0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    lidia

  • *****
  • 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Re: Въпроси и отговори
« Отговор #720 -: Декември 15, 2007, 20:33:42 pm »
Значи ще изчакам още малко с прясното мляко, аз и дадох веднъж малко и нямаше проблем, не за да заменя АМ , а за да го ползвам за приготвянето на кремчета и кисели. Когато ги направя с АМ трябва да ги изядем за 1 час, което за мен е страшен маратон по варене изстудяване и тем подобни. Иначе АМ пием в голями количества, за 24 часа пие 3-4 пъти по 260мл близо.
И аз като Фуси за ужас на съпруга готвя с малко сол и съвсем малко подправки или понякога и без тях. Ако мрънкането прекалено много се засили, слагам малка тавичка за монито отделно със същото ястие, но подходящо приготвено и спасявам ситуацията :D
А кисело мляко пасирано с бананче взе че ни хареса днес :)
Кажете ми дали ще стане номера с пасирани плодове от компот и кисело мляко в пасатора?
Изобщо давате ли компот. Аз досега не съм давала, педиатърката каза че са само вода със захар. Но мисля че е вече голяма и няма да и навреди?
Вече се чудя какво да и направя за да яде нещо различно от АМ.
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*
Re: Въпроси и отговори
« Отговор #721 -: Декември 15, 2007, 21:16:31 pm »
Лиде, аз давам плодове от компот, но специално приготвен за нея, без захар е.
Следобедната ни закуска е точно такава, намачкани плодове с кисело мляко - банан, ябълка, круша, грозде, каквото има прясно или компот - праскови, кайсии, дюли, ябълки, круши, сливи ...
а за кремчета според мен можеш спокойно да използваш прясно мляко, аз на Деси й давам от кухнята когато има мляко с ориз, грис с ориз, ашуре, не й давам нишестетата само.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Въпроси и отговори
« Отговор #722 -: Декември 15, 2007, 21:36:14 pm »
а защо трябва да се дават плодове от компот? използвайте пресни сезонни плодове, каквито има на пазара.
аз през всеки сезон си замразявах по малко плодове от наличните за момента и сега разполагам с достатъчно разнообразие. за тези, които не могат да се замразяват и ги няма в момента пресни, ползвам готови плодови пюрета.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    sami

  • *****
  • 1148
  • Обожавам малките ми куклички!!!!!!!
Re: Въпроси и отговори
« Отговор #723 -: Декември 16, 2007, 15:38:34 pm »
Аз също давам само пресни плодове/тук винаги има/!
А с прясно мляко правя нишестетата и киселите от няколко месеца вече!
Лекарите казват след годинка се дава прясно мляко!
Аз давам по от рано.


http://www.zdravei.bg/videos/id_6940/title_v
torija-rojden-den/http://bg-mamma.com/ticker/69256
*
Re: Въпроси и отговори
« Отговор #724 -: Декември 17, 2007, 12:36:09 pm »
Аз съм на тема каши. Вече въведох няколко зърнени култури с каши на ХИПП и Сънвал в бурканчета. От инстантните - все още караме на безмлечна оризова, разтворена с АМ и смесена с прясно плодово пюре.
Какви инстантни каши давате? Когато се въведат всички житни култури как е по - добре - да се купи някаква каша, която съчетава повече неща - от рода 5 зърна, например? Или куваме по-малко компонентни и редуваме - да кажем днес овесена, утре друга и т.н.
И изобщо какви видове, както и марки каши купувате? Четох в темата, Верди е дала доста подробно инфо за асортимента на пазара и се чудя към кои да се насоча.
Предпочитам да давам каша от зърнена/и култура/и, а плода да го добавям аз под формата на пюре. Предпочитам май и да са безмлечни, а да ги правя аз с АМ. Онзи спор относно какво е млякото в инстантните каши достигна ли до категоричен извод?
Re: Въпроси и отговори
« Отговор #725 -: Декември 17, 2007, 13:33:14 pm »
Момичета, имам питанка за нишестето!

