Еленка, ами явно не желаеш да четеш, или да схващаш написаното от мен, въпреки че съм се изразила пределно ясно и те не само веднъж
Изобщо нямам коментар в посока, колко често и докога трябва да се кърми бебето. Единствените ми коментари
са и бяха по въпроса "гърда за успокояване" и не аз имам проблем с тази практика, а майките които й се наслаждават. Относно детенцето сучещо право, за което споменах - лично аз не виждам никакъв проблем и нищо ненормално в това да суче на тази си възраст. Само, че то не суче, защото е гладно, жадно, или това му е дневната доза мляко, а се разревава за гърда всеки път, когато нещо "не му е по водата". Примерно - друго дете му взело играчка, мама не му е дала мобилния си телефон да го блъска по масата и каквото още ти хрумне от сорта. Щом за теб това е ОК-нищо против, мен лично не ме засяга защото не е на моята глава, въпросната майка е недоволна от ситуацията и се оплаква всеки път когато тя се случи, пък накрая аз да съм кривата, че съм се съгласила с нея, че не е осбено приятно това да се случва - аре извинете.
И съвсем сериозно. Това което "успокоява" бебето/детето не е самата гърда, или кърмата течаща от нея. Както правилно отбелязваш - не може да се разглежда въпросът като "един фактор", защото това са комплекс фактори. Това, което успокоява едно бебе/дете е създаденият ритуал, контактът с мама, извършването на познато и приятно действие, което дава сигурност и позитивна емоция на детето. В този смисъл - не само даването на цица може да бъде такъв ритуал. Много неща могат да бъдат такъв ритуал, ако, когато това се налага, или ако по някаква причина майката иска да замени ритуала "даване на цица" с друг с подобен ефект. Нали не мислиш, че такива като мен, които не кърмят - не са в състояние да си успокоят детето, само защото не му предлагат гърдата си?
Та много те моля - дай да разграничаваме нещата. Никой тук /аз най-малко пък/ имам дума и дори мисъл насочена срещу кърменето, било на поискване, било под режим, нито пък съм се изказвала в посока докога е "нормално" да се кърми. Нормално е докато и двамата искате и можете, дали ще е 6 месеца, 9, годинка, 2, 3 - това си решава майката. Но да си обясняваме сега, как кърмените деца не можели да се успокоят с нищо друго, освен с гърда не е особено сериозно за мен. И точно това последното коментирахме досега, ако все още не си разбрала, не кърменето като цяло.
Йоанна (speranza sempre) , напълно си права за положението в България относно храненето на децата, мнението на педиатрите и това, което пишеш - не се отнася само за кърмените деца, а и за тези хранени с АМ. И аз чух как на 2 месеца трябвало да дам сокче, пък каква трагедия е това, че Дани беше само на АМ 6 месеца и всички там дивотии, които едва ли майка от този форум не е слушала на ДК. Е, ние точно по тази причина все пак четем, информираме се по тези въпроси и не вършим глупостите, които ни съветват нашите педиатри.
Аз специално - никого не обявявам за фанатик и изобщо не пиша, каквото пиша с цел конфронтация с някого. Просто споделяме мнения и гледни точки по даден въпрос и всеки е с аргументите си. Има майки, за които не е проблем да успокояват бебето на гърда до първи клас, както се вижда - има и майки, за които това е проблем. И двете категории са прави за себе си. Не може да бъде "упреквана" за решението и желанието си майка от първия вид - то си е нейна работа как ще постъпи. Но не може да бъде "упреквана" и тази, която счита че кърменето си е кърмене, но гърдите й не са за залъгалка и играчка. Тези въпроси са деликатни, емоционални и много лични освен това - факт. Но като сме уж интелигентни жени, би трябвало да можем да ги обсъждаме рационално, не само емоционално и да не отнасяме всичко казано персонално към себе си. Аз поне - не го правя.