Искам да забременея - първи стъпки
Публикувано на: 06.06.2024г.

Време за четене: 3 минути

 

Бременността е уникално преживяване за вас, но най-вече за вашето тяло, затова си струва да се подготвите добре. Колкото по-добро е вашето здравословно състояние, толкова по-голям е шансът да видите положителен тест за бременност през следващите месеци.

 

Добро ли е здравословното ви състояние?

💡 Ако искате да забременеете, първо проверете здравето си. Посетете вашия гинеколог и му кажете за вашите планове. Те ще Ви прегледат и ще Ви назначат основни тестове, като скрининг на шийката на матката, преглед на гърдите, кръвни изследвания и изследвания на урина и изследвания на щитовидната жлеза. Проверете имунитета си към детски инфекциозни заболявания, като рубеола и варицела, и се ваксинирайте, ако е необходимо. Разумно е да проверите здравето на устната кухина и да лекувате всякакви кариеси, преди да забременеете. Нелекуваните проблеми със зъбите могат да причинят преждевременни раждания и дори спонтанни аборти.

) SM

Ако плановете за бебе са на хоризонта, време е за проверка на здравословното ви състояние! 🤰Посетете гинеколога си!🩸Направете списък - скрининг на маточната шийка, преглед  на гърдите, тестове за кръв/урина и проверка на щитовидната жлеза. Не забравяйте имунизациите за детски болести, като рубеола и варицела - ваксина, ако е необходимо!💉 Не пропускайте и посещението при зъболекар 🦷 Нелекуваните проблеми със зъбите могат да причинят усложнения като преждевременни раждания и спонтанни аборти. #PrePregnancyHealth #BabyPrep #HealthyBeginnings

Трябва ли да взимам някакви добавки?

💡 Ако сте здрави, не е необходимо да приемате някакви специални витаминни добавки в подготовката за бременност. Изключение прави добавката с фолиева киселина, която е много важна за правилното развитие на нервната система на плода. При здрави жени дневната доза фолиева киселина трябва да бъде 0,4 mg.

) SM

🌿 Ако сте здрави, няма нужда от допълнителни витамини преди бременността - с изключение на жизненоважната фолиева киселина!🤰💊 Фолиевата киселина е от изключително значение за развитието на нервната система на плода. При здрави жени дневната доза от 0,4 mg.

 

Кога трябва да правим секс?

💡 Когато се опитвате да заченете, е важно да знаете кога и колко често да правите секс. В дните около овулацията са най-високи шансовете за забременяване. Те не винаги са лесни за разпознаване. Затова правете любов редовно, най-добре около 3-4 пъти седмично и близо до времето на овулация - всеки ден или през ден, особено когато ви се иска най-много. Обикновено имаме най-високо сексуално желание през фертилните дни.

) SM

📅👫Времето е решаващо, когато се опитвате да заченете! Да улучите най-подхоящия момент. Дните около овулацията увеличават шансовете за бременност, но разпознаването  им не винаги е лесно.💑 Така че правете секс редовно – 3-4 пъти седмично –  по-често с наближаване овулацията.

Ако бебето се забави?

💡 Ако опитите за забременяване са неуспешни повече от година, трябва да посетите лекаря си и да обсъдите ситуацията. Вашият лекар ще назначи допълнителни изследвания, включително хормонални изследвания и спермограма.

💡 Ако жената е на възраст над 35 години или ако някой от вас има съпътстващи заболявания, които могат да повлияят на плодовитостта, като заболявания на щитовидната жлеза, ендометриоза, синдром на поликистозните яйчници(СПКЯ), диабет и заболявания на тестисите, се препоръчва посещение при специалист след 6 месеца опити за забременяване.

) SM

Ако бебето се бави повече от година, е време за посещение при лекар! 🩺Обсъдете с Вашия лекар допълнителни изследвания, като хормонални проверки и анализ на сперма, които могат да дадат представа за състоянието ви. Ако сте жена над 35, не чакайте повече от 6 месеца!