Какво използвате - това за кремчета или някакво по-специално, ако има такова, де 8O.
И в нишестето няма ли глутен?,... само да не е твърде тъп тоя въпрос вече :?
Re: Въпроси и отговори
« Отговор #726 -: Декември 17, 2007, 13:46:46 pm »
Коринка, аз нишесте не използвам. Мия не обича особено кремчета, пък е и на кухня и понякога ако прояви желание хапва крем. Иначе мисля, че има различни видове нишесте и с глутен и без, ама нека някой по-сведущ от мен да ти отговори.
Цветенце, Мия докато не стана на 1 година, ядеше само чисто зърнени каши, просто другите ги отказваше, сега вече не е така. Като марка, аз съм много доволна от кашите на милупа, хумана и наскоро пробвах блевит и се оказа страхотна. Определено не харесвам кашите на нестле -винаги остават бучки от тях, както и тези на фризокрем. Според мен редувай спокойно, да има разнообразие. Няма особено значение дали са няколко зърнени култури или по една, освен ако детето не направи някаква реакция. Мия правеше реакция от една каша на нестле с няколко зърнени култури и нямаше начин да разбера на какво точно реагира.
Джам, как изглеждат тези пюрета на хип с чисто местно съдържание? Никога не съм виждала такива.
<br />[link=http:
*
Re: Въпроси и отговори
« Отговор #727 -: Декември 17, 2007, 14:51:18 pm »
Включвам се и аз, за кашите ще препоръчам безмлечните та Хумана, Нестле и Милупа. Давала съм на Плазмон и Беби, като вторите Тони въобще не ги хараса, опитваше ги и хвърлях целият пакет. Давала съм и на Хип с елда, но тя също не се хареса много.
Що се отнася за млечните каши, мога да споделя как е при нас. Винаги щом хапне инстантна млечна каша, давала съм на Хумана и Нестле имаме проблем, изхожданията са леко кисели и редки, подуто коремче. От бурканчетата кашите имахме също проблеми, но тези на Нестле "Лека нощ" ги препоръчвам.
Мисля е по добре да се дават инстантни или домашно приготвени безмлечни каши с добавка на пресен плод. Ние и досега така ядем така кашата. Овесени каши/ядки д-р Бърди не препоръчва да се дават, затова аз давам тези с 5 зърна, 7 зърна и т.н.

Има царевично и оризово нишесте, те еа за препоръчване при кремчетата. Аз правя крем на  Йотис или Йоткер, защото са с царевично нишесте, като първите са по добри.
« Последна редакция: Декември 17, 2007, 14:54:34 pm от Perdeto »
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Въпроси и отговори
« Отговор #728 -: Декември 17, 2007, 15:36:57 pm »
tzvetenze, ти вървиш по моя начин на мислене. аз също давам безмлечни зърнени каши, приготвени с наше АМ и смесени с плодово пюре - от пресни или замразени плодове, или от бурканчета.
мислила съм и аз за кашите какви да бъдат. общо взето, предпочитам да редувам еднокомпонентни - примерно, днес пшеница, утре овес, други ден ориз и т.н., защото все пак, вкусът и консистенцията им са различни. обикновено имам и някоя от много зърна, защото само в тях се срещат по-"екзотичните" за нашия пазар зърнени култури като ечемик, просо и ръж. от тях няма еднокомпонентни каши.

за ориз и елда предпочитам единствено кашите на Хип.
чиста овесена имат само Блевит.
хубава чиста пшенична каша имат Плазмон. те имат и екзотичната смес от царевица с тапиока.
5 зърна илат Плазмон и Блевит. в Блевитската има захар, не я предпочитам. 7 зърна е само на Милупа.

онзи спор за млякото не е стигнал до никъде, но аз съм категорично убедена, че млякото в готовите каши е обикновено сухо мляко - тоест, не е адаптирано.
(п.п. редактирам си постинга след като разгледах пак немския сайт на Хип - конкретно за техните инстантни млечни каши на прах пише, че са с адаптирано последващо мляко. за кашите в бурканчета, обаче, не пише такова нещо. просто не споменават какво е млякото вътре.)

meshko, ето така изглеждат пюретата с чисто месо на Хип:
http://www.hipp.de/index.php?id=119&detail=15&alter_id=11

имат пилешко, пуешко и телешко - твърди се, че е биопродукция. съдържанието на месо е 40%.

