Misi, стига бе момиче! От какво се чувстваш виновна? Ти се опитваш да направиш най-доброто за детето си и очевидно успяваш, а ако не улучиш "най-верния" и за двама ви начин от първия път - това не е повод да изпитваш вина, набий си го в главата както се казва и никога не го забравяй! Занапред ще ти е много полезно, защото ситуациите, в които не ти е ясно какво точно става и какво точно иска бебето и дали ти реагираш "както трябва" - ще стават все повече.
Добре, че ви се е получило със залъгалката снощи, ако продължи да работи това - радвай се. Няма да ти се отбие детето от ползване на залъгалка. Права е
Дидон, че шишето е едно и да кажем - има % деца, които наистина биха отказали гърдата в полза на по-мързеливия начин на хранене. Със залъгалката - бебето не се храни все пак, няма как да откаже гърдата заради нея. Какво ще стане - ще смуче залъгалки гладен и няма да иска да суче ли?
Гладни не стоят те, спокойно.
За изкривени зъби и захапки...еми доста несъстоятелни тези в днешно време, предвид какви залъгалки, с какви форми се правят и продават, помислено е по тези въпроси доста отдавна. Като знам германчетата и австрийчетата примерно, до каква възраст биват разбутвани в количките, стръвно смучейки залъгалки - би трябвало едно 95% от тях да са като пирани в устите
, а няма такова нещо.
За цеденето - наистина някои мами нищо не могат да изкарат с помпата, а като суче бебето - кърма има предостатъчно и детенце си е сито и доволно. До оргазнизъм и гърди си е явно и това.
vanyush , естествено че в кризисна ситуация - няма да седнеш да правиш анализи и да градиш стратегии, ами ще търсиш истерично начин как
сега и веднага - детето да бъде нахранено и да спре да плаче. Нищо по-нормално няма
Просто както е видно - в някои случаи това води до ползи, на които не си се надявала всъщност. А предвид какво преживя наскоро ти
- направо си феномен, че изобщо имаш кърма и сили да се стараеш толкова много. Лично аз ти се възхищавам искрено!
ivanita , никой не може да те обвинява в каквото и да било. Всеки си знае положението, кое е и кое не му е във възможностите, ти каквото можеш - правиш, ако стане - стане. На теория разбирам и аз съветите на ЛЛЛ за успешно кърмене, особено когато има сериозни затруднения по въпроса... Но истината е, че малко жени могат да си позволят 24/7 да се занимават само с това, особено пък месеци наред. Реалността е друга все пак и не само, че и мама има нужда да се наспи и да се нахрани човешки /което е в полза на кърмата най-малкото/, но има и домакинска работа, всякакви други задължения, не всеки има под ръка баби да помагат... Та в този смисъл, според мен трябва да се направи възможното, пък като не става - не става, няма особена драма.
Мини, по повод бибероните от вида "каквато за теленцето - такава и за детенцето"
, знам за един случай в който близначета отказвали всякакви видове нормални биберони, а майката просто нямала кърма. Не помня точно кой и как се сетил да се пробва и с тези най-простите за които говориш - ама с тях взело, че станало. Същите биберони се ползват и за залъгалки от тези деца и нищо друго не искат. А за случая знам, защото много се учудих, виждайки ги на улицата, защо с такива биберони са в устите си го споменах на майка ми. Оказа се, че баба им й е позната та оттам знам за случая какво и защо... Та с какво точно ще ни изненадат дечицата ни - нямаме толкова фантазия си мисля.