0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Въпроси и отговори
« Отговор #240 -: Юни 09, 2007, 18:23:48 pm »
Еми, до колкото знам различните марки произвеждат едно и също мляко, но с различни наименования за определени страни. Казаха ми, че на Нестле името за България и Австрия е НАН. Затова е добре да провериш точно какво ви е млякото и ще питам. Има един магазин във Варна, за бебешки стоки, собственика е много навътре с тези неща и знае за какво става дума, та мога да питам, ако той знае - ще го намерим.
Целувки на Боби и Тони :D
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
« Отговор #241 -: Юни 10, 2007, 23:10:15 pm »
Най сетне попаднах в правилната тема :D
Имам въпрос:
Тъй като наближаваме годинката, а от преди 2 месеца сме на АМ, се чудя: докога да го давам това мляко? Кога се спира приема на АМ? Ние си пием и вода, но по малко.

ПС. Гане, да не съм недовидяла или ще си имаш и друг наследник?
*
« Отговор #242 -: Юни 10, 2007, 23:19:54 pm »
Нина, ние сме по-малки от вас ама доколкото знам АМ се дава и над годинката. Само че доста деца започвали да го отказват с разнообразяване на храненето. Та отговора обще взето е: докато детето го иска.

*
« Отговор #243 -: Юни 10, 2007, 23:26:57 pm »
Докато го иска, но той току що започна да го харесва :lol:
А какво друго се дава, ако с еспре Ам. Само вода ли? Никак не искам да го приучвам да пие сокове. В преди месец не искаше вода, защото му давах сокове(от немай къде, колкото да пие нещо). Сега съм ги спряла и си пие нормално вода.
Та така, вода, айрян...какво друго? Краве мляко?
*

manhattan

• 1439
  • Друго нe трябва, три думи само: "Добре съм, мамо."
« Отговор #244 -: Юни 10, 2007, 23:28:59 pm »
нашия синковец изглежда на училище ще го пратим с млекцето :lol:много си го обича.

Нина, аз преди няколко дни му дадох чай и го прие много по-добре от водата. дадох чай на ХИП успокоителен от лайка, маточина и липа, защото беше много раздразнителен. имаше ефект, чаят е много ароматен и НЕ е подсладен. сега правя сутрин и вода и чай и предлагам редувайки. чаят почти се изпива.

сега да питам. какви сухари слагате за попарата? има ли пълнозърнести? не намирам такива по магазините. има на Плазмон, но са сладки и не стават за супа и попара сутрин. от тях слагам вече три вечери във вечерното мляко и се приемат много добре.
« Последна редакция: Юни 10, 2007, 23:35:18 pm от manhattan »
« Отговор #245 -: Юни 11, 2007, 08:41:40 am »
Наде, слагам си най-обикновенни сухари, мисля, че има и пълнозърнести - едни по-тъмни стоят!

Нина, пийте си мляко, докато иска - моите деца рано се отказват за жалост!
Матей - 1.04.2006 г
*
« Отговор #246 -: Юни 13, 2007, 07:59:30 am »
sami,
Аз попара не съм правила никога досега. Вместо нея давах домашна каша с плодове или пюре (споделям мнението, че е по-полезна от хляб с чай и захар), по-късно макарони със сирене и масло, а сега закусваме кисело мляко с плодове.
Овесените ядки ги варя 2-3 минути (ако са фини) – кипвам 150-200 мл вода, намалявам котлона и слагам 5-6 лъжички ядки. Разбърквам от време на време. Като се сгъстят (но не прекалено), свалям от огъня и задушавам под капак за около 3-4 минути. После смесвам с плодове (настъргани или пюре) или с масло и сирене (извара).

manhattan,
1. И аз не мога да ти кажа нищо конкретно за детската кухня и млякото Фризопеп. Предполагам, че е защото е за алергични деца и смятат, че така са неуязвими, ако някое дете получи реакция и реши да ги обвинява тях. Това е само мое предположение, де. Освен това, не могат на всяко бебе да правят пюрета с това мляко, с което то се храни.
В нашата кухня в Пазарджик бебетата ядат кремове с прясно мляко (или супи, застроени с него) още от 6-месечна възраст, та, в този смисъл вие сте много привилегировани, щом ви готвят с АМ,