« Последна редакция: Декември 17, 2007, 15:44:55 pm от jam »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Въпроси и отговори
« Отговор #729 -: Декември 17, 2007, 21:18:57 pm »
Благодаря ви за споделената информация.

Джам, два въпроса:
има ли нящо специфично при замразяването на плодове, че досега не съм? Нарязвам на кубчета, замразявам, вадя, размразявам и пюрирам? Или е нужна някаква термична обработка? (плодовите пюрета от едно известно време ги приготвям от суров плод, преди това задушавах)
и друго - всички тези каши, както и богат асортимент на пюрета евентуално, мога ли да ги намеря в един магазин? аз още не съм открила такъв в Сф, не може да няма зареден като хората с бебешки храни магазин. Сега обикалям няколко да си набавя каквото искам. Живея в Изгрев и най-близо ми е бебемаркета, но кашите са им с беден асортимент. И по надалече ще ходя, ама поне да знам, че не е за две пюрета само.
*
Re: Въпроси и отговори
« Отговор #730 -: Декември 17, 2007, 21:21:35 pm »
Цвети, и аз давах само безмлечни и без плодове каши, добавях АМ/кърма и плод.
Аз пазарувах от едно малко магазинче в Слатина, в кооперацията до пазара. Там има Хип, Гербер, Семпер, Сънвал и Бебевита, почти целия асортимент, и всички с изключение на Гербер са на най-ниски цени. Имаше и доста видове каши, аз от там си купувах оризовата, елдата, пълносърнеста, овесена,
Re: Въпроси и отговори
« Отговор #731 -: Декември 17, 2007, 22:16:54 pm »
Майка ми живее в Люлин и там има едина магазин "Цар лъв", никаде другаде не съм виждала толкова зареден детски магазин. Когато бяхме на пюрета пазарувах от там. Всички видове каши, пюрета от която марка се сетите и поддържат целия асортимент, сухари, сокове и какво ли още не. Цените са абсолютно нормални.
Цветенце ние ползвахме пюретата на Гербер и бях много доволна, а и Бърди ги одобрява при положение че е противник на бурканчетата. Кашите на Милупа ни бяха любими, както и някои видове на нестле.
Re: Въпроси и отговори
« Отговор #732 -: Декември 17, 2007, 23:22:18 pm »
tzvetenze, аз пюрирам и замразявам във формички за лед.
Вярвам, че всеки един от тук ще сбъдне мечтата си!

*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Въпроси и отговори
« Отговор #733 -: Декември 17, 2007, 23:35:59 pm »
Кашите давам само на Милупа- те май само са с АМ, Нестле й хареса само ориз с три вида плод, Блевит не съм предлагала, на Хип не й хареса някаква с праскова й бях взела.
От плодовете, наскоро правих бурканчета- мангото например беля, на малки кубчета- варя и пасирам, отделно намачквам круша и прибавям в сурово състояние към мангото, после замразявам. Дюлята я варя, ябълката настъргвам.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Въпроси и отговори
« Отговор #734 -: Декември 18, 2007, 09:46:47 am »
за пазаруването - аз съм писала вече откъде пазарувам напоследък. от магазинчето на пазара в Слатина, което е споменала СтефиЗ, и от магазинчето за диетични храни на пазара в Младост-3. но и на двете места напоследък няма от кашите на Плазмон, което ми обясниха с политика на дистрибуторите - крият стоката, за да вдигнат цените след НГ.

за замразяването на плодове - досега съм замразявала ябълки, круши, тиква, дюли, сливи, череши. ябълките, дюлите и тиквата ги пека предварително. крушите само бланширах (попарвах във вряла вода). сливите и черешите просто измити и пасирани. не знам дали така е правилно, така го измъдрих аз.

