200 000 семейства в България не могат да имат деца
Публикувано на: 20.09.2003г.

Установяването и лечението на стерилитета при мъжете обаче не били толкова скъпи. Мъжете трудно признавали, че проблемът за липсата на деца в семейството е у тях и по-трудно се подлагали на лечение. Според д-р Кацаров здравната каса би могла да поема част от това лечение. За същото настояват и гинеколозите, които лекуват женското безплодие.

Възрастта на мъжете, страдащи от импотентност, през последните години пада често до 20-25 г., съобщи вчера д-р Милен Кацаров, андролог в Медицинска академия. Това е заболяване, което традиционно засяга представители на силния пол над 50 г., уточни той. Диагностиката и лечението на заболяването била доста скъпа, протезите стрували около $1000-2000.

В България има 200 000 семейства, които искат, но не могат да имат деца, обяви д-р Любомир Дамянов, гинеколог и главен секретар на Българската асоциация по стерилитет. От тях само около 600 семейства можели да си позволят зачеване ин витро, което струва около 4-5000 лева. Зачеването ин витро завършва с раждане при 17 до 25 на сто от семействата, при които се прилага, уточни д-р Павлета Табакова, която от години се занимава с лечение на безплодието.

От асоциацията по стерилитет настояват лечението на безплодието да се поеме от касата поне за най-младите двойки и за по-бедните. В момента касата не поема нищо и от подобно лечение се възползвали предимно двойки от смесени бракове и такива над 35 г., защото те можели да си го позволят. Много млади семейства, които нямат финансови възможности за скъпото лечение, са обречени да останат без наследници, обясни д-р Табакова.

От друга страна населението ни застрашително намалява - естественият прираст през 1990 г. е бил - 0,4% на 1000 души, а миналата година - -12,2% на 1000, припомниха лекарите. За същия период населението е намаляло от 8,669 млн. на 7,5 млн., твърди д-р Дамянов. Цифрата била различна от тази на официалната статистика, защото се взимали предвид и емигриралите българи, които няма да се върнат. Ако бъдат лекувани всички 200 000 стерилни двойки, нацията би се увеличила с 140 000 желани деца, изчислили са от асоциацията. Те твърдят, че могат да помогнат на 70% от бездетните семейства.

Лекари от асоциацията започват кампания по даване на безплатни консултации на бездетни семейства, обяви д-р Дамянов. Той лично ще приема двойки още от днес в кабинета си на ул. "Скобелев" 48, тел. 52 43 46 и 088 921924. Причината за тази кампания бил фактът, че много често, особено в по-малките градове, се предписвали остарели методи на лечение