0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #600 -: Октомври 18, 2011, 13:27:12 pm »
Жасмин, много е жалко, че имаш само такива примери за дългокърмещи майки около теб, според мен всичко е до характера и възпитанието на детето, ако на някои им е било по лесно за всяко мрън-цица, това не трябва задължително да е за всички кърмещи, ако твойто дете не истерясва за зрънчо, това е така заради теб и в малка част заради характера на детето ти, но всеки може да каже безброй случаи на тръшкащи се деца за каквото им хрумне, е като не са кърмени и не се тръшкат за цица е по различно- така ли? И в предишните си мнения помолих да не се обобщава, има различни деца и различни майки, тук мисля, че трябва да се дават мнения, а не присъди, и когато някой с нещо не е съгласен да не се нападаме, а да се опитаме да дадем няколко гледни точки, това се опитах и преди, но не се получи, дано този път се разберем.


0888 555 385 - национален телефон на Ла Лече Лига
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #601 -: Октомври 18, 2011, 13:32:48 pm »
А какво означава дългокърмещи?
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #602 -: Октомври 18, 2011, 17:35:05 pm »
жбрул,  може би да си смениш компанията след като са толкова досадни  :wink:. ако го мислим сериозно и хората, които хранят децата си с ам се оплакват, но не е политически коректно да им кажем, "да съгласна съм с вас, да си храниш детето с ам е грешка и си правиш живота по-труден" (само за да не скочите срещу мен, не казвам, че е грешка, ползвам примера на жбрул за кърменето). между майките и децата се случват проблеми, те понякога са свързани с хранене, понякога със спане, понякога с нещо друго, но това е проблем на отношенията, не само на един аспект от тях.

Жасмин, според мен гърдата и кърменето е много повече от храна и е абсолютно нормално да е така и е нормално децата да намират успокоение в гърдата на майка си, не виждам защо не. това не ги прави по-зависими, ако другите части от връзката им с майката насърчават изследването на света навън. и ако излезем малко от изключително валидната сфера на "майки с деца, които ние познаваме" и се обърнем към едни малко по-сериозно проведени изследвания ще видим, че всъщност кърмените деца нямат ама никакви по-големи трудности да се справят с проблемите в живота си и да са независими от не-кърмените. дори има едни хора, които казват, че тъкмо защото им е било отговаряно на емоционалните нужди те са по-справящи си. разбира се, че хората, които си хранят децата с ам също отговарят на емоционалните им нужди, но аз не пиша за това тук, защото не знайно защо не говорим за децата, които като се размрънкат за нещо биват затапвани с биберон. така че, хайде моля и аз като Йоана, да оставим генерализациите и да не забравяме, че говорим за връзката ни с децата ни и разбира се това провокира много емоции и неизбежно скачане, така че малко такт не е излишен.

пп мими26, това е много хубав въпрос, щото СЗО препоръчва децата да се кърмят до 2 години, тук се говори за това, че детето като проходи вече не бива да се кърми (т.е годинка и нещо) та и за мен е любопитно какво значи дългокърмещи майки
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #603 -: Октомври 18, 2011, 18:11:56 pm »
Елена, сега очаквам да те обяват за фанатичка, както мен преди няколко страници  :D

Сега сериозно, в България за съжаление все още е масово мнението, че детето трябва да се захрани на 40 дни със сок и на 6 месеца вече да е на обща храна, че не трябва да се спи с бебето и не трябва при всяко реване да се гушка и да се кърми повече от 6 месеца, лошото е, че това съветват и педиатрите, на мен педиатъра ми обяснява как след 4 месец, ако не захраня детето ще получи желязнодефицитна анемия, а Божидара на 6 месеца беше с хемоглобин 121 без да е вкусвала друго освен кърма, обясняват и как след 6 месец кърмата е нехранителна, а след година да се кърми е табу, затова в България за дългокърмещи се смятат кърмилите след 6 месец.