2. Както писах по-горе, и аз недолюбвам попарите. Моят син прояде хляб, когато сам си поиска – някъде към годинката – и беше именно пълнозърнест, защото ние вкъщи ядем само такъв. Но моя роднина лекарка ми каза да внимавам с пълнозърнестия хляб, не за да не се задави, а защото можел да подразни червата. Но, като цяло, изобщо не наблягам на хляба в храненето на Стефко. Въглехидратите си ги получава във вид на вечерната каша, а обядът (супа и готвено) яде без хляб.

3. Аз купувам всички млечни продукти на „Маджаров”. Имам малко вътрешна информация (непроверена), че в мандрата се спазва добра хигиена и се държи на качеството на продуктите.

4. Принципно зеленчуковите пюрета се редуват с месните, но не мисля, че е голям проблем, ако дадеш месо два-три дни последователно. Ако, примерно, даваш попара за закуска, обезателно зеленчуците в зеленчуковото пюре трябва да са богати на желязо или да даваш по-често месо. Особено при по-нисък хемоглобин. Е, има и вегетарианци, които няма да се съгласят, но това е друга тема.
А за млякото след зеленчуците – не мисля, че има проблем да се дава, ако детето иска. Неведнъж съм писала, че не е задължително да си заместил изцяло едно хранене, за да започнеш да въвеждаш втора порция твърда храна за деня (примерно, ако детето яде порция зеленчуково пюре на обяд и си е дояжда с АМ, това не значи, че не може да се въведе следобед каша).

5. Ние не сме много по чайовете и не съм компетентна. Знам, че чаят от шипки е много полезен, заради витамин С, но трябва да имаш предвид, че запича. Давах го (сушени шипки) в един период  и добре го приемаше, но отдавна не съм се сещала да правя. Преди няколко седмици, когато Стефко кашляше, пробвах да дам „Бронхопам” (СД „Шаркови”), но той не пожела да го пие изобщо.

lisiche,
Щом си решила да даваш елда, дай инстантната каша от елда на Hipp, но за домашна каша (от зърната) е рано.

