Към 250 000 двойки се смятат за стерилни. Половината причини са у мъжа.
Публикувано на: 06.08.2003г.

"Изключително съм затормозена с проблема за забременяването ... Цяла година работим по въпроса и нищо. Оказа се, че имам nисък прогестерон. Някой знае ли нещо повече?..." ... Това е един от въпросите в клуба "Проблемно забременяване" в Интернет. Само за 3 месеца в дискусионния клуб са регистрирани 117 828 посещения.
Става дума за високообразовани, платежоспособни българи, повечето жени около 30-те, отчетоха на дискусия за стерилитета в столичния х-л "Рила". По стандарта на гинеколозите такива жени са преминали най-добрата възраст за зачеване - 27 г., но трудностите им не означават безнадеждно безплодие.

За стерилна се смята двойка, която не е стигнала до бременност след 1 г. редовни опити У нас има между 200 000 и 250 000 безплодни семейства по данни на асоциацията по стерилитет и репродуктивно здраве. Успешният изход зависи от причините, бързата реакция и достъпа до специалист.

Първият лекар регистрирал проблема трябва да изпрати мъжа и жената при специалист по стерилитет за уточняване на причините и лечението, каза д-р Павлета Табакова от асоциацията по репродуктивно здраве на дискусията организирана от списание "9 месеца". Такива кабинети има в АГ болниците в университетските градове - София, Пловдив, Варна, Плевен, Стара Загора. Отделно работят 9 частни центъра за асистирана репродукция - 6 в София, 2 във Варна и 1 в Пловдив. Там предлагат и крайния изход за лечение на стерилитет - оплождане в епруветка по различни технологии.

В България лечението на безплодието отнема средно 5 г. докато в Западна Европа се справят за 1 г. Заради късната възраст , в която двойките пожелават дете и се сблъскват с проблема, лечението се затруднява, казва д-р Павлета Табакова, която завежда и ин витро център в АГ болницата "Шейново". Клиниките сложили горна възраст 35 г., но приемат и жени към 40-те. У нас нежният пол първо мисли за успешен бизнес и после решава за дете, но в късна възраст успеваемостта на ин витро пада под 25%, твърдят от асоциацията. Иначе шансът за бременност надхвърля 35%.

Половите заболявания и абортите все още са главна причина за безплодие у нас, а сексуалната хигиена е на ниско ниво, твърди д-р Табакова. Инфекциите на гениталиите докарват хронични възпаления и при двата пола. Хламидиалната е опасна за жените, защото предизвиква запушване на маточните тръби. При такова усложнение се налага зачеване в епруветка. Хламидиите се доказват най-точно с изследване на секрет от маточната шийка . Абортите намаляват, но все още са много спрямо ражданията - 1,4 към 1. В болница като "Шейново" се правят средно по 7-8 аборта на ден, а в същата по мащаб клиника във Великобритания правят по 5 на седмица, казва д-р Табакова. Българката е много смела жена - прави аборт и след 3 часа отива на работа , а трябва да се страхува, допълва специалистката. Прекъсването на бременността носи риск от перфорация на матката и от възпаления.

В половината случаи безплодието се дължи на мъжа. Най-честия дефект е ниското качество на сперматозоидите. Това се установява със спермограма, която показва дали те са достатъчно количество и с нужната подвижност.

В 9-те центъра у нас се прилагат всички технологии за искуствено зачеване. Все по често се работи и по инжекционните техники ИКСИ и ТЕСА. Те дават шанс на двойки, при които липсват здрави сперматозоиди. Дори да има един, той се улавя и се инцектира директно в яйцеклетката.

Пригответе между 1000 и 7000 лв. за лечение

Лечението на стерилитет чрез асистирана репродукция излиза между 1000 и 7000 лева казва д-р Павлета Табакова.

Започва се с хормонални изследвания. Те не се плащат от здравната каса и струват около 150 лв. на пациент, казва доц. д-р Атанас Щерев, шеф на парламентарната здравна комисия и ръководител на ин витро център.

Втората стъпка е лапароскопия - минихирургия без разрези. Този метод позволява диагностика и оперативна терапия на вътрешните полови органи. Откриват се например запушвания и сраствания на тръбите и в момента могат да се отстранят. Консумативите обаче са еднократни и излизат поне 200 долара.

Най-сериозните случаи стигат до ин витро оплождане. Преди отделянето на яйцеклетки в центровете се прилагат хормонални препарати за стимулиране на овулацията. Една ампула е от 20 до 65 лева., а за един цикъл са нужни около 25. Курсът излиза средно 400 лв. Повечето пациенти не могат да си позволят тези разходи, макар че имат висок шанс за зачеване. И 30% да плати от лекарствата и процедурите, пак е в помощ за пациентите, смята доц. Щерев. Участието на касата трябва да става по медицински показатели, възраст на жените, необходимост.