0888 555 385 - национален телефон на Ла Лече Лига
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #604 -: Октомври 18, 2011, 18:47:02 pm »
 ... "изключителното кърмене" и проблеми при отбиването, успокояването и т.н не мисля, че стоят под общ знаменател. Ключовият момент, според мен е, дори не толкова характера на детето, колкото желанието на майката да прояви изобретателност, отдели време, и най-вече, да има ЖЕЛАНИЕ за намиране решение на всяка една задача, свързана с отглеждането и възпитанието на детето ... Малко обобщаващо от моя страна... но според мен там е скрит "ключа от бараката"  :wink:
 
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #605 -: Октомври 18, 2011, 20:28:44 pm »
Еленка, ами явно не желаеш да четеш, или да схващаш написаното от мен, въпреки че съм се изразила пределно ясно и те не само веднъж ;) Изобщо нямам коментар в посока, колко често и докога трябва да се кърми бебето. Единствените ми коментари са и бяха по въпроса "гърда за успокояване" и не аз имам проблем с тази практика, а майките които й се наслаждават. Относно детенцето сучещо право, за което споменах - лично аз не виждам никакъв проблем и нищо ненормално в това да суче на тази си възраст. Само, че то не суче, защото е гладно, жадно, или това му е дневната доза мляко, а се разревава за гърда всеки път, когато нещо "не му е по водата". Примерно - друго дете му взело играчка, мама не му е дала мобилния си телефон да го блъска по масата и каквото още ти хрумне от сорта. Щом за теб това е ОК-нищо против, мен лично не ме засяга защото не е на моята глава, въпросната майка е недоволна от ситуацията и се оплаква всеки път когато тя се случи, пък накрая аз да съм кривата, че съм се съгласила с нея, че не е осбено приятно това да се случва - аре извинете.  :lol:

И съвсем сериозно. Това което "успокоява" бебето/детето не е самата гърда, или кърмата течаща от нея. Както правилно отбелязваш - не може да се разглежда въпросът като "един фактор", защото това са комплекс фактори. Това, което успокоява едно бебе/дете е създаденият ритуал, контактът с мама, извършването на познато и приятно действие, което дава сигурност и позитивна емоция на детето. В този смисъл - не само даването на цица може да бъде такъв ритуал. Много неща могат да бъдат такъв ритуал, ако, когато това се налага, или ако по някаква причина майката иска да замени ритуала "даване на цица" с друг с подобен ефект. Нали не мислиш, че такива като мен, които не кърмят - не са в състояние да си успокоят детето, само защото не му предлагат гърдата си? ;)
Та много те моля - дай да разграничаваме нещата. Никой тук /аз най-малко пък/ имам дума и дори мисъл насочена срещу кърменето, било на поискване, било под режим, нито пък съм се изказвала в посока докога е "нормално" да се кърми. Нормално е докато и двамата искате и можете, дали ще е 6 месеца, 9, годинка, 2, 3 - това си решава майката. Но да си обясняваме сега, как кърмените деца не можели да се успокоят с нищо друго, освен с гърда не е особено сериозно за мен. И точно това последното коментирахме досега, ако все още не си разбрала, не кърменето като цяло.

Йоанна (speranza sempre) , напълно си права за положението в България относно храненето на децата, мнението на педиатрите и това, което пишеш - не се отнася само за кърмените деца, а и за тези хранени с АМ. И аз чух как на 2 месеца трябвало да дам сокче, пък каква трагедия е това, че Дани беше само на АМ 6 месеца и всички там дивотии, които едва ли майка от този форум не е слушала на ДК. Е, ние точно по тази причина все пак четем, информираме се по тези въпроси и не вършим глупостите, които ни съветват нашите педиатри. :)

Аз специално - никого не обявявам за фанатик и изобщо не пиша, каквото пиша с цел конфронтация с някого. Просто споделяме мнения и гледни точки по даден въпрос и всеки е с аргументите си. Има майки, за които не е проблем да успокояват бебето на гърда до първи клас, както се вижда - има и майки, за които това е проблем. И двете категории са прави за себе си. Не може да бъде "упреквана" за решението и желанието си майка от първия вид - то си е нейна работа как ще постъпи. Но не може да бъде "упреквана" и тази, която счита че кърменето си е кърмене, но гърдите й не са за залъгалка и играчка. Тези въпроси са деликатни, емоционални и много лични освен това - факт. Но като сме уж интелигентни жени, би трябвало да можем да ги обсъждаме рационално, не само емоционално и да не отнасяме всичко казано персонално към себе си. Аз поне - не го правя.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #606 -: Октомври 18, 2011, 21:18:51 pm »
Чета ви коментарите и дискусиите и ми се отщява не само да чета, ами и да мисля за предстоящото кърмене, а за мен то е най-важното след раждането.