Perdeto,

Поддържам мнението на повечето момичета, че не трябва храненето на Тони да ти става идея-фикс. И в никакъв случай не го насилвай! Давай му по-често нещата, които обича.
Виж статията „Детето ми не иска да се храни” тук.
Честно казано, аз също не спазвам съвета да не се дават книжки на детето, докато се храни – имахме един доста дълъг период, в който сядахме на столчето за хранене с книжките. Сега вече не, защото ни е по-интересно да ядем сами.
И аз съм чела, че препоръчват Милумил за злояди деца, ама вие сменихте доста млека и не мисля, че пак трябва да сменяте. В асортимента на Блевит плюс има каша, специално за злояди деца – ако я намериш, може да пробваш.
За съдовете за пюрета – ползвам емайлирана малка тенджерка с капак, в която слагам решетка за готвене на пара; а за кашите – малка иноксова касеролка. Зеленчуците се нарязват на дребно, на еднакви парченца, за да се сварят по-бързо и равномерно. Ако се правят на пара, водата е съвсем малко. Ако се варят под капак, водата е колкото да ги покрие. Ако е нужно, можеш да добавиш допълнително вода (по-добре по-малко в началото и да добавиш, отколкото да изхвърлиш водата, в която се се варили зеленчуците). И в двата случая се варят на бавен огън. Времето за варене е различно според зеленчука – просто опитва дали е добре сварен. По принцип съветват, ако се готвят на пара, зеленчуците да се оставят по-сурови, но това не важи за бебетата..
Аз използвах само в началото домашни зеленчуци, после започнах да купувам замразени бланширани от „Метро” – спанак, броколи, червено цвекло и др.п.
Сладък картоф аз не съм давала изобщо, само обикновен – в комбинация с всички възможни зеленчуци.
Копър – Моят син го опита съвсем в началото на захранването – в готовото пюре на Hipp „Картофи с копър и заешко” – и беше любимото му пюре, въпреки че никога не е пил чай с анасон или копър за колики. (Ама сигурно му е по наследство, щото аз умирам за копър.) Като правиш домашно пюре, можеш да свариш копъра и магданоза с другите зеленчуци, но ги сложи най-накрая, малко преди да свалиш от огъня.
И пак да кажа – щом Тонито иска домашни пюрета, давай му домашни. Но имай предвид и че вкусовете на бебетата се променят непрекъснато – току-виж след месец проял само купешки пюрета. От време на време можеш да опитваш с някое купешко, но, ако пак отказва, не настоявай, а пробвай след време отново. Стефко допреди няколко седмици не хапваше краставица в суров вид, а само настъргана и смесена със сирене. Без сирене я плюеше като отрова. Обаче, от десетина дни насам изведнъж реши, че много му харесва да си хрупа резенчета краставица.
И още един пример със Стефко – някъде докъм годинката изяждаше толкова твърда храна, колкото пожелаеше + кърма – на всяко хранене. На шест-седем месеца тепърва започвахме захранването и количествата бяха по 50-60 г. твърда храна. Докъм годинката нормалното количество зеленчуково или месно-зеленчуково пюре беше около 140-150 г., а САМО ВЕДНЪЖ беше достигнат максимумът от 190 гр. (едно бурканче). Така че – довери се на детето си и не изпадай в напълно излишни нервни кризи!
*
« Отговор #247 -: Юни 13, 2007, 08:02:30 am »
jam,
Къде прочете, че трябва да белиш черешите? Аз ги пасирах небелени и ги смесвах с готово плодово пюре (от друг плод). Тъй като имахме доста домашни череши миналата пролет, направихме компоти – плодовете, стерилизирани с малко вода без захар. Така цяла зима Стефко закусваши кисело мляко с череши.
Сега отказва да яде само сурови череши, но „ушите му плющят”, когато нарежа на парченца плодовете и ги смеся с кисело мляко.

borovinka,
Аз пък не заместих напълно нито едно хранене почти до годинката. Всяко едно хранене с твърда храна от лъжичка (три пъти дневно) си беше съпроводено и с кърмене. В този смисъл, дали ще е месец или седмица между първото и второто заместване, не мисля, че е толкова от значение. Ако бебето иска и кърма (АМ), не виждам причина да не му даваш.

ribarca,
И аз ще кажа – в никакъв случай не насилвай детето! Заместването на хранене не е състезание – няма за къде да бързаш. Особено пък, щом се кърмите.

ema2,
1. Чела съм, че фаворитът при повечето деца над 1 годинка е Nestle Junior. Celia също имат АМ за над годинка, но по-трудно се намира тази марка.

2. Аз имах домашно месо – заешко. Купувала съм пилешко бон-филе (от „Метро”) и телешко бон-филе (от магазин, чийто собственик ми е познат) за правене на домашни пюрета. Всички други меса съм давала във вид на готови пюрета, а сега месните гозби са от детската кухня.

