Публикувано на: 11.01.2012г.
Сдружение "Зачатие" против използването на негативни и обидни изрази по адрес на хората с репродуктивни проблеми
До
Главния редактор на вестник „Стандарт”
Г-жа Славка Бозукова
ОТВОРЕНО ПИСМО OТ СДРУЖЕНИЕ „ЗАЧАТИЕ”
Госпожо Бозукова,

Сдружение „Зачатие” е неправителствена организация, обединяваща българските граждани с репродуктивни проблеми. Според статистиката, една от всеки шест двойки по света и у нас имат проблеми със забременяването. В България, според официално проучване на Фонда за народонаселението към ООН, това са над 270 хиляди семейства. Също така, бихме искали да Ви информираме, че според съвременната медицина, причините за безплодието са поделени поравно между мъжа и жената.

Допускането на изрази като „ялови столичанки” в заглавия на статии в броя от 10.01.2012 г., които възхваляват „чудотворни изцеления" от стерилитет, има изключително негативни последици:

   1. Нанася обида на огромен брой български граждани с репродуктивни проблеми;
   2. Затвърждава в съзнанието на обществото невярната и вредна теза, че причината за безплодието се корени само у жената;
   3. Разпространява ненаучни и шарлатански схващания за лечението от безплодие, които могат силно да навредят на читателите, които им повярват.

Сдружение „Зачатие” води упорита борба в продължение на години за правилно информиране на обществото относно истинските причини за стерилитета и методите за неговото лечение, за снемане на клеймото на вината и срама от жените с репродуктивни проблеми и за отваряне на държавните и обществените институции към проблема „стерилитет”, който става все по-сериозен в глобален мащаб.

Като жена и общественик, Вие би трябвало да си давате ясна сметка за неуместния характер на публикуваните в броя от 10 януари 2012 г. материали, посветени на безплодието, и за изключително грозната и обидна същност на използваните по адрес на жените със стерилитет изрази.

 

Сдружение „Зачатие” категорично възразява срещу използването на подобни обществено неприемливи изрази, особено в един от най-популярните и уважавани национални всекидневници. От името на всички български семейства с репродуктивни проблеми, ние настояваме за извинение от редакцията на вестник „Стандарт”.

 

Стефка Сарафова-Захариева

Председател на Управителния съвет

Сдружение „Зачатие”

 

София

10.01.2012 г.