Иска ми се да поговорим малко за сладките неща в детското меню и линията ни на поведение в тази насока.
На какво присъствах днес - на детски рожден ден, на който имаше деца от 0 до 5г.
Момченце на 9 месеца се разхождаше в проходилка, а майка му го нахрани с едно цяло шоколадово яйце - подчертавам, че ситуацията не беше детето да гледа жално и иска и тя да му даде да опита, а то си се разхождаше занимателно с проходилката, а тя потичваше след него и му пъхаше парченце след парченце.
Аз ли изпадам в крайности и затова видяното ме шокира?
Как мислите да процедирате със сладкото, включително и занапред?
То е ясно, че не може да се забрани изцяло, но все пак:
-ще давате, всичко което детето си поиска, защото мислите, че ограниченията са безмислени и глупави
-ще давате ограничено само някои неща и само няколко пъти за определен период примерно. Какви следки неща ще предлагате?
-ще изчакате ли определена възраст, за да направите едно от горните неща и каква ще бъде тази възраст
-смятате ли, че може да се създадат здравословни навици и как? в частност - смятате ли, че ако детето опознае вкуса на сладките неща отрано, както в цитирания от мен случай, това неименуемо ще доведе до отказ от плодове?
-смятате ли, че на детето трябва да се дава по малко от всичко, за да си опита, особено, ако гледа жално и иска
-още нещо, ако се сетите
Аз шоколадово яйце не смятам скоро да дам - все пак дори и млечни каши не давам, а добавям от собственото ни АМ, знам ли, може и аз много да залитам.
В нас се ядат сладки неща, но само под формата на прясно приготвени сладкиши - опаковани неща от рода на вафли, републики, кексчета, сухи пасти - не консумирам и не смятам да предлагам, поне, докато имам контрол над нещата.
Мисля да давам ограничени неща, не всеки ден и след доста време.
Надявам се с ограничаване на сладкото, да мотивирам детето да харесва и яде плодове.