Публикувано на: 26.08.2011г.
От Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве считат, че заради промените в Правилника за организацията и дейността на Център „Фонд за асистирана репродукция“, обнародвани на 29 юли тази година законът се нуждае от по-добро прецизиране, за да бъде в полза на всички пациенти. Становището е адресирано в писмо до Министъра на здравеопазването, като аргументирано се обосновава виждането им за разграничаване на случаите на ин витро при жени до 35-години и над тази възрастова граница при отчитането на успеваемостта на центровете. Това е базов критерии за одобряване на клиниката за работа с Център Фонд за асистирана репродукция.
Според експертите високите проценти, които са залегнали в държавния документ, създават условия на понижаване на качеството на медицинската услуга при по-възрастни жени. Паралелно с това от БАСРЗ предлагат въвеждане на допълнителни методи за изследване на яйчниковия резерв за коректна оценка на фертилността при жената.

С Т А Н О В И Щ Е
на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве

Относно:    Промените в Правилника за организацията на работа и дейността на Център "Фонд за асистирана репродукция" (Дв, бр. 21 от 2009 г.), обн. в ДВ. бр.58 от 29 юли 2011г.

В Правилника за организацията на работа и дейност на Център „Фонд за асистирана репродукция” са направени допълнения и изменения, които намираме за погрешни и неуместни. Особено смущаващи са новите правила постановени в следните текстове:

•    Чл. 28 – текстовете касаещи преустановяването на договор с лечебни заведения, които докладват по-малко от 20% клинични бременности и по-малко от 15% родени деца на финансирани от фонда цикли;
•    Целият новосъздаден чл. 39, който забранява доплащане от страна на пациентите или дофинансиране от страна на фонда над сумата от 5 000 лв., без оглед на конкретния случай;
•    Текстовете, които регламентират забавяне на изплащането от страна на фонда към лечебните заведения за извършени процедури с до 3 месеца след предоставяне на документацията за извършената процедура.
•   
Дял на клиничните бременности
Съгласно данните от проучване в последните три години в Университетска Болница „Майчин дом” средният процент на забременяване на жени между 38-43 години е:
- 38-40г. до 5%;
- 41-43 г. до 1,5%

От това изследване е ясно виден един факт, който е до болка известен на всички АГ специалисти, а именно, че възрастта над 37 години бележи рязък спад на фертилитета. Това означава ли, че тези жени нямат право да бъдат майки?!

Предложените промени на практика принуждават клиниките да прилагат възрастова дискриминация спрямо пациентите. Всеки, който продължи да лекува жени над 37 години се поставя под угроза да не покрие изискванията за успеваемост и съответно да изгуби правото да лекува по линия на Националния фонд.

Ние изразяваме категорично несъгласие с този маскиран двоен стандарт. Всяка клиника, която иска да продължи да съществува ще бъде принудена да подбира своите пациенти и да отхвърля т.н. „ниско перспективни”. И не заради нежелание да ги лекува, а защото при прекратяване на договора с Националния фонд, ще бъде невъзможно да посреща нуждите и на голямата група на жени под 37 години.

Ако управителния съвет на фонда счита, че не е удачно да се дават пари за лечение на жени над 37 години, то нека впише това в правилника, вместо да принуждава и насочва лекарите неофициално да прилагат безсърдечен подбор. Цяла година шумно се прокламира увеличаването на възрастовата граница, а сега чрез административни маневри се оказва, че задкулисно възрастта се сваля. Едва ли това би било хуманно поведение в унисон с етиката на 21-ви век и морала на ЕС.

Дял на успешни раждания
Относно дела на успешните раждания центровете за асистирана репродукция не могат и не бива да носят отговорност за тях, тъй като женската консултация просто е извън техния обхват на дейност и контрол. Само пациентките от съответния град остават на женска консултация в ин витро центъра, където за забременели и раждат в него ако има родилна зала.  В нашия периметър е само задачата да постигнем успешна бременност, а грижата за плода традиционно остава в ръцете на нашите колеги от АГ болниците и профилираните отделения в цялата страна. Имаме докладвани във Фонд АРТ случаи, където спонтанни аборти и преждевременни раждания са станали поради това, че болнични заведения са отказали приемането на бременни от ин витро жени за задържане на бременност.

