Глава 47: Цена на безплодието и ин витро лечението
Публикувано на: 29.05.2010г.

Колко струва лечението на безплодие?

Да си безплоден може да бъде много скъпо! Изследванията и лечението струват значителна сума пари и тъй като няма ясно определена крайна точка, определянето на бюджет за медицински разходи може да бъде много трудно.

Достъпността на модерните асистирани репродуктивни технологии, като ин витро, правят лечението дори още по-скъпо – тъй като са необходими толкова много знание и технологии за тези процедури. Това означава, че всъщност няма горна граница за това колко може да похарчите в борбата си за бебе.

Трябва да контролирате финансите си, но съжаление е обичайно да се открият пациенти, които толкова отчаяно искат да имат бебе, че са се молили и са взимали заеми, дори са продали земите, вещите и имотите си, за да могат да продължат да опитват.

Разбира се, за безплодните двойки бебето няма цена, но не може да си позволите да губите пари. Може да се наложи да излезете на „пазар”, за да придобиете реалистична представа за това колко струва лечението. Таксите варират в широки граници – и не си правете веднага извод, че по-скъпата клиника, е задължително по-добра.

Трябва да обмислите съотношението цена / ефективност за всеки от вариантите на лечение. Макар че е ясно, че ин витро цикълът е 4 пъти по-скъп от една вътрематочна инсеминация, шансът за забременяване също е 4 пъти по-голям! Обичайна грешка, която правят пациентите, които не са много заможни, е да повтарят постоянно инсеминации, защото знаят, че не могат да си позволят ин-витро. В дългосрочен план обаче често се оказва, че са похарчили дори повече пари! Трябва да имате план за действие и да се придържате към него, а не да продължавате да опитвате същото лечение отново и отново, само защото е по-евтино!

Когато обмисляте разходите, трябва да имате предвид не само парите, които ще похарчите, но също и времето и енергията, която трябва да инвестирате. Всички имаме ограничени ресурси и трябва да ги инвестирате внимателно!

За ирония, безплодните пациенти, които са богати, са изложени на риск от прекалено лечение. Само защото могат да си го позволят, лекарите ги съветват да опитат ин-витро цикъл, докато по-простите решения като вътрематочна инсеминация може да им помогнат да забременеят.

Важно е да си направите разбивка на разходите за всички процедури – за предпочитане писмена. Например, за операция, разберете какво се включва в пресметнатата сума – дали включва само таксата за хирурга? За асистента? Анестезия? Такси за операционната зала? Хоспитализация? Последващи визити? Често това, което е изключено, може да добави много към цената! Това е особено вярно за ин витро лечението, където „скритите разходи” може да доведат до това да похарчите много повече от това, за което сте се договорили.

Пациентите често отказват да говорят за пари и разходи с лекарите си, но помнете, че харчите своите пари, изкарани с пот на челото. Не можете да си позволите да страните от тази тема. Лекарите понякога също са неясни по отношение на парите – и това прави получаването на точни цифри още по-важно!

Трябва да изчислите какви ще бъдат общите ви разходи, не просто медицинските разходи. Помнете да включите разходи за път, квартирни и пълен пансион, ако сте от друг град; и също разходите заради отсъствие от работа.

How to have a baby – Overcoming infertility

Dr Aniruddha Malpani, MD and Dr Anjali Malpani, MD
Malpani Infertility Clinic, Bombay, India

www.drmalpani.com

Превод: cambozzola