Решение на участниците в кръглата маса на 30.10.2010 г.
Публикувано на: 03.11.2010г.

Решение на участниците в кръглата маса, посветена на необходимостта от промени в наредба №28/2007 на МЗ относно дейности по асистирана репродукция

Днес, 30.10.2010 г., в гр.София се проведе работна среща между представители на медицинските центрове по асистирана репродукция, представители на пациентските организации и представители на компетентните държавни институции.
След проведената дискусия, участниците считаме, че текущо заложените в Наредба №28/20.06.2007 на МЗ възрастови ограничения за лечение чрез асистирани репродуктивни технологии трябва да се променят. Единодушно предлагаме сформиране на официална работна група със заповед на Министерството на здравеопазването, която да включва представители на съответните държавни институции в лицето на ИАТ, представители на клиниките по асистирана репродукция и на лекарските организации, и представители на пациентските организации. Тази група да изготви във възможно най-кратък срок проект за промяна на Наредба №28 на МЗ и, който да се внесе за одобрение от Министъра на здравеопазването.

УЧАСТНИЦИ:

1. доц. д-р Атанас Щерев, САГБАЛ „Д-р Щерев”
2. д-р Явор Владимиров, Център по репродуктивна медицина „София”
3. д-р Мариела Даскалова, МЦ „Надежда Репродуктив”, Пловдив
4. д-р Васил Даскалов, МЦ „Надежда Репродуктив”, Пловдив
5. д-р Георги Николов, МЦ „Репробиомед”
6. д-р Таня Янакиева, СБАЛАГ „Св. София”
7. д-р Йосиф Димитров, АГ център „Димитров”
8. д-р Минко Еврев, МЦ „Технобиос”
9. д-р Асен Велков, Изпълнителна агенция по трансплантация
10. Стефка Сарафова-Захариева, сдружение „Зачатие”
11. Вера Вулджева, фондация „Искам бебе”
12. Теодора Захариева, Български пациентски форум