Sperm OK - бърз, сигурен и лесен за употреба тест
Публикувано на: 28.12.2016г.

Ако сте сред двойките с репродуктивни проблеми и ако съпругът или приятелят ви упорито отказва да посети лекар и да се подложи на високоспециализирани изследвания, за да се установи дали спермата му притежава достатъчни оплодителни възможности, то тогава  на ваша помощ идва иновативният за нашия пазар продукт – Sperm OK на канадската компания Artron. Това е бърз, сигурен и лесен за употреба тест, който с  точност до 98% определя количеството сперматозоиди в спермата на партньора ви. През 2010 година Световната здравна организация приема за норма наличието на поне 15 милиона сперматозоида в 1 милилитър еякулат. По-ниското ниво означава по-ниска оплодителна способност, респективно по-малък шанс за зачеване в сравнение с двойките, в които мъжът притежава по-концентрирана сперма. Sperm OK изследва и определя точно това – дали броят на сперматозоидите отговаря на изискванията. Единственото необходимо нещо  е да се закупи тестът, който съдържа подробни инструкции за употреба, чашка за събиране на пробата, бутилка със специален тестващ агент, инструмент за прехвърляне на пробата в бутилката и тестващо устройство, което наподобява външния вид и устройството на  тестовете за бременност.  Между 5 и 10 минути след извършване на теста ще знаете със сигурност дали в спермата на партньора ви има поне 15 милиона сперматозоида, т.е.  в количествено отношение той не страда от нарушена фертилност. Много важно е, че в случая не е необходимо мъжът да преодолява психологически пречки и неудобство, както е при изследване в лаборатория. Всичко става в спокойната обстановка на дома ви, напълно безопасно. А след теста ще знаете дали има нужда от допълнителни изследвания, или не.

Какви са предимствата на Sperm OK?

Все повече български двойки страдат от репродуктивни проблеми, които им пречат да се сдобият със собствена рожба. Причините за това са различни, но в повечето случаи са напълно лечими и след намесата на специалист идва и бебето.  За разлика от жените,  които по-лесно се доверяват на лекарите и не се притесняват да потърсят медицинска помощ, мъжете по-трудно преодоляват психологическата бариера пред консултацията със специалист, още повече когато нещата се отнасят до оплодителните им възможности. На помощ тук идва един изцяло нов за нашия пазар продукт – тестът Sperm  OK. Създаден от канадската компания Artron, той позволява на мъжете да тестват своите репродуктивни способности, когато имат съмнения за проблеми. 

За пръв път ще можете да се тествате в дома си и да предприемете необходимите мерки в зависимост от резултата.  Тестът Sperm OK е изключително полезен, когато имате съмнения, че нещо не е наред. След тълкуването на резултата ще знаете дали се нуждаете от допълнителна медицинска консултация.

Какво представлява Sperm OK?

Тест касетата много наподобява стандартните тестове за бременност. Резултатът се отчита по същия начин – чрез тестова линия и допълнтелна  контролна линия. В опаковката ще откриете още флаконче със специален разтвор, който играе ролята на реактив; чашка, в която да съберете еякулат за пробата, както и специален инструмент, наподобяващ спринцовка, с който да прехвърлите спермата във флакончето с разтвор. В кутийката са приложени и подробни инструкции за употреба.

Как ще протече тестът?

След като съберете еякулат в приложената чашка, ще трябва да изтеглите необходимото количество сперма с инструмента за прехвърляне. Необходимо е да го поставите в шишенцето с реактив, след което внимателно да смесите чрез разклащане и да оставите шишенцето изправено върху равна повърхност за 2 минути. Част от пробата се поставя върху обозначеното за това място върху тест касетата. Резултатът се отчита между 5 и 10 минути след накапването на пробата.

Как се интерпретира резултатът?

За да е валиден резултатът ви, трябва да се убедите, че контролната линия се е позитивирала. Ако имате 2 черти на теста, тоест освен контролната линия , се е позитивирала и тест линията, това означава, че в спермата ви има поне 15 милиона сперматозоида на милилитър, т.е. в количествено отношение  всичко е наред.  Ако липсва тестова линия, ще се наложи да посетите специалист за допълнителна консултация.