Последните една-две страници плачат за отделна тема - за кърмене и отбиване, кърменето като утешаване, лошите последици от продължително/неправилно кърмене или каквото си изберете.

Но ще съм благодарна темата да си запази практичните цели: информация и окуражаване на младите майки при кърмене. От два дни насам коментарите нито ме окуражават, нито ме информират. Сред всичкия този спам, кога и как да отсявам полезните съвети?
« Последна редакция: Октомври 18, 2011, 21:38:32 pm от цигу »
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #607 -: Октомври 18, 2011, 21:56:41 pm »
Йоанна, Елена и аз мисля като вас.
За мен дълго кърмене е това над година.
Цигу, аз кърмя дъщеря си, въпреки един тон глупости, които ми се дадоха като акъл. Запознай се с основните неща, слушай по-малко акъл от бабите и  си запиши  телефон на консултант за всеки случай.

 
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #608 -: Октомври 18, 2011, 22:06:08 pm »
Цигу е права.
[/url][/url]
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #609 -: Октомври 19, 2011, 19:12:11 pm »
 Момичета, искам да ви питам, то въпроса може и да е за друга тема, но понеже тук пишат много мами-кърмачки, някоя сигурно ще даде полезен съвет:
 Нашият проблем рано сутрин още си е на лице. Имам предвид, будим се за ядене в 5ч, 5:30ч или 6ч.Кърмим се, Калоян веднага заспива, но след около час започва неговото пъшкане и мъчене. Вдигна ли го, веднага се успокоява. Не една нощ спи в мен, като аз съм почти седнала. Така откарваме чак до 9ч
 Най-вероятно става дума за рефлукс през нощта. Имате ли идея какво да направя. Повдигането на матрака не действа :( Също оригването - не може да бъде осъществено, колкото и настоятелна да съм. Дали да се опитам да прескоча това хранене, не знам защо точно в този час се отключва проблема, или вечерното хранене да е с лечебно АМ ?
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #610 -: Октомври 19, 2011, 19:31:38 pm »
Дидони,и ние сме по същия начин.Много ще се радвам,ако някой изкаже мнение по въпроса.
[/url]
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #611 -: Октомври 19, 2011, 19:40:20 pm »
И ние сме така, само където Жорко пак почна да се буди в 3:00ч. Вчера бяхме при нашата педиатърка и повдигнах въпроса. Отговорът беше, че щом детето наддава и не повръща на фонтан, значи е ок. След навършване на 6-я месец щяло да отшуми това. Препоръката й беше за повдигане на матрака, което и при нас не действа.

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #612 -: Октомври 19, 2011, 20:14:40 pm »
 На нас д-р Бърди също каза, че е рефлукс... Наистина ще отшуми, обачееее аз лично май ще остана без кръст, врат...
 да ви кажа, тази нощ ще пробвам да го сложа в количката, там мога да повдигна само горната част...
 Извинявам се за отклонението от темата, явно не е до кърменето
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #613 -: Октомври 19, 2011, 21:27:18 pm »
Момичета, искам да ви питам, то въпроса може и да е за друга тема, но понеже тук пишат много мами-кърмачки, някоя сигурно ще даде полезен съвет:
 Нашият проблем рано сутрин още си е на лице. Имам предвид, будим се за ядене в 5ч, 5:30ч или 6ч.Кърмим се, Калоян веднага заспива, но след около час започва неговото пъшкане и мъчене. Вдигна ли го, веднага се успокоява. Не една нощ спи в мен, като аз съм почти седнала. Така откарваме чак до 9ч
 Най-вероятно става дума за рефлукс през нощта. Имате ли идея какво да направя. Повдигането на матрака не действа :( Също оригването - не може да бъде осъществено, колкото и настоятелна да съм. Дали да се опитам да прескоча това хранене, не знам защо точно в този час се отключва проблема, или вечерното хранене да е с лечебно АМ ?
Аз от вчера започнах да слагам по малко оризово брашно в храната, защото се видях в чудо. Препоръчва се за рефлукс. С него се прави АР АМ (на това ли му викаш "лечебно АМ"?),което е за деца с рефлукс, така че не е като да не се дава на малки бебета.  Може да се слага и в кърма и да има същият ефект. Проблема е обаче, че трябва да има изцедена кърма, а не да сте на гърда. Андреа снощи не е пъшкала, само когато се събуди наистина гладна за ядене, но това е нормално.
« Последна редакция: Октомври 19, 2011, 21:34:01 pm от Bobbie »