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: Въпроси и отговори
« Отговор #735 -: Декември 18, 2007, 10:36:18 am »
Джам, благодаря за информацията. ще потърся такива пюрета, че ни предстои готвене почти 3 седмици -кухнята ще почива. Що се касае за пазаруването, преди пазарувах основно от бебемаркет в Иван Вазов, което ми е близко до офиса, а сега тъй като вече пазарувам доста по-малко неща -или от Ремедиум в Гео Милев, където цените на бебешките продукти са много добри, или от кварталното магазинче -Мис Пам.
Да споделя нещо странно - Мия много харесваше пюретата с тиква, обаче като й приготвих тиква с мед и орехи и не я хареса, едвам хапна 3 лъжици, много странно.
<br />[link=http:
*
Re: Въпроси и отговори
« Отговор #736 -: Декември 18, 2007, 10:40:25 am »
Консервиране посредством замразяване
За тази цел е необходим специален хладилник. Обикновените хладилници не са подходящи. В тях могат да се съхраняват само за кратко време индустриално замразени продукти. Хладилниците за дълбоко замразяване поддържат температура от — 25"С до — 35°С и са подходящи както за замразяване, така и за съхраняване на замразени продукти. При силно заледяване хладилникът трябва да се размрази.
За да не се изсушат хранителните продукти през време на замразяването, те трябва да са херметично затворени. Подходящи за тази цел са полиетиленовите пликчета или пластмасовите кутии за съхраняване на хранителни продукти. Съдове без капак се покриват с алуминиево фолио, добре прилепнало по ръбовете.
Замразените продукти се маркират с лепенки, върху които се отбелязва съдържанието, количеството и датата на поставяне в хладилника.
Плодовете се замразяват сурови, при което запазват желиращата си способност. Затова приготвянето на мармелади може да стане и през зимата. Ягодите напр. запазват формата си, като се замразят върху табличка и се опаковат без захар.
Повечето зеленчуци трябва да се бланшират преди замразяването. Измитият зеленчук се изсипва в голямо сито, потапя се във вряща вода и леко се разклаща. След това зеленчукът се охлажда бързо и се изцежда. Това се отнася и за плодовете.
Приготвените за замразяване парчета прясно месо не трябва да са повече от 2 кг. За да се спести място в хладилника, добре е костите да се извадят. При опаковането трябва да се внимава да се включва по възможност по-малко въздух. Месото запазва сока си, когато размразяването се извърши бавно. Подправките и тревите загубват вкуса си при замразяване. Готово студено месо се замразява на порции, завито в алуминиево фолио.
Дивечът се оставя да отлежи в хладно помещение няколко дни, преди да се замрази. За шпековане е подходяща неосолена сланина.
Птиците са опаковат цели или на порции във фолио, добре прилепнало, без въздушни пространства. Вътрешностите се опаковат отделно.
Подходяща за замразяване е прясната сладководна риба, изкормена и добре измита.
Млякото не е подходящо за замразяване. Меко сирене и масло с подправки могат да се замразят, ако е необходимо.
Почти всички готови ястия могат да се замразят. Сосовете се сгъстяват и се подправят след размразяване. Ястията се поставят за замразяване, след като са охладени и добре опаковани.
Тестото също може да се замрази. По-целесъобразно е да се замразят готови печива. Кексове и сладкиши се опаковат полутопли и се поставят веднага в хладилника за замразяване.
Консервиране и замразяване на плодове и зеленчуци.
Ябълки
Ябълки на парчета: Зрели ябълки се обелват, нарязват се на парчета и се почистват от семенат. Покриват се с напоена в оцетна вода или лимонена киселина кърпа, за да не потъмнеят. Подреждат се в буркани и се заливат със захарен разтвор. По желание се прибавя карамфил, канела или джинджифил. Варят се 30 мин при температура 90° С.
Ябълков мус: Ябълките се нарязват на парчета, изчистват се от дръжките и загнилите части. Сваряват се с малко вода, правят се на пюре и се подслаждат по вкус. Ябълковият мус се поставя горещ в буркани. Вари се 20 мин при температура 90°С.
