Женските полови хормони
Публикувано на: 06.06.2024г.

Време за четене: 3 минути

) Женските полови хормони - FSH, LH, естрадиол, прогестерон, пролактин. Женските полови хормони управляват вашия менструален цикъл. Овулацията! #Хормони #Женскихормони #Менструален цикъл #Овулация

Какво представляват хормоните?

💡 Хормоните са химически вещества, произвеждани и отделяни от различни органи на тялото. Тези вещества могат да пътуват от една част на тялото до други части. Хормоните инициират и контролират много функции на човешкото тяло. Половите хормони са специална група хормони, които играят жизненоважна роля в човешката репродукция.

Кои са женските полови хормони?

💡 Това са директорите, които инициират и управляват всички процеси в женската репродуктивна система (link to this article). Те се произвеждат от различни органи и се освобождават директно в кръвта в различни количества в зависимост от възрастта, фазата на менструалния цикъл или етапа на бременността. Ето кои са най-важните женски хормони:

- FSH – отделя се от хипофизната жлеза в мозъка. Стимулира яйчниците да развият яйцеклетка.

- LH – има роля в предизвикването на овулация.

- Естрадиол – основният естрогенен хормон в женското тяло. Той играе важна роля в процеса на узряване на яйцеклетките и за удебеляване на вътрешните стени на матката.

- Прогестерон – отговаря за подготовката на матката за оплодената яйцеклетка.

- Пролактин - освобождава се от хипофизната жлеза в мозъка. Основната му функция е да стимулира производството на кърма при жените.

Каква е ролята на женските полови хормони в менструалния цикъл?

💡 Менструалният цикъл е процес на периодични промени в женските полови органи по време на фертилните години на жената. Той има средна продължителност от около 28 дни (може да бъде по-кратък или по-дълъг) и обхваща времето между две менструални кръвотечения. Началото на менструалното кървене се счита за ден 1 от менструалния цикъл. Всеки менструален цикъл се състои от 3 фази.

- Първата фаза трае от Ден 1 до овулацията – средна продължителност 10-14 дни. Отделят се хормоните LH и FSH, като увеличават производството на естроген в яйчниците.

- Овулацията - по време на тази фаза естрогенът стимулира узряването на фоликул в яйчниците. Когато фоликулът се развие напълно, той се спуква и отделя яйцеклетка. Овулацията настъпва около 14 дни преди края на цикъла и продължава кратко - само 1-2 дни. Само в този период може да се случи оплождане на яйцеклетката от сперматозоид.

- Последната фаза продължава от края на овулацията до края на цикъла. След отделянето на яйцеклетката фоликулът се превръща в така нареченото "жълто тяло", което произвежда прогестерон, подготвяйки матката да приеме оплодената яйцеклетка.

Всеки месец ли има овулация?

💡 Не, овулация не настъпва във всеки цикъл. Напълно нормално е понякога да имате цикъл без овулация.