Ние нямаме правомощия да изискваме тази информация от пациентите или колегите, които следят бременността. Нещо повече – съгласно действащия правилник родителите са длъжни да докладват своето състояние, а много често се оказва, че те са извън страната, сменят адрес на регистрация и телефон и на практика е невъзможно да се отчете правилно съответния процент раждания.

Доплащане за лечение
Що се касае за доплащане над сумата от 5000 лв. трябва да се изтъкне неопровержимият факт, че такова се налага само и единствено в случаите на намален яйчников резерв. Към момента като единствен маркер за оценка на яйчниковия резерв съгласно изискванията на Правилника за организацията на работата и дейността на Център „Фонд за асистирана репродукция” е изследването на Фоликулостимулиращия хормон (ФСХ). То обаче далеч не е 100% точен метод. Освен определянето на ФСХ има още над 10 метода за доказване на понижен яйчников резерв, които много по-акуратно могат да го определят. Но пациентите не могат да си позволят тези изследвания (Инхибин Б, анти-Мюлеров хормон и др.).

Т.е. съгласно изискванията на Фонда в националната програма попадат жени, които отговарят на критериите за допустимост, но тяхното лечение изисква допълнителни изследвания за установяване на намален яйчников резерв и по-високи дози на хормонална стимулация. И двете неща струват допълнителни средства, които често надвишават сумата от 5 000 лв.

Забраната за доплащане ще доведе до компромис при лекуването на тези пациенти чрез използване на по-ниски дози на препаратите и липса на необходимите допълнителни изследвания. Ако пък пациентът е платежоспособен, той ще трябва да си купи лекарствата от аптека, където цената е по-висока. Това ще наложи повече опити за ин витро, от което следват разходване на повече публични средства и по-голям емоционален стрес за пациентите. Ако целта е да се харчат повече държавни пари, с по-малка ефективност, тогава този нов текст би бил резонен!

Регламентиране забавяне на плащания от страна на Фонда
В предното издание на правилника, регламентираният срок за изплащане на средствата към клиниките, след представяне на цялата изискуема документация бе 15 дни. Този срок почти никога не бе спазван, а забавянията бяха с по няколко месеца. Ако сега се дефинират 3 месеца на изчакване, вероятно средствата ще пристигат след половин година и повече.

Междувременно ние, в качеството си на лекари, не можем да поставим под заплаха здравето на нашите пациенити и затова заплащаме всички разходи за тяхното лечение, след което започваме да чакаме връщане на тези средства. Това „кредитиране” на националния Фонд ни принуждава да вземаме заеми, да бавим плащания и заплати. Недоумяваме защо средствата не се превеждат, при условие че са налични по сметките на Фонда. Считаме, че това е недопустимо и порочната практика трябва да се преустанови.

В духа на конструктивния диалог бихме желали да предложим конкретни редакции, които обслужат единствено и само изконните цели и задачи на Фонда за асистирана репродукция, а именно:

1а 20% клинични бременности да се изискват само за възрастовата група до 35 години, а за по-възрастните минималните показатели на успеваемост да са съответно:
-    от 36 до 40 години  - 5% клинични бременности
-    от 40 до 43 години – 1,5 % клинични бременности

                          ИЛИ

1б 20% клинични бременности да се изчисляват на база ембриотрансфер.По този начин ще отпаднат пациентките с лош овариален отговор,които обикновено са на възраст над 35г


2.Делът на родените деца да отпадне от критериите за оценка работата на центровете за асистирана репродукция, а тяхното проследяване да се осъществява, чрез комуникация между Националния фонд и пациентите, в качеството им на получатели на публични средства или да се използват световните статистически данни ,според които 70%-80% от клиничните бременности достигат до раждане.
3.Ограничението за доплащане да отпадне за всички случаи, в които се докаже „понижен яйчников резерв” и въвеждане на група от регламентирани методи за това
4.Запазване на старите текстове, които постановяват 15 дневен срок за изплащане на средствата към клиниките след предоставяне на изискуемата документация и налагане на по-стриктен контрол за неговото спазване.


                                   
С уважение:.........................                     София, 1 Септември 2011 г.
( Д-р Йосиф Димитров – Председател на БАСРЗ)