Замразяване: Ябълките се обелват и се нарязват на парчета. Бланшират се 2—3 мин. Покриват се със захарен разтвор (270 г на 1/2 л вода), прибавя се малко лимонов сок.
Праскови
Компот: Плодовете се обелват, поставят се в буркани цели или на парчета, заливат се със захарен разтвор; 2—3 костилки подобряват вкуса. Вари се 30 мин при температура 85°С.
Задушени праскови: Обелените и очистени от костилките плодове се подреждат плътно в буркан. Не се поставят захар и вода. Подходящи са за приготвяне на плодови сладкиши. Варят се 30 мин при температура 85°С.
Замразяване: Плодовете, разделени на половинки, се покриват със захарен разтвор (400 г на 1/2 л вода).
Круши
Сортират се по твърдост, за да не се смесят твърди и меки плодове в буркана. Обелените парчета се поставят във вода, към която е прибавен оцет или лимонена киселина, за да не потъмнеят. Подреждат се в буркани и се заливат със захарен разтвор. Прибавя се по желание карамфил, канела или джинджифил. Сортовете круши, които при варене потъмняват, могат да се бланшират 1 —2 мин във вряща вода и след това бързо да се изплакнат със студена вода. Този начин не се препоръчва по принцип, защото плодовете загубват витамини и минерални вещества. Варят се 30 мин при температура 90 С.
Замразяване: вж. ябълки.
Ягоди
Плодовете се изчистват от дръжките и се заливат със захарен разтвор или се поръсват със захар (на 500 г около 125 г захар) и се оставят една нощ на студено в бурканите. Варят се 20 мин при температура 80°С.
Замразяване: вж. френско грозде.
Черни боровинки
Плодовете се изчистват от листенца, смачкани и незрели плодове. Поставят се в буркани и се заливат със захарен разтвор или се оставят без захар. Варят се 20 мин при температура 80 С.
Замразяване: вж. френско грозде.
Малини
Вж. ягоди.
Френско грозде
Плодовете се изчистват от дръжките, поставят се в буркани и се заливат със захарен разтвор или се смесват със захар (на 500 г плод около 500 г захар) и се консервират без течност. Вари се 20 мин при температура 80 С.
Замразяване: Изчистените плодове се поръсват със ситна или пудра захар (50 до 100 г захар на 500 г плодове) или се замразяват без захар.
Череши
Компот: Черешите или вишните се поставят със или без костилки в буркани и се заливат със захарен сироп. Вари се 30 мин при температура 85°С.
Задушени череши: Използуват се по-големи череши или вишни, изваждат се костилките и се подреждат плътно в буркани без захар и течност. Подходящи са за кексове. Варят се 30 мин при температура 85°С.
Череши и вишни се замразяват със или без костилки, посипани със захар.
Афъзки
Компот: Плодовете се поставят цели в буркани и се заливат със захарен разтвор. Вари се 30 мин при температура 85 С.
Сурови плодове за кекс: Изчистените от костилките плодове се подреждат в буркани без захар и течност. Варят се 30 мин при температура 85 С.
Сливи
Компот: Плодовете се нареждат цели или на половинки в буркани и се заливат със захарен разтвор. По желание се прибавят карамфил, канела, 2—3 костилки. Вари се 30 мин при температура 85 'С.
Сурови плодове за кекс: Плодовете се нареждат на половинки плътно в буркан без захар и течност. Варят се 30 мин при температура 85°С.
Замразяване: Цели плодове без захар, половинки със захарен разтвор (270 г на 1/2л вода).
Ревен
Изчистват се дръжките, младите сортове не се белят. Стръковете се нарязват с остър нож на парчета с дължина 2 см, смесват се със захар (на 500 г ревен около 200 до 250 г захар) и се подреждат в буркани. Прибавят се по желание лимонова кора, канела и малко вода. Вари се 30 мин при температура 80°С.
Замразяване: Ревенът се нарязва на парчета с дължина 2—3 см. Замразява се без захар или като подсладен компот.
Цариградско грозде
С ножица се изрязват дръжките. Плодовете се надупчват с игла, за да не се пукнат. Подреждат се в буркани и се заливат със захарен разтвор. Вари се 20 мин при температура 80 °С.
