Най-често задаваните въпроси за стерилитета?
Публикувано на: 09.01.2007г.

Най-често задаваните въпроси за стерилитета? Какво представлява стерилитетът?

Стерилитетът е заболяване или състояние на репродуктивната система, най-често диагностицирано, когато двойката е имала една година полови контакти без предпазни средства и въпреки това не се е получило забременяване или ако жената в семейството е преживяла няколко спонтанни аборта.

При кого се получава това състояние?

Стерилитетът е медицински проблем. Приблизително 35% от стерилитета се дължи на проблеми при жената, а други 35% на проблеми при мъжа. Равни са процентите, при които стерилитетът се дължи на проблеми и при двамата партньори или не може да бъде изяснен. В България двойките в репродуктивна възраст с подобни проблеми са над 250 000.

Може ли да бъде предотвратен стерилитетът?

Стерилитетът е заболяване. В някои случаи можете да предприемете стъпки, за да го предотвратите, но в повечето случаи не.

Какви са признаците и симптомите?

Често няма никакви признаци или симптоми, които могат да се свържат със стерилитета. Опознаването на собственото Ви тяло, както и профилактичните прегледи могат да помогнат при откриването на проблема. Ранното откриване и лечението на проблеми при забременяването могат да бъдат ключови действия за по-нататъшна успешна бременност.

Какви типове стерилитет има?

Причините за стерилитета могат да се дължат на проблеми при жената, проблеми при мъжа, проблеми и при двамата партньори или така наречения неизяснен стерилитет.

През кои дни жената е най-фертилна?

Денят, в който започва Вашия менструален цикъл е ден 1. Вероятният ден за овулация е около 14 ден (при 28 дневен цикъл). Тогава се освобождава яйцеклетка годна за оплождане. Тя е жизнеспособна за около 24 часа и това е най-подходящото време за оплождане. Не всички жени, разбира се, имат овулация на ден 14. При някои настъпва по-рано, при други по-късно. Някои жени дори нямат овулация. Може да имате овулация на различен ден всеки месец. Дори и да имате редовен менструален цикъл, това не означава, че винаги сте имали овулация.

Как жената може да разбере, че има овулация?

Един от начините да разберете, това е чрез измерване на базалната температура всяка сутрин и записването й в таблица, както и следенето на вида на цервикалната слуз. Три или четири цикъла са достатъчни за да бъдат представени графики на Вашия лекар. Можете да използвате и тестовете за овулация, които се продават в аптечната мрежа у нас.

Колко често трябва да бъдат осъществявани половите контакти?

Сперматозоидите могат да живеят около 48 часа в женския репродуктивен тракт. Много е важно да има полови контакти през ден около деня на овулацията. Помнете, че всяка жена има овулация в различен ден. За да увеличите шансовете си не взимайте душ и не използвайте лубриканти непосредствено преди и след половия акт.

Колко време трябва да правим опити за бебе преди да посетим лекар?

Повечето лекари препоръчват да не се притеснявате, ако опитвате по-малко от година, когато сте под 35 години. Ако сте над 35, този период е 6 месеца. Ако сте над 30 и сте имали някакво гинекологично заболяване, спонтанни аборти, нередовни цикли или партньорът Ви има малък брой жизнени сперматозоиди, няма смисъл да чакате година. Много двойки срещат трудности с това да призанят, че има някакъв проблем с тях. След всеки цикъл си казват "ще стане следващия месец". Когато тези надежди се изпарят идва времето да се посети гинеколог.

Пиенето и тютюнопушенето?

Алкохолът, тютюнопушенето и марихуаната са врагове на фертилността. Много добра идея е също да ограничите кофеина.

Какви са скритите аспекти на стерилитета?

Стерилитетът в повечето случаи е значителна криза в живота на едно семейство. Преживяванията свързани с него заплитат много скрити индивидуални загуби за тях, за техните любими хора, както и за обществото като цяло, които включват:

- лишаване от бременност и преживявания свързани с раждането;
- лишаване от генетично продължение на рода;
- разминаване с родителството;
- разминаване с внуци и преживяванията свързани с тях;
- чувство за малоценност;
- намаляване на стабилността на семейството;
- намаляване на професионалната продуктивност;
- загуба на одухотвореност и надежди за бъдещето.

