Ще напиша дневното меню на Симона. Моля за съпоставка с други бебета и коментар от вас, с по-големите дечица.
8:30-09ч - от 200 до 240мл АМ
12ч - зеленчуково + яйце/месо
15ч - зърнена каша, смесена с АМ и пресен пюриран плод
18ч - друг вид зърнена каша, смесена с АМ и друг вид плод
21ч - от 200 до 240мл АМ
Количествата на пюретата и кашите рядко надвишават 190-200гр. Когато смесвам каша + пюриран плод, съотношението е 1:1.
Ако купя примерно готово пюре в бурканче за 8мес от 250гр - не се изяжда никога цялото. Иначе яде винаги с апетит, няма отказан вид храна.
Нямам някакво голямо притеснение, по-скоро няколко питанки:
- за повече от месец е наддала има -няма 200гр (сега е 8,5кг) Да не би да не храня достатъчно? Да добавя ли и някакво плодово пюренце между храненията, а зърнените каши да ги правя с по-малко кол-во плод, а повече да е кашата?
- мисля този месец да въведа сирене и да пробвам попара? Кога да я дам - в сутрешното хранене в 9 и ако да - тогава едната доза АМ да отпадне вече ли? Или да я дам следобеда вместо единия вид каша?
- направи ми впечатление в едно питане на една от вас до д-р Бърди, че детенце на 18мес вечеря нещо постно около 19:30ч, а към 20:30ч, преди лягане - пие АМ. Аз, ако съм нахранила Симона примерно час - час и 1/2 преди да й се доспи - ще я оставя да заспи без да давам друго - да не греша нещо и да държа детето гладно?
Кога детето започва да завършва деня с вечеря, различна от АМ или зависи от желанието на детето, или с други думи достатъчно ли е за последно ядене да двам само АМ, при положение, че предното ядене е било преди мин. 3ч.?