jam,
Къде прочете, че трябва да белиш черешите? Аз ги пасирах небелени и ги смесвах с готово плодово пюре (от друг плод). Тъй като имахме доста домашни череши миналата пролет, направихме компоти – плодовете, стерилизирани с малко вода без захар. Така цяла зима Стефко закусваши кисело мляко с череши.
Сега отказва да яде само сурови череши, но „ушите му плющят”, когато нарежа на парченца плодовете и ги смеся с кисело мляко.
borovinka,
Аз пък не заместих напълно нито едно хранене почти до годинката. Всяко едно хранене с твърда храна от лъжичка (три пъти дневно) си беше съпроводено и с кърмене. В този смисъл, дали ще е месец или седмица между първото и второто заместване, не мисля, че е толкова от значение. Ако бебето иска и кърма (АМ), не виждам причина да не му даваш.
ribarca,
И аз ще кажа – в никакъв случай не насилвай детето! Заместването на хранене не е състезание – няма за къде да бързаш. Особено пък, щом се кърмите.
ema2,
1. Чела съм, че фаворитът при повечето деца над 1 годинка е Nestle Junior. Celia също имат АМ за над годинка, но по-трудно се намира тази марка.
2. Аз имах домашно месо – заешко. Купувала съм пилешко бон-филе (от „Метро”) и телешко бон-филе (от магазин, чийто собственик ми е познат) за правене на домашни пюрета. Всички други меса съм давала във вид на готови пюрета, а сега месните гозби са от детската кухня.
3. И аз мисля, че другите най-добри пюрета, които можеш да намериш в България, са Semper и Gerber (има ги в „Билла”). И Сънвал, но те са предимно за по-малки дечица.
За твоите сладури са подходящи следните:
Гербер – 3rd foods, след 9 месец
- Зеленчуци с телешко и кус-кус – телешко месо (8%), моркови, листенца от магданоз, царевица, картофи, кус-кус, царевично нишесте, вода различна мазнина;
- Пуешко месо със зеленчуци – пуешко месо (8%), моркови, доматено пюре, вода, картофи, масло, лук, фиде, царевично нишесте, листенца от целина.
Семпер
- Риба моруна в билков сос с картофи (след 8 месец) – картофи, вода, риба Моруна, сметана, растителна мазнина (зехтин, олио, мазнина от рапично семе), оризово нишесте, лимонов сок, йодирана сол, магданоз, копър, бял пипер, естрагон;
- Риба Сьомга в билков сос (след 1 година) – филе от риба Сьомга, сметана, картофи, грах, обезмаслено мляко, сметана, вода, целина, копър, магданоз, бял пипер, оризово нишесте, растителна мазнина (зехтин, олио, мазнина от рапично семе), лимонов сок, йодирана сол;
- Черен дроб в сметанов сос с картофи (след 8 месец) – картофи, обезмаслено мляко, вода, моркови, телешки черен дроб, телешко месо, сметана, оризово нишесте, испански лук, растителна мазнина (зехтин, олио, мазнина от рапично семе), йодирана сол, магданоз, бял пипер, риган;
- Задушено със зеленчуци (1-3 години) – свинско месо (10%), моркови, спагети (от пшеничено брашно с яйца), вода, картофи, целина, царевица, праз лук, френски фасул, червен пипер, лимонов сок, соев сос, оризово нишесте, кориандър, бял пипер, йодирана сол, джинджифил, куркума;
- Мусака (1-3 години) – картофи, домати, смляно телешко месо, вода, сирене, ориз, картофено брашно, лук, растителна мазнина (зехтин, олио, мазнина от рапично семе), йодирана сол, чесън, риган, бял пипер, дафинов лист;
- Задушено по градинарски (1-3 години) – телешко месо, картофи, моркови, вода, пащърнак, сметана, оризово нишесте, лук, магданоз, растителна мазнина (зехтин, олио, мазнина от рапично семе), копър, бял пипер, йодирана сол, мащерка.
4. Аз давам „Данонино” на „Данон” (с кайсии, малини, ягоди, банан) – много са вкусни, но е доста малко количеството. Давала съм и йогурт с различни плодове на Meggle. Основно давам киселото мляко „На баба” 4,5 %, „Пършевица” 3,6 %, Верея 4,5 %.
5. По мой вкус, най-хубави са на "Хумана" и "Блевит" – разновидностите им трябва да ги има в списъка в моя постинг за асортимента на кашите в закованата тема за захранването.
meshko106,
Аз, също като gabi32, знам, че до две годинки децата имат нужда от пълномаслено мляко, а след това вече се дава нискомаслено.
NinaE,
И аз мисля, че, щом детето го иска, няма причини да спираш приема на АМ.
След като се спре АМ, децата трябва да продължат да консумират много млечни продукти (кисело мляко, прясно мляко, сирене и т.н.).
Колкото по-късно дадеш истинско прясно мляко (не АМ), толкова по-малка е вероятността от алергии. Аз дадох на моя син крем от детската кухня на основата на прясно мляко малко след като навърши една годинка и получи разстройство. Оттогава не съм давала. Преди няколко дни се осмелих пак да дам – в чист вид, като напитка – и този път беше прието добре.
А за водата не се притеснявай. Предлагай, а той ще пие толкова, колкото желае. Моят Стефко почти не пиеше вода доста дълго, и след годинката, но от няколко месеца вече пие доста прилични количества. Сокове давам много рядко, предпочитам – плодове в натурален вид.