3. И аз мисля, че другите най-добри пюрета, които можеш да намериш в България, са Semper и Gerber (има ги в „Билла”). И Сънвал, но те са предимно за по-малки дечица.
За твоите сладури са подходящи следните:
Гербер – 3rd foods, след 9 месец
- Зеленчуци с телешко и кус-кус – телешко месо (8%), моркови, листенца от магданоз, царевица, картофи, кус-кус, царевично нишесте, вода различна мазнина;
- Пуешко месо със зеленчуци – пуешко месо (8%), моркови, доматено пюре, вода, картофи, масло, лук, фиде, царевично нишесте, листенца от целина.
Семпер
- Риба моруна в билков сос с картофи (след 8 месец) – картофи, вода, риба Моруна, сметана, растителна мазнина (зехтин, олио, мазнина от рапично семе), оризово нишесте, лимонов сок, йодирана сол, магданоз, копър, бял пипер, естрагон;
- Риба Сьомга в билков сос (след 1 година) – филе от риба Сьомга, сметана, картофи, грах, обезмаслено мляко, сметана, вода, целина, копър, магданоз, бял пипер, оризово нишесте, растителна мазнина (зехтин, олио, мазнина от рапично семе), лимонов сок, йодирана сол;
- Черен дроб в сметанов сос с картофи (след 8 месец) – картофи, обезмаслено мляко, вода, моркови, телешки черен дроб, телешко месо, сметана, оризово нишесте, испански лук, растителна мазнина (зехтин, олио, мазнина от рапично семе), йодирана сол, магданоз, бял пипер, риган;
- Задушено със зеленчуци (1-3 години) – свинско месо (10%), моркови, спагети (от пшеничено брашно с яйца), вода, картофи, целина, царевица, праз лук, френски фасул, червен пипер, лимонов сок, соев сос, оризово нишесте, кориандър, бял пипер, йодирана сол, джинджифил, куркума;
- Мусака (1-3 години) – картофи, домати, смляно телешко месо, вода, сирене, ориз, картофено брашно, лук, растителна мазнина (зехтин, олио, мазнина от рапично семе), йодирана сол, чесън, риган, бял пипер, дафинов лист;
- Задушено по градинарски (1-3 години) – телешко месо, картофи, моркови, вода, пащърнак, сметана, оризово нишесте, лук, магданоз, растителна мазнина (зехтин, олио, мазнина от рапично семе), копър, бял пипер, йодирана сол, мащерка.

4. Аз давам „Данонино” на „Данон” (с кайсии, малини, ягоди, банан) – много са вкусни, но е доста малко количеството. Давала съм и йогурт с различни плодове на Meggle. Основно давам киселото мляко „На баба” 4,5 %, „Пършевица” 3,6 %, Верея 4,5 %.

5. По мой вкус, най-хубави са на "Хумана" и "Блевит" – разновидностите им трябва да ги има в списъка в моя постинг за асортимента на кашите в закованата тема за захранването.

meshko106,
Аз, също като gabi32, знам, че до две годинки децата имат нужда от пълномаслено мляко, а след това вече се дава нискомаслено.

NinaE,
И аз мисля, че, щом детето го иска, няма причини да спираш приема на АМ.
След като се спре АМ, децата трябва да продължат да консумират много млечни продукти (кисело мляко, прясно мляко, сирене и т.н.).
Колкото по-късно дадеш истинско прясно мляко (не АМ), толкова по-малка е вероятността от алергии. Аз дадох на моя син крем от детската кухня на основата на прясно мляко малко след като навърши една годинка и получи разстройство. Оттогава не съм давала. Преди няколко дни се осмелих пак да дам – в чист вид, като напитка – и този път беше прието добре.
А за водата не се притеснявай. Предлагай, а той ще пие толкова, колкото желае. Моят Стефко почти не пиеше вода доста дълго, и след годинката, но от няколко месеца вече пие доста прилични количества. Сокове давам много рядко, предпочитам – плодове в натурален вид.

*

manhattan

• 1439
« Отговор #248 -: Юни 13, 2007, 10:44:29 am »
Верди, ти си невероятна :bighug:благодаря.
искам да ти обърна внимание върху избора на кисело мляко. единственото, което вкисва след срока е БИО КИСЕЛО МЛЯКО. просто ще се сетиш за вкуса на млякото от нашето детство :D дано го има при вас, че и тук не се намира масово.
*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
« Отговор #249 -: Юни 14, 2007, 12:47:01 pm »
боже, колко виновна се чувствам :oops:
напоследък храня Симеон между другото...
само веднъж правих домашно пюре и забравих картофите, станаха по-скоро печени :lol:
почна да става злояд, но ако му дам мляко пие
забравям да му предлагам течности
понякога като сме в движение съвсем му обърквам режима
айде, признах си, ама тържествено обещавам да се поправя :oops:

“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
« Отговор #250 -: Юни 14, 2007, 12:59:11 pm »
Като мине съботата, ша са опрайш. Просто много ти се събра  :youwoman:

