Публикувано на: 12.07.2005г. Сдружение Зачатие присъединява своя колективен глас към този призив.

Уважаеми български институции и личности, ангажирани в областта на здравната просвета и опазването на здравето, както и пряко или непряко свързани с появата на бъдещето на народа ни - нашите деца.

Призовавам ви да изнесете реални данни за нивата на малформации в България и конкретно на Спина бифида. Призовавам ви тези данни да бъдат анализирани от доказано кадърни специалисти в съответните области и те да се произнесат относно световните практики за превенция на тези малформации.

Призовавам ви да обявите официално и конкретно какви мерки се вземат за превенция на тези малформации в България - по какви национални програми, как тези програми за превенция се свеждат до знанието на бъдещите родители и какъв процент изпълняемост от лекарите имат, както и какъв е реалният ефект от провеждането на тези дейности.

Призовавам ви да изготвите сравнителен анализ на превантивните мерки, въведени и работещи реално в България и на резултатите от тях, сравнено с данните от развитите по отношение на здравеопазването, здравната култура и националните превенции на малформации страни по света.

Призовавам ви при разминавания на данните в сравнителния анализ да изготвите пакет от неотложни мерки и превантивни програми за липсващите звена в българското здравеопазване на тема превенция на малформации при новородените, както и сроковете за внедряването им на национално ниво, отговорните за това лица и независимите експерти, които ще следят как протича този необходим за бъдещето на нацията ни процес.

Призовавам ви да вземете напълно сериозно отношение по тези въпроси и да информирате коректно българската общественост относно мащабите на малформациите в България, както и относно реално внедрените превантивни мерки за борба с тях, съобразени с постиженията на водещите научни екипи в тази област на медицината.

Очаквам позитивно и градивно отношение и реални резултати.

Призивът ще бъде разпространен по интернет форумите свързани с темите Бъдещи родители, Медицина и Здраве за децата ни.
Моля тези, които подкрепят този призив, да намерят начин да се чуе гласът им.
Един глас не стига.
Помогнете си сега - когато малформацията се случи и на вашето дете, вече ще бъде късно.

Призовавам ви към създаването на обществен натиск за реално осъществяване на национални програми за превенция на малформациите в България.
Дори само едно спасено дете ще ви върне усещането за смисъл и ще оправдае усилията ви.

С уважение,
Томи Тодоров

Пътят е всичко.
www.tomytodorov.net