Замразяване: Незрелите плодове се бланшират 2 до 3 мин. Зрелите плодове се посипват със захар (100 г на 500 г плод) или се заливат със захарен разтвор (270 г на 1/2 л вода).
Цветно зеле
Цветното зеле се накъсва на розички, потапя се за 10 мин в студена леко подсолена вода, за да излязат евентуално скрити насекоми. Изцеденият зеленчук се разпределя в буркани и се залива със студена вода. Не се препоръчва прибавянето на сол, защото зеленчукът потъмнява. Вари се 60 мин при 100°С, след 48 ч още 30 мин при 100°С.
Цветно зеле за салата: Подготвя се както е описано по-горе, но в бурканите се залива с вода, към която е прибавен малко оцет. Вари се 60 мин при температура 100°С.
Замразяване: Предварително цялата зелка се бланшира 4 мин, а на парчета около 2 мин.
Трайност 6 месеца. (Важи за всички замразени зеленчукови консерви.)
Зелен фасул
Зеленият фасул се начупва на 2 или 3 парченца, поставя се в буркани, залива се с вода или се задушава с малко чубрица. Поставя се в бурканите заедно с водата. Вари се 60 мин при 100°С, след 48 ч още 30 мин при 100°С.
Зелен или жълт фасул за салата: Приготвя се както е описано по-горе, но към водата се прибавя малко оцет. Подправя се при поднасяне. Вари се 60 мин при температура 100°С.
Замразяване: Бланшира се 3 до 4 мин и се замразява.
Краставици
Мариновани краставички: Малките краставички се накисват за около 1 ч във вода, изчеткват се, отцеждат се и се набождат с игла на няколко места. Подреждат се в буркани заедно с нарязан лук, хрян и копър. Заливат се с охдаден разтвор от 1/2 л вода, 1/8 л 10 % оцет, 1 до 2 супени лъжици сол и 1 до 2 чаени лъжички захар. Варят се 20 мин при температура 75°С.
Краставички с подправки: Краставичките се обелват и се нарязват на ленти. Поръсват се със сол (на 1 кг краставици 50 г сол) и се оставят на студено около 24 ч. Течността се отлива и краставиците се подреждат в буркани заедно с нарязан лук, хрян, зърна синап, копър и естрагон. Заливат се с охладен оцетен разтвор от 3/4 л вода, 1/4 л 10 % оцет, малко сол и захар. Варят се около 20 мин при температура 75°С.
Замразяване: Цели или нарязани на парченца. г
Чушки
Чушките се изчистват от семките и дръжките и се кипват около З мин цели или нарязани на парчета. След като изстинат, се подреждат в буркани. Заливат се с водата, в която са кипнати. Варят се около 60 мин при 100°С, след 48 ч още 30 мин при 100°С.
Замразяване: Цели или на парченца чушките се бланшират около 2—3 мин и се замразяват.
Гъби
Използуват се само здрави гъби. Най-подходящи са малки гъби от един сорт. Измиват се добре и се варят около 5 мин на слаб огън
с малко сол и оцет или лимонена киселина. Разпределят се в буркани и се заливат с водата.
Варят се 60 мин при 100°С, след 48 часа още 30 мин при 100 С.
Домати
Цели домати: Надупчват се с игла и се подреждат в буркани. Заливат се с вода.
Варят се 40 мин при 100°С, след 48 ч още 40 мин при 100°С.
Доматено пюре: Зрели домати се нарязват, сваряват, пасират и доматеното пюре се пълни в стъкла.
Вари се 30 мин при 100°С, след 48 ч още 30 мин при 100°С.


 
Re: Въпроси и отговори
« Отговор #737 -: Декември 20, 2007, 10:26:59 am »
И аз имам едно въпросче. Как давате дюля? Аз още не съм давала на Мия и този плод винаги ми е бил доста странен, та нямам никаква идея как да го предложа.
<br />[link=http:
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Въпроси и отговори
« Отговор #738 -: Декември 20, 2007, 10:32:57 am »
Обелих кората, сварих и пасирах на пюре с ябълка- много й хареса на Стефи.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
Re: Въпроси и отговори
« Отговор #739 -: Декември 20, 2007, 10:38:09 am »
И аз като Мини - обелвам, само че задушавам - не варя, пасирам, добавям нещо дрго, защото дюлята е доста стипчива. Мислех и сурова да дам пасирана, ама ми се струва твърде стипчива и натрапчива. Иначе питах Бърди още преди около месец кога мога да я дам - той каза, че вече може.