Как действат тестовете за овулация?
Публикувано на: 29.09.2003г.

Тестът е за всички, които искат да имат дете. Той помага за правилното планиране на бременността. Нещо повече, той помага на лекарите-специалисти да установят, дали има овулация и по този начин да определят насоките на лечение при наличен или подозиран стерилитет.
Цикличните промени в женския организъм се наричат репродуктивен цикъл. Той се контролира от две жлези в мозъка, наречени хипоталамус и хипофиза. Те отделят химически субстанции, наречени хормони.

Хипоталамусът отделя хутеинизиращ хормон- освобождаващ фактор (LH-оф). Той стимулира хипофизата да отделя фоликуло стимулиращ хормон (FSH) и лутеинизиращ хормон (LH). FSH и LH от своя страна повишават отделянето на два други хормона – прогестерон и естроген от яйчниците.

По време на развитието си преди да се роди, във тялото на всяка жена се образуват около 2 милиона незрели яйцеклетки. Само 400-500 от тях ще претърпят по-нататъшно развитие в периода между пубертета и менопаузата.

Цикличните промени в женския организъм ще наричаме за кратко “цикъл”. Продължителността на цикъла е броят на дните от началото на една менструация до деня преди следващата менструация. Това означава, че трябва да се започне броенето от първия ден на менструацията, да се преброят дните до началото на следващата и от получената сума де се извади един ден. Например, ако броят на дните от началото на една менструация до началото на другата е 29, то продължителността на цикъла на тази жена е 28 дни, защото 29-1=28. При повечето жени продължителността на цикъла е средно 28 дни.

Всеки цикъл се състои от 3 фази: фоликуларна, овулаторна и лутеална.

Фоликуларната фаза продължава от първия ден на цикъла до овулацията – средно 10-14 дни. В началото на цикъла ниското ниво на хормона естроген стимулира отделянето на LH-оф от Хипоталамуса. LH-оф предизвиква отделянето на FSH и LH от хипофизата. Това от своя страна увеличава продукцията на естроген в яйчниците.

След това настъпва овулаторната фаза.

По време на нея естрогенът стимулира съзряването на един фоликул в яйчниците. Фоликул се нарича структурата, в която се намира незрялата яйцеклетка. Когато фоликулът узрее, той се спуква и освобождава една яйцеклетка. Именно този процес, на освобождаването на яйцеклетката се нарича “овулация”. Овулацията настъпва 24 до 36 часа след повишаването на количеството на лутеинизиращия хормон (ЛХ) – средно 14 дни преди края на цикъла. Това повишаване е много бързо, голямо и продължава кратко време – само 1-2 дни. Затова то се нарича “пик на LH”.

След овулаторната настъпва лутеалната фаза. Тя продължава от овулацията до края на цикъла. След освобождаването на яйцеклетката, фоликулът се превръща в т.нар. “корпус лутеум” или ”жълто тяло”. Затова и фазата се нарича ”лутеална”. Корпус лутеум произвежда хормона прогестерон, който разрехавява вътрешната стена на матката, подготвяйки я за прикрепването на оплодената яйцеклетка в нея (това се нарича “имплантация на яйцеклетката”).

Важно е да се каже, че не във всеки цикъл настъпва овулация! Напълно нормално е на всеки 13 цикъла да има един ановулаторен – цикъл, по време на който няма овулация. В такъв цикъл пик на LH може да се установи, но може и да не се установи.

Лутеинизиращият хормон се съкращава LH в медицинската литература. Ниски количества от него винаги се откриват в урината
. Нивото на LH рязко се повишава 12-16 дни (средно 14) преди началото на менструацията – както казахме, това се нарича пик на LH
. Ще припомним, че този пик на LH продължава само 1-2 дни. Какво е неговото значение? Именно пикът на LH предизвиква овулацията 24 до 36 часа след това.

Използването на домашен тест за овулация е бърз, удобен и хигиеничен метод.

С негова помощ предварително се определят 2-та дни, когато зачеването е най-вероятно в настоящия цикъл, т.е. когато се извърши тестуването, а не дава информация, която да се използва в следващия цикъл, както е например при измерването на базалната температура. Тъй като пикът на LH е много кратък, а повишаването на количеството на LH – много голямо, този пик може да служи като много точен белег за откриване на овулацията. Не забравяйте, че именно пикът на LH предизвиква овулацията 24 до 36 часа след това. Именно денят преди овулацията и денят на овулацията са 2-та най-фертилни дни, т.е. дните, когато шансът за забременяване е най-голям. Следователно, откривайки пикът на LH, вие откривате двата най-фертилни дни и то – предварително. Тестуването се извършва само през няколко дни от цикъла, а не във всеки от дните, както е при другите методи. Двойката може да замени очакването с ефективни действия. Този метод помага на лекарите да открият проблеми на овулацията и може да се използва като част от лечението на стерилитета – напр. успоредно с ин витро фертилизацията (ин витро оплождането).


Как се използва “Клирплан” (тест за овулация)?