Щом пие мляко и не го отказва - няма проблем според мен. У Нутрилона има сума ти полезности  :lol:
В очакване ....
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #251 -: Юни 14, 2007, 14:38:16 pm »
само веднъж правих домашно пюре и забравих картофите, станаха по-скоро печени :lol:

това е традиционно начало. аз тенджерата от първото картофено пюре направо изхвърлих в кофата, заедно със загорелите картофи. после минахме на позапеченки и така... много помага таймерът на микровълновата, мда.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #252 -: Юни 14, 2007, 16:37:32 pm »
Както ви казах ние от 2.06 ядем пюренца,но по малко.Не я насилвам и след пюрето суче малко,но не винаги.Днес бяхме на консултация и за месеца е качила 300гр.Снощи пък сме се хранили през 3часа.Мислите ли че кърмата и е недостатъчна?Като пробвам да и дам добавка АМ отказва категорично.Иначе е много жизнена и не се спира по цял ден.Все си казвам че няма да се притеснявам,но все нещо с това натдаване ме човърка.
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #253 -: Юни 15, 2007, 00:20:37 am »
ribarca,
на колко месеца е детето ти? що не сложиш една лентичка, та да се ориентираме по-лесно.
иначе просто няма как да ти отговорим на въпросите.
ако детето ти е над 5-6 месечно, то 300 грама на месец е отлично наддаване. хранене през 3 часа също не е необичайно.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #254 -: Юни 15, 2007, 15:52:21 pm »
Верди, ти си най-надеждния източник на информация на света. Благодаря!

Гледам, че Man ме е изпреварила за Био киселото мляко, наистина си спомних за млеката от нашето детство. Аз го купувам от Фантастико с SkyCity мола. Обаче обикновено не зареждат в събота и неделя, защото наистнина ще вкисне до понеделника.
Даниел 07.06.06  Димана 05.10.07
« Отговор #255 -: Юни 15, 2007, 17:07:07 pm »
Дъщеря ми днес прави 5месеца.Не съм сложила лентичка,просто защото не зная как,Ако някой иска може да ми помогне и я сложи вместо мен.Родена е на 15.01.07г.
« Отговор #256 -: Юни 15, 2007, 17:12:00 pm »
Джам,знам че хранене през 3часа не е необичайно,но тя през деня яде през 4,а през ноща се буди през 3 и иска да яде.Мисля че отдавна трябваше да спрем изобщо с нощното хранене и затова се чудя как през деня издържа,а през ноща-не.Пробвала съм с вода,но не става.Не заспива докато не и дам да суче.
*

manhattan

• 1439
« Отговор #257 -: Юни 15, 2007, 18:18:00 pm »
това е често срещано явление при кърмените бебенца. те се будят не толкова от глад, колкото от нуждата да цокнат/контакт с мама/успокоение :D сигурна съм, че не яде обилно и протяжно :D
*
« Отговор #258 -: Юни 15, 2007, 18:33:05 pm »
Верди,
аз от скоро се информирам за суровоядството и попадам на информация, че най структурираната вода е в плодовете. От друга страна, пресните сокове(зеленчукови и плодови) са най полезни за тялото. Дори си купих сокоизтисквачка вчера. Смятам да давам на Алексадър пресни сокове. Вече сме почти на годинка и не мисля, че ще има проблем.
Той много си пада по домати и всички плодове. Днес е ял ледено студена диня, просто не можах да я опазя от него.
Лапа кисело мляко като за световно, но започва да мрази кашите(това вечеря). :?
« Отговор #259 -: Юни 15, 2007, 19:02:19 pm »
това е често срещано явление при кърмените бебенца. те се будят не толкова от глад, колкото от нуждата да цокнат/контакт с мама/успокоение :D сигурна съм, че не яде обилно и протяжно :D
Съгласна съм с това,но как ще се откажем тогава от нощното хранене?Ако се кърмим до годинката съвсем ще я закъсам за сън.И пак искам да помоля който има желание да ми сложи лентичка.