Поглед към мъжкия стерилитет
Публикувано на: 02.04.2010г.
 drz2010/article.gif Тази година инициативата на Сдружение Зачатие Ден на Репродуктивното Здраве ще се проведе в град Пловдив на 12 юни 2010 г. под надслов "Поглед към мъжкия стерилитет".  
Темата “Поглед към мъжкия стерилитет” беше избрана след множество предложения, обсъждане и гласуване от членовете на сдружение Зачатие. Идеята е да насочим общественото внимание върху този много важен и същевременно деликатен проблем. В последните години, до голяма степен в резултат на сериозните усилия на сдружение Зачатие, в обществото се заговорим много по-активно за проблемите с репродукцията у нас.

И макар да бяха засегнати много аспекти, като демографския срив, ин витро оплождането, осиновяването, сурогацията, трудово-правните отношения и т.н., все пак мъжкия стерилитет остава някак в периферията на обществения интерес. Това несправедливо пренебрегване на мъжкия фактор се дължи отчасти на изключително малкият брой специалисти по мъжки фактор на стерилитета, а от друга на неправилното поставяне на знак за равенство между сексуално и репродуктивно здраве. С други думи, ако един мъж има добро сексуално здраве, това по никакъв начин не означава, че има сперматозоиди с достатъчно количество и качество, за да бъде биологичен баща.

В световен мащаб се констатира силно обезпокоителната тенденция към намаляване на способността за възпроизводство при мъжете в последните 15 години.  Това се дължи както на фактори от околната среда – неправилен начин на хранене, обездвижване, затлъстяване, токсини, професионални вредности и т.н., както и на множество общи заболявания – диабет, хипертония, множествена склероза, като страничен ефект при употребата на лекарства за лечение на различни заболявания, възпалителни заболявания на половата система, хормонални нарушения, генетични причини и т.н. Проблемът се задълбочава, защото обичайно мъжете се чувстват добре, здрави са, нищо не ги боли и нищо не насочва мъжа в двойката към търсене на проблеми при него. Това отлага за дълго време, понякога десетки години, поставянето на диагнозата и провеждането на лечение. Върху тези важни проблеми искаме да обърнем внимание тази година.

По отношение на здравната регулация, отговорно можем да заявим, че държавата е изоставила напълно мъжете и тяхното репродуктивно здраве. Не се провежда никаква профилактика на заболяванията в детска възраст, които биха увредили сперматогенезата в бъдеще, като например проблемите с късното слизане на тестисите в скротума, асансьорния тестис, преболедуването от паротит /заушка/, усложнен с орхит, нито се профилактират сексуално-трансмисивните заболявания при момчетата в юношеска възраст. Няма нито една диагностична дейност по уточняване на мъжките репродуктивни способности, която да се заплаща от НЗОК, и разбира се, нищожна част от лечението на вероятните проблеми и заболявания се поема от осигурителната система у нас. Това натоварва двойката изключително, защото изследванията са високоспециализирани, съответно скъпи и често недостъпни за голяма част от населението.

От друга страна, специалистите по мъжки стерилитет, в това число андролози, ембриолози, генетици и т.н., са малко на брой и са концентрирани само в няколко големи града в страната. Това допълнително затруднява достъпа на хората до специалист, а понякога изследванията и лечението изискват да се пътува многократно до съответния специализиран медицински център. Това е и една от целите на благотворителната среща – да съберем, макар и за ден, огромната част от елитните специалисти на страната и всеки желаещ да има достъп до тях, да получи консултация на много високо ниво, при това без да заплаща нищо. Понякога е нужна само една устна консултация и даване на насоки за поведение и това спестява много години безплодни усилия на двойката. Специалистите консултанти за Деня на Репродуктивното Здраве поемат ангажимент да помагат дистанционно на консултираните двойки и след самото събитие. Записванията за консултации са възможни на адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или на тел.  0898 99 55 32

Освен консултациите, друга важна част от събитие е подпомагането с финансови средства на няколко двойки по жребий, които вървят по трудния път на инфертилитета. Средствата се осигуряват от дарения, затова всеки може да помогне, като изпрати макар и малка сума по сметката на сдружение Зачатие
ПИБ - клон Витоша, IBAN - BG10 FINV 9150 10BG N0JD TK
BIC – FINVBGSF.

Преди няколко месеца Сдружение „Зачатие” бе поканено да се присъедини като член на Европейската пациентска организация Fertility Europe, която обединява организации на пациентите с репродуктивни проблеми от всички европейски страни. Първата ни среща вече се осъществи – на 25 и 26 март в град Виена, Австрия с основна тема обмен на опит между Европейските пациентски организации на хората, срещащи трудности при забременяването.

Всяка пациентска организация сподели опит как се справят те като организации с общите за всички нас проблеми, независимо от различните условия - и икономически, и социални и законово регулирани условия. В много от държавите има строги регулативни правила, които ограничават достъпа до конкретни процедури и техники и този диапазон е доста голям. В тези страни, като Франция, пациентите са принудени да пътуват в чужбина, когато им се налага лечение, което е забранено в страната им - например ин витро с донорска яйцеклетка. За съжаление най-сериозни са проблемите на момичетата в държавите, където такава регулация напълно липсва. Липсата на регулация поражда недоверие между пациенти и лекари и създава предпоставки за нерегламентирани практики и сива икономика.
Регулативната уредба трябва да е съобразена с националните и културни особености на страната ни и да е оформена според конкретните нужди на пациентите.

Д-р Мариела Даскалова
Медицински консултант на Сдружение "Зачатие"