  
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #614 -: Октомври 19, 2011, 22:10:28 pm »
"Ако се опитате да разтворите в кърма оризово брашно- кърмата няма да се сгъсти."
Боби, това в кавичките го казва Д-р Бърди по повод, дали може да се сложи оризово брашно в кърма, с цел повлияване на рефлукс при изключително кърмени бебета. За моженето - явно може, ама файда - нЕма да има.

Дидон, или трябва да даваш АР-мляко за въпросното харнене, или да чакаш да израсте състоянието и да поспиш права още известно време. При Дани - също нямаше ефект навдигане на матраци, оригване, та дори държане прав - насуче ли се и започваше пъшкането и извиването на секундата. Това - след всяко кърмене и си продължаваше 24/7, поради което и спрях да кърмя в крайна сметка. Но при вас не е толкова тежък проблемът все пак, ако приема шише малкия - дай АР-мляко поне за проба, да видиш дали ще му е по-добре. Може и да не е АР-мляко, а обикновено АМ, в което да добавиш лъжичка оризова каша, просто за да имаш по-голям избор за вида АМ, понеже АР-млеката са само няколко вида на нашия пазар.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    fibo

  • *****
  • 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #615 -: Октомври 19, 2011, 22:36:06 pm »
Дидон,мисля си и аз като момичетата.Бих пробвала АМ за проблемното хранене в 5ч-6ч.Ако приема шише,пробвай,ако не - опитай със пипетка  или дозатор от Пердолан.Тук също дават Ам на кърмени деца от едни малки чашки със извивка отпред.Освен изброените АМ,добавям и НАН Транзит(ако го има на БГ пазара)
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #616 -: Октомври 19, 2011, 22:42:52 pm »
 Калоян приема шише без проблем. Дърпа от него малко смешно, захапва цялата биба, почти до пластмасовия пръстен, и като дръпне, стените залепват :), но се справя...  :) Свършва с шишето и после  минава на гърда.Явно не е претенциозен :lol:

 Боби, и аз исках да ти кажа, че д-р Бърди именно на мен отговори, че няма да се сгъсти кърмата... "разтваряла всичко" иначе щеше да е екстра, че имам замразена.

 Ще изчакам още малко, но ако се задълбочи, ще опитам с АР/АМ
*

    fibo

  • *****
  • 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #617 -: Октомври 19, 2011, 22:50:00 pm »
Дидон,стените залепват вероятно защото бебо дърпа силно.Пробвай да не стягаш шишето,съвсем леко го затвори за да влиза лесно въздух или по-голяма дупка :)
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #618 -: Октомври 19, 2011, 22:53:00 pm »
 Благодаря Фибо. Много съм "боса" в тази област...
 "По-голяма дупка" - хихи,пък аз съм му взела на НУК единичка, да не му е лесно  :lol:
*

    fibo

  • *****
  • 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #619 -: Октомври 19, 2011, 23:14:20 pm »
Благодаря Фибо. Много съм "боса" в тази област...
 "По-голяма дупка" - хихи,пък аз съм му взела на НУК единичка, да не му е лесно  :lol:
:lol: завалийката...то от цицата сигурно тече по-силно...
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!