Сдружение Зачатие на пролетната среща на Fertility Europe в Малта
Публикувано на: 15.03.2018г.

От 14 до 16 март 2018 г. сдружение Зачатие участва в ежегодната пролетна среща на Fertility Europe (FE) - организация, обединяваща 23 асоциации на пациенти с репродуктивни проблеми от цяла Европа. Зачатие е член на Fertility Europe от 2010 година.Тази година срещата се проведе в Малта по покана на новосформираната местна пациентска асоциация Malta Infertility Network.

Наши представители в срещата бяха Ирина Попова - зам. председател на сдружение Зачатие, зам. член на Изпълнителния комитет на FE и член на работна група POLI към FE, Магдалена Цекова-Юсменова и Неда Дойчинова - членове на УС на сдружение Зачатие.

Работата на срещата започна на 14 март със заседание на Изпълнителния комитет на FE и конференцията на домакините от MIF, озаглавена "Supporting the Rollercoaster Dream" и с участието на министър-председателя на Малта д-р Джоузеф Мускат, председателката на Fertility Europe Сату Раутакалио-Хоканен, представители на медиите. 

На 15 март представители на всички присъстващи организации имаха възможност да информират за същността на своите организации и извършената работа през изминалата година. Поставиха наболели въпроси и споделиха най-добрите практики от своя национален опит. Представителят на сдружение Зачатие - Магдалена Юсменова - запозна членовете на FE с дейността на сдружението през последната година, както и с плановете ни за следващата.

Друга важна тема за обсъждане беше Европейската седмица на фертилността (EFW). Това е инициатива на FE, проведена през 2017 г. за втори път със стремеж да се превърне в регулярна международна инициатива за повишаване на осведомеността на обществото за проблема "стерилитет", който придобива все по-застрашителни размери. Националните организации отчетоха дейността си и с удоволствие споделяме, че активността на Зачатие беше отбелязана и оценена високо! Участниците проведоха и брейнсторминг сесия, посветена на плановете за следващото издание на EFW през 2018 година.

Сесията на 16 март беше посветена на дейността на домакините и проблемите от най-различен характер, пред които са изправени местните пациенти и лекари. Гост-лектор на срещата беше д-р Марк Сант - най-известният консултант по акушерство и гинекология в страната.Той представи законодателните проблеми и пречките за развитието на репродуктивната медицина в Малта.

Срещата премина изключително ползотворно и приятно, благодарение на отличната организация на домакините от Malta Infertility Network и Изпълнителния комитет на Fertility Europe с подкрепата на ESHRE. Срещнахме се с нови приятели, обменихме опит и почерпихме нови идеи, разбрахме колко са сходни пътищата и проблемите на пациентските движения в цяла Европа. Разделихме се с обещание за нови срещи по време на Годишната среща на Съвета на FE, която ще се състои през лятото на 2018 година в Барселона.

  

 

Магдалена Цекова-Юсменова представя дейността на сдружение Зачатие през изминалата година пред Fertility Europe .