Ден на репродуктивното здраве на 26 април 2014
Публикувано на: 05.09.2014г.
  По случай 10-тия си юбилей, сдружение "Зачатие" проведе своето традиционно информационно събитие "Ден на репродуктивното здраве" съвместно с Министерството на здравеопазването на 26 април 2014 г. в конферентнa залa "Тракия" на хотел "Земята и хората", "Околовръстен път" №27, София. На него присъстваха Лидия Чорбанова, съветник на здравния министър д-р Таня Андреева,

  директорът на ЦАР д-р Мария Георгиева, д-р Антония Първанова, лидер на КОД, националният консултант доц. Атанас Щерев,д-р Мария Георгиева - председател на Център „Фонд асистирана репродукция”, д-р Таня Тимева – председател на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве, както и водещи специалисти от най-добрите клиники по стерилитет в страната, сред които д-р Явор Владимиров, д-р Георги Стаменов, д-р Георги Николов, д-р Васил Даскалов, д-р Мариела Даскалова, д-р Минко Еврев , д-р Йосиф Димитров, д-р Таня Янакиева, д-р Валентин Лачев, д-р Петра Семерджиева, Мартин Бориславов и др., пациенти, общественици, доброволци от сдружение „Зачатие”. и редица видни лекари в областта на репродуктивната медицина у нас.

 

Около 15% от мъжете и жените в репродуктивна възраст имат проблеми със зачеването. За България това прави 460 299 души. Нужда от лечение чрез инвитро имат едва 5% от тях или 23015, заяви Стефка Захариева, председател на сдружението. Останалите двойки могат да разрешат своя проблем с много по-достъпни медицински средства. Безспорно "Фондът за асистирана репродукция" е изключително постижение, но не може държавата да дава 15 млн. лв. на година за инвитро, а за друга терапия и диагностика на репродуктивни проблеми да се отделят по-малко от 10% от нужните средства, допълни д-р Мариела Даскалова, медицински консултант на «Зачатие». За профилактика на стерилитета пък няма никакво финансиране и дори не се говори за нея.

 





 

Разработване на стратегия за профилактика на репродуктивните проблеми
Създаване на медицинска специалност „андрология”
Откриване на регионални кабинети по стерилитет
Заплащане на диагностични изследвания от НЗОК
Образователни часове по репродуктивно здраве в училище
Оптимизиране на програмата за лечение ин-витро
Разработване на медицински стандарт по репродуктивна медицина

 

Информационни дискусии между пациенти и специалисти по различни теми от репродуктивната медицина и презентации за новостите в лечението на стерилитета дадоха възможност на пациентите да получат информация по важни за тях въпроси от най-изтъкнатите специалисти в страната. Дискусиите бяха по темите:
• Профилактика, диагностика и лечение на стерилитет при мъжа и жената - методи, изследвания, индивидуален подход.
• Асистирани репродуктивни методи - нови методи, технологии, успеваемост и фактори за успех.