• Определете продължителността на цикъла – броят на дните от първия ден на менструацията до деня преди следващата менструация.
• При нередовен цикъл – изберете най-краткия в последните 6 месеца.
• Използвайте таблицата в листовката, за да разберете на кой ден от цикъла да започнете тестването.
• Спрете тестването когато установите пикът на LH.
• Понякога може да се наложи да използвате повече от една опаковка тестове.
• Тествайте по всяко време на денонощието, но приблизително по едно и също време
• Не трябва да сте уринирала поне 4 часа преди тестването
• Насочете върха на теста надолу и го задръжте в струята урина за 5 секунди
• Ако желаете, можете да съберете урина в сух и чист съд и да потопите теста за 20 секунди
• Отчетете резултата след 3 минути

Кога да се тества?

В общия случай ако Вашият цикъл има продължителност 28 дни, овулацията би трябвало да настъпи 14 дни преди края му – т.е. на 14-тия ден. Тъй като пикът на LH предхожда овулацията с 24- 36 часа, той се очаква да настъпи на 13-тия ден. Трябва да започнете тестването на 11-тия ден. Това е така, защото настъпването на овулацията може да варира от цикъл на цикъл – тестването се започва винаги 2 дни по-рано, за да не се пропусне пикът на LH.

При цикъл от 21 дни началото на тестването е на 5-тия ден, пикът на 7-мия, очаквана овулация на 7-ми ден. При цикъл от 22 дни - началото е на 5 ти ден, пикът на 7-ми, а овулацията на 8 ден. И т.н.

Как се отчита резултата?

• Линията, която е по-близо до стрелката е “резултантната линия”, показваща нивото на LH
• По-отдалечената линия е “сравнителната линия”, която показва, че тестът функционира правилно
• Сравнете “сравнителната линия” с “резултантната линия” :
–Ако “резултантната линия” е по-бледа от “сравнителната линия” пикът на LH още не е настъпил
–Ако “резултантната линия” е със същата интензивност или по-тъмна от “сравнителната линия” пикът на LH е настъпил
- Ако “резултантната линия” е по-бледа от “сравнителната линия” – няма пик на LH.
- Ако “резултантната линия” е по-тъмна от “сравнителната линия” – има пик на LH.
- Ако “резултантната линия” е като “сравнителната линия” - има LH.
- Ако и двете линии са тъмни, но еднакво тъмни - има пик на LH.

Много важно е да се спазват изискванията за времето на отчитане на резултата. Резултатът трябва да се отчете след 3 минути! Изхвърлете теста след 10 минути!
Знайте, че “сравнителната линия” трябва да се появи до 3 мин. – това означава, че процедурата е завършена и резултата може да се отчете.
Ако”сравнителната линия” се появи между 3 и 10-та мин. – използвано е недостатъчно количество урина, но резултатът е валиден!
Ако”сравнителната линия” се появи след 10 -та мин. – резултатът е невалиден!
Ако са спазени тези условия,и резултата е валиден, Вие имате един резултат, който е най-точният възможен.

Понякога, макар и рядко е възможно да установите пик на LH с всичките 5 теста, с които сте се тествала.

Кога е възможно да има продължителен пик на LH или пик на LH в необичайни дни.
Възможни причини са:
• Прием на медикаменти за лечение на стерилитет
• Бременност
• Поликистозна болест
• Менопауза

Препоръчително е да се тествате с тест за бременност, напр. “Клирвю ЧХГ ІІ” или “КлирблуКомпакт”, за да узнаете с над 99% сигурност, дали сте бременна или не. Препоръчваме Ви в такива случаи да се консултирате със специалист.

Понякога е възможно и да не установите пик на LH, въпреки, че сте използвала всичките 5 теста в една опаковка. Това би могло да се дължи на една от следните причини:

Проверете правилното изпълнение на процедурата:
Правилно ли е пресметната продължителността на цикъла?
Кога е тествано? Дали тестването е започнало от деня, посочен в таблицата на листовката, според продължителността на цикъла.
Дали е тествано по едно и също време в различните дни? Вие може да се тествате по всяко време на денонощието, но приблизително по едно и също време през всеки от дните , в които изпълнявате теста.
Дали са минали поне 4 часа от последното уриниране? Не забравяйте, че това е много важно условие за правилното изпълнение на теста.
В някои случаи е възможно да има много кратък пик на LH – по-кратък от 24 часа. Затова Ви съветваме да се тества на всеки 12 часа.
Напълно нормално е да има цикли, в които не настъпва овулация. Те се наричат “ановулаторен цикъл” и се случват средно 1 на 13 цикъла, в които има овулация. Продължете тестването през следващия месец.
Ако се отхвърли всяка една от тези причини, потърсете консултация със специалист!
Върху резултатите от теста не влияят: прием на алкохол и кафе, повечето заболявания, диабет, инфекции на пикочно-половата система, спазването на диета, заниманията с активен спорт. "


Използвани са материалите на “Фромвулеви”, относно теста "Клирплан" (ClearPlan), произведен от английската компания "Unipath".