Скрити тестиси (крипторхизъм)
Публикувано на: 09.01.2007г.

"Аз съм напълно нормален и здрав мъж. Семеен. По време на полов акт жена ми забеляза, че десният ми тестис изчезва от скротума. Може ли това да представлява опасност за мен и с какво?"

Тестисите се образуват в плода от мъжки пол на 3-я - 4-я месец от бременността, при това в коремната кухина. Когато наближи времето за раждане, тестисите през слабинните (ингвиналните) канали излизат в скротума, след което тези канали зарастват. Така тестисите остават завинаги заточени в пределите на тестикуларната торбичка (скротума).



Но понякога се получава и така, че тестисите (или, често, един от тях) не се спускат в скротума, а остават в своята малка родина - в корема. Това състояние се нарича крипторхизъм (от криптос - таен) или монорхизъм (от монос - един, когато не се е спуснал само единия тестис). Освен това, понякога се получава и така, че тестисите са слезли, но слабинния канал не е зараснал, а остава отворен и проходим. В такъв случай тестисът може да се скрива в канала при различни условия: в легнало положение, при полова възбуда, на студено, от страх.

Ако не са се спуснали и двата тестиса, то мъжът може да остане безплоден, тъй като за узряването на сперматозоидите е необходима температура, няколко градуса по-ниска, отколкото във вътрешността на тялото. Ако пък единия тестис, въпреки това е в скротума, то опасността от безплодие за мъжа се запазва, но не е 100-процентова. В биологията съществува закон за чифтните органи: при поражения на един от тях (ухо, око, крайник, бял дроб и т.н.) втория също може да страда. Затова и при монорхизма плодовитостта може да бъде значително занижена.

Освен това, тестисът, който остава в слабинния канал или коремната кухина, се намира в непривични за него условия и затова понякога се изражда, образувайки злокачествено образувание с бързо развитие.

Накрая, откритият слабинен канал често бива причина за образуване на слабинна херния: през отворения отвор се спускат тънкочревни примки. Те изпълват скротума, могат да се притиснат, могат да пречат на нормалния полов живот, могат да бъдат причина за болезнен шок и дори смърт.

Оттук следва простия извод: нужно е следене! Родители, не разчитайте на лекарите, които са длъжни да прегледат скротума на новороденото: колко тестиса има в него, изчезват ли, когато момченцето лежи, а също така - не се ли появява още нещо, когато бебето плаче (това може да бъде вродена слабинна херния)! Ако не успеят да се открият двата тестиса - консултирайте се с педиатър, хирург, уролог! Истина е, че често тестисът от само себе си се спуска в скротума в течение на първата година от живота на детето, затова не е нужно да биете тревога веднага. Но не по-късно от третата година следва да се направи операция по повод крипторхизъм или монорхизъм, защото по-късно криещият се тестис може да бъде вече така повреден, че неговото освобождаване да доведе само до козметичен ефект, а производството на сперма да се окаже блокирано. В същото време, изваждането на такъв тестис нерядко позволява да се запази производството на сперма във втория тестис.

При зрелия мъж, когато забележи в себе си един тестис или скриване на тестисите, при каквито и да е условия, също така е по-добре да помисли за операция. Разбира се, отначало е нужно да направи спермограма, за да определи, влияе ли това състояние на плодовитостта му. Но и при отлични показатели на анализа, отвореният слабинен канал представлява опасност от евентуално образуване на херния. Затова по-добре своевременно да се направи несложната операция, отколкото след време по спешност да се попадне на операционната маса със заклещена херния.

Но, разбира се, най-главното е рискът от стерилитет. Затова, мъже, започвайки от себе си, не забравяйте да огледате и своите синове, особено докато са мънички и не биха се съпротивлявали!(Бел. Прев. Тази операция е важно да се направи до 5 годишна възраст).



Автор: ЮРИЙ ПРОКОПЕНКО
източник: www.ma-ma.ru

Превод: Cygnus
Редактор: Meli