Поради факта, че стерилитетът преплита основни чувства от личния живот и решения, той винаги се е разглеждал като лична материя и рядко е дискутиран в публични форуми.

Персоналната природа на преживяванията свързани със стерилитета допринася за неуспехът на обществото да го разпознае като заболяване и по този начин се създава затъмнение и тишина по отношение на познаването на стерилитета.

Стерилитетът оказва силно влияние върху личностното себеоценяване и мотивация. Внезапно животът, който е бил добре планиран и успешен сякаш излиза вън от контрол. Срещата с разочарованието от невъзможността да се забременее месец след месец води до депресия.

Кои са рисковите фактори?

Много от рисковите фактори са едни и същи и за мъжете и за жените. Те включват:

Възраст: Възрастта на жената може да засегне нейната фертилност. На 40 годишна възраст шансът на жената да достигне бременност се намалява от 90 на 67%. На 45 г. шансът за забременяване пада до 15%. Стерилитетът при по-възрастни жени може да е съпроводен с повишен риск от хромозомни аномалии, които се получават при яйцеклетките с тяхното стареене. На по голяма възраст са по-вероятни и здравословни проблеми, които могат да окажат влияние на фертилността. Рискът от спонтанни аборти се повишава с напредването на възрастта. Дори и да не Ви се струва, че сте в рискова група, застрашена от стерилитет сега, помнете че фертилността намалява с възрастта. Жени в късните си 30 години са с 30% по-малко фертилни от тези в началото на 20-те си години. Ако сте над 30 години и правите опити от 6 или повече месеца, време е да посетите специалист .

Емоционални фактори: Депресията и стресът могат да окажат директен ефект върху хормоните, които регулират репродуктивните функции и могат да афектират производството на сперматозоиди и овулацията.

Професионални рискове и рискове свързани с околната среда: В много изследвания се споменава, че продължителното излагане на стресови ситуации, високи температури, химикали, пестициди, радиация или силни електромагнитни или микровълнови емисии може да редуцира фертилността и на мъжете и на жените.

Безразборен секс: Многото сексуални партньори и практикуването на секс без предпазни средства (презервативи) може да увеличи риска от болести предавани по полов път, които могат да доведат до стерилитет и при мъжете и при жените.

Тютюнопушене: Тютюнопушенето увеличава риска от стерилитет при жените и намалява производството на сперматозоиди при мъжете.

Употребата на алкохол: Дори приемането на алкохол в умерени количества - около пет питиета на седмица може да затрудни забременяването.

Наднормено тегло: Нива на мазнините в тялото от 10 до 15% над нормалното могат да претоварят организма с естроген.

Поднормено тегло: Мастни нива от 10 до 15% под нормалните могат нацяло да спрат репродуктивния процес. В рисковата група се включват жени с хранителни разстройства като анорексия невроза и булимия, жени на много ниско калорична и стриктна диета. Строгите вегетарианци също могат да си предизвикат подобни проблеми поради липсата на важни хранителни вещества като витамин B-12, цинк, желязо и фолиева киселина. Бегачите на дълги разстояния, танцьорите и други професии свързани с интензивно физическо натоварване са по-предразположени към смущения в менструалния цикъл и намаляване на фертилитета.

Венерическите болести: Някои от тях могат да са без симптоми, пренасят се по-лесно у жената и могат да доведат до тазови възпаления. Усложенията са по-чести при жените и по-късно могат да доведат до ранички, спонтанни аборти, сраствания, запушване на тръбите, извънматочна бременност, т.е стерилитетът може да е причинен от венерически болести. Ранното им откриване и лечение е много важно. Лекуват се и двамата партньори, дори и ако само единия от тях е заразен.

Хормонален дисбаланс: цикъл с продължителност на кръвотечението повече от 6 дни, по-кратък от 24 дни или по-дълъг от 35 дни, нередовни и непредвидими цикли, повишено окосмяване по лицето, акне по лицето и гърба.

