Дадох залъгалка още в болницата, бебето беше на 2 дни. До 4-я ден от живота си беше ял само от шише и само АМ. От 4-я си ден - докато стана на 3 седмици и нещо - го кърмех от гърда, успешно, никакви ядове не сме имали. В периода докато кърмех, за около 5 дни съм хранила и от гърда и от шише заради разраненеи зърна. Като стана ясно, че е с рефлукс, спрях да кърмя и хранех от шише с АР-мляко близо седмица, повлия се добре, а аз междувременно мляко имах в доволно количество и цедях само когато ми се разтекат гърдите. Щом стана очевидно, че детето ми се чувства много по-добре с АМ, отколкото кърмено, а кърма имах - реших да направя една последна проба, да не би все пак да не е била кърмата проблем - ми засука си и се наяде от гърда безгрижно, все едно не е спирал никога /само дето гърченето и охкането започна моментално отново и се убедих, че с кърменето - няма да я бъде/. Та оттогава минахме само на шишета и АМ, кърмата каквото имаше замаразих и я оставих да си спре сама т.е. не е било да съм чаааак с толкова мляко че да се налагат медикаменти, а както виждате - той кога сукал, кога не, аз кога съм цедила, кога не...
За залъгалките - през целия посочен период си ги смучеше активно и с кеф. "Прясното" бебе има силен сукателен рефлекс, това го успокоява и това й е ролята на залъгалката в началото. После се превръща в успокояващ навик и инерция. Залъгалки съм давала винаги и по всяко време, грам опит не съм правила "да го отказвам" от тях и бях готова да го оставя да си ги смуче и до 1-и клас ако ще... Не беше станал на 6 месеца, когато залъгалка взе да търси само при заспиване и като заспи - плюе, през другото време - не я иска.
Само споделям личен опит, че има и "такива" и "онакива" случаи и деца съответно. Статии, проучвания, мнения на авторитети - добре, за справка, но все пак - не приемайте всичко буквално и още по-малко не опитвайте да го следвате буквално. Водете се по детето и ситуацията, а по прочетеното и наученото - "в общи линии"
vanyush всички ти разправят това, визирайки ситуация в която нямаш грам кърма.
Нямаш и толкова. И да си набавиш отнякъде - или с шише, или с лъжичка, или с нещо друго ще я даваш, но пак няма да тече от гърдатата ти. Това е, ако наистина нямаш и не можеш да имаш - и да, тогава непрояло по някакъв друг начин и нещо друго дете - няма наистина.
Когато мама има кърма и иска да научи на шише по някаква друга причина, или дори от страх, че кърмата й намалява...аз почти не знам за някоя успяла. И е логично да е така. Ако имаш каквато и да е опция да не плаче бебето и да не седи гладно освен шишето - ще я гониш до дупка и така е нормално да бъде. В този смисъл - дори да прокапва кърма - ти няма да настояваш за шише от безизходица за теб и за бебето и то ще ти отказва докато наистина "не приритва от глад". В крайна сметка - това положение е от полза на майките желаещи да кърмят и готови да се предадат "лесно"
Ето при теб се е получило. Браво!
Миси и аз мисля, че залъгалка е вашето решение, иначе - всичко си му е наред на детенце, не е гладен, имаш си кърма, просто е още съвсеееем малък и постоянно иска да си "цока" нещо. Прпепоръчвам ти на НУК залъгалките, с анатомична форма са. Дани пие от всякакви шишета и даже няма претенции биберона дали ще е силикон, или каучук, но залъгалката е нещо "свещено" - само силикон и само НУК. Ходи го разбери човечето
Леко и безпроблемно кърмене на всички желая!