец за приемане на оплодена яйцеклетка. Тя става по-рехава и по-дебела, създавайки благоприятни условия за яйцеклетката. Ако не се случи оплождане или ако оплодената яйцеклетка не се вгнезди в матката, в края на цикъла част от удебелената лигавица се отделя заедно с менструално кървене.

Яйчници

Яйчниците са два органа с размер и форма на бадем, разположени от всяка страна на матката. Те произвеждат хормони и развиват и отделят яйцеклетки (това се нарича овулация). Яйцеклетката започва своето пътуване до маточната тръба, където в крайна сметка може да се срещне със спермата. Зрялата яйцеклетка е годна за оплождане само 1-2 дни след овулацията. Човешкото яйце е с размерите на върха на карфица и е най-голямата клетка в човешкото тяло. Жените се раждат с всичките си яйцеклетки - около 400 000 при раждането. Само няколко от тези яйцеклетки могат да се развият напълно по време на фертилните години на жената. Фертилният период в живота на жената започва в пубертета и продължава около 30 години.

Вагина

Тя свързва матката с външните полови органи. Вагината е път към и от матката за менструално кървене и семенна течност. Тя също е част от родовия канал и е доста еластична.

Маточни тръби

Двете маточни тръби свързват яйчниците с матката, по една от всяка страна. Те пренасят яйцеклетка, освободена по време на овулацията, от яйчниците до матката. Това е мястото, където спермата среща яйцеклетката и се извършва оплождането.

Как работи репродуктивната система на жената?

💡 За да обясним това, нека да разгледаме менструалния цикъл. Това е процес, който протича редовно в тялото на жената през нейните фертилни години. Започва на първия ден с менструално кървене и продължава с промени в матката като подготовка за евентуална бременност. Яйчниците се развиват и отделят яйцеклетка около средата на цикъла. Яйцеклетката се придвижва през маточните тръби към матката. Ако по време на това пътуване яйцеклетката срещне сперматозоид, тя може да бъде оплодена и полученият ембрион се вгнездява в стената на матката. Ако не получи бременност, настъпва менструално кървене, което дава начало на нов цикъл. Всички тези събития се управляват от женските полови хормони (link to this article).

) Функциите на женската репродуктивна система осигуряват способността на жената да роди дете. Те правят това, като произвеждат и отделят яйцеклетки по време на ежемесечен цикъл, наричан менструален цикъл. След това яйцеклетката навлиза в маточната тръба. Тази тръба води до матката. Бременност може да настъпи, ако яйцеклетката бъде оплодена от сперматозоид по време на много кратък период от 1-2 дни след овулацията. Ако яйцеклетката не бъде оплодена, започва кървене и нов менструален цикъл.