Проблеми с фалопиевите тръби: Около 20% от случаите на безплодие се дължат на проблеми с фалопиевите тръби. Ако съществува проблем със зачеването или се тревожите за в бъдеще, консултирайте се лекар ако сте имали:

- венерически заболявания като сифилис, гонорея, хламидии;
- тазови болки, необичайно вагинално течение, кръвотечения;
- тазова операция за спукан апендикс, извънматочна бременност, кисти на яйчника;
- два или повече аборта по желание.

Ендометриоза: Това е заболяване, при което се наблюдава разпространение на ендометриална тъкан извън матката - по яйчниците, фалопиевите тръби. Може да се наблюдава при всички жени с менструация, включително и при тийнейджъри. Не е установена точна връзка между ендометриозата и безплодието, но все пак ранното диагностициране може да контролира разпространението.

Ако имате някои от следните симптоми, нужно е да уведомите лекаря си:

- болки по време на цикъл, които се влошават с течение на времето;
- много силно кръвотечение по време на цикъла;
- диария около началото на менструацията Ви;
- болезнени сексуални контакти.

Това е наследствена болест. Важно е, ако имате история на това заболяване в семейството си, да уведомите лекаря си. Диагнозата се установява чрез лапароскопия.

Медицински проблеми при мъжете: До безплодие могат да доведат:

- операция на херния;
- неспуснали се тестиси в скроталната торбичка;
- заболявания на простатата или генитални инфекции;
- прекарана заушка след пубертета;
- варикоцеле – разширени вени на тестисите.

Ето някои от факторите, които могат да повлияят върху мъжката фертилност:

- излагане на токсични вещества, радиоактивност, отровни газове;
- тютюнопушене, марихуана, употреба на алкохол, използване на наркотици;
- някои лекарства;
- високите температури, на които са изложени тестисите;
- горещи вани и сауни.

Как се лекува стерилитетът?

Новите медицински репродуктивни технологии днес дават отговор на много въпроси и и предлагат възможности за различни лечения на проблемите и при мъжете и при жените, които се опитват да заченат дете - от хормоналното лечение, стимулaцията на овулацията и вътрематочната инсеминация, до развитите репродуктивни техники като ин витро, ИКСИ и др.

Какви лекарства се използват?

Съществува голямо разнообразие от медикаменти, които се използват за лечението на стерилитет. Важно е да се знае, че всички тези лекарства и тяхното приемане се прилагат само по лекарско предписание и по специален план на приемане. В противен случай те не само няма да помогнат, но е възможно да има опасни последици от самоволното им приемане.

Какво е изкуствена инсеминация?

За изкуствената инсеминация най-често се използва термина „вътрематочна инсеминация” (IUI), Това е процедура, която най-често се прилага при двойки с неизяснен инфертилитет, слабо влошени показатели от семенния анализ при мъжа и при проблеми с цервикалната слуз при жената. Това е процедура, при която се използва сперма от съпруга или от донор, обогатяване и пречистване на семенната течност и инжектирането й в матката на жената по времето на овулация.

Какво е "ин витро"?

Ин витро оплождането, IVF (In Vitro fertilization), води името си от факта, че оплождането се извършва извън тялото на жената. Обикновено се използват медикаменти, които стимулират женските репродуктивни органи да произведат по-голям брой яйцеклетки, които се събират със специална сонда. След успешно оплождане на тези яйцеклетки, ембрионите се връщат в матката на жената.

Може ли стерилитетът да се лекува оперативно?

В някои случаи стерилитетът може да бъде лекуван оперативно и при мъжа и при жената. При мъжа най-често се прилага лечение по оперативен път при варикоцеле, а при жената се прибягва до операция при ендометриоза, при проблеми свързани с тръбите и др..


Къде мога да получа повече информация за стерилитета на български език в Интернет?

www.zachatie.org - Портал за семейно планиране и репродуктивно здраве
www.basrh.org - Българска асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве
www.ivf-bg.com - Медицински център "Репродуктивно здраве" - основател и мeдицински консултант: доц. д-р Атанас Щерев
www.infotel.bg/rubrics/medicin/ - Домашен лекар
Източник: www.resolve.org