Колко е важно да живеем здравословно
Публикувано на: 06.06.2024г.

Време за четене: 2 минути

💡 Вашият начин на живот, диета и навици могат да имат голямо влияние върху вашето здраве и фертилност. Затова си струва да обърнете внимание на начина си на живот, ако планирате бременност.

Важно ли е здравословното хранене за забременяването?

 

💡 Ако искате да се погрижите за репродуктивното си здраве, следвайте диета, богата на пресни зеленчуци, пълнозърнести въглехидрати, добри протеини и мазнини. Зеленчуците трябва да съставляват до половината от всяко хранене. Допълнете ги с черен хляб, зърнени храни, кафяв ориз, пълнозърнести тестени изделия и добър протеин (най-добрият идва от растения, като боб, леща или нахут). Не забравяйте да ядете риба поне два пъти седмично (за предпочитане печена или на пара). Ако обичате месо, най-добре изберете пилешко или пуешко и ограничете консумацията на червени меса (агнешко, телешко и свинско). Трябва да се въздържате от консумация на силно преработена храна, сладки напитки и нездравословни мазнини. И не забравяйте за водата - най-добре е да пиете около 2 литра на ден, в зависимост от теглото и начина ви на живот.

 

) 🥗 Подобряване на фертилността? Хранете го правилно! Изберете здравословна диета: зеленчуците са важните тук, запълвайки половината ви чиния. 🍲 Добавете черен хляб, зърнени храни, кафяв ориз, пълнозърнести тестени изделия и първокласни растителни протеини (боб, леща, нахут).

🐟 Похапвайте риба два пъти седмично. За любителите на месото - наблегнете на пилешкото или пуешкото, ограничете червеното месо. 🍔 Избягвайте силно преработените храни, сладките напитки и нездравословните мазнини.

💧 И не забравяйте водата - героят на всяка диета! Пийте около 2 литра дневно, съобразени с вашето тегло и начин на живот. #FertilityFuel #HealthyEatingForFertility #NourishToConceive

Защо е полезно да бъдем активни?

💡 Наднорменото или поднорменото тегло може да причини репродуктивни проблеми. Здравословната диета и редовната физическа активност са добри за поддържане на здравословно тегло и цялостно здраве, което благоприятства фертилността . Намерете дейности, които ви харесват. Не трябва да е прекалено интензивно, тъй като това може да попречи на способността за зачеване.

💡 Прекомерните упражнения и състезателните спортове могат да имат отрицателен ефект върху плодовитостта, особено при жените. Интензивните и чести упражнения могат да нарушат хормоналния баланс и да попречат на производството на сперматозоиди при мъжете. Анаболните стероиди могат да бъдат особено опасни и да намалят качеството на спермата, като същевременно причиняват сексуална дисфункция .

 

) ⚖️🏃‍♀ Теглото има значение! Както излишните килограми, така и прекалено ниското тегло могат да повлияят на плодовитостта. Здравословната диета и редовните упражнения поддържат баланса, като повишават цялостното здраве и плодовитостта.

💪🧘‍♀ Изберете дейности, които обичате; не твърде интензивни, за да не попречат на забременяването. Пазете се от прекомерни упражнения, особено при жените - те често нарушават хормоналния баланс. При мъжете интензивните упражнения могат да повлияят на производството на сперма. 💊Забравете за анаболните стероиди - твърде голям риск! Те могат да навредят на качеството на спермата и да причинят сексуална дисфункция. Влезте във форма по здравословен и безопасен начин!

 Пречат ли алкохолът, цигарите и наркотиците на забременяването?

💡 Пушенето вреди на фертилността, както при мъжете, така и при жените. Жените, които пушат, могат да получат нередовен цикъл и проблеми с овулацията, докато пушенето при мъжете може да доведе до по-нисък брой и качество на спермата. Консумацията на алкохол, както и пушенето, може да наруши менструалния цикъл и да намали броя и качеството на спермата. Употребата на наркотици, независимо дали са твърди или меки, може значително да намали плодовитостта чрез намаляване на качеството и обема на спермата и дори промяна на ДНК на спермата. Затова се откажете от алкохола, цигарите и наркотиците.

)  Откажете се от пушенето и напитките в името на вашето бъдещо бебе! Пушенето вреди на женския цикъл и овулацията, а при мъжете води до по-нисък брой и качество на спермата.

🍻 Алкохолът намалява качеството на спермата. Твърдите или меките наркотици също оказват влияние – намаляват качеството, обема и дори нарушават ДНК на спермата. Зарежете пороците и сбъднете мечтата за дете!