Еленка, ами не аз имам възражения кой, кога и как си кърми детето
Самите кърмещи майки, за които споделих - недоволстват от ситуацията, оплакват ми се, казват ми кое било грешка според тях в случая и ако взема, че се съглася с тях - те пък ми се озъбват, че съм се съгласила.
Та не...не го намирам за нормално "скачането" точно в тази ситуация, защото не аз се меся в тяхното кърмене, те ми надуват главата колко било лошо и непоносимо вече и накрая пък й обидени. Ако на теб ти се вижда нормално - на мен не. И както правилно отбелязва
Боби, аз говоря за майки, които - не са ОК със ситуацията, открито недоволстват от нея, но в същото време - не предприемат нищо за да я променят. В
тези случаи /не в такива като твоя/ - напълно споделям мнението на
Йоанна (speranza sempre), че щом по някаква причина кърменето става "на сила" и е неприятно за майката... ами да вземе съответните мерки тази жена.
И моите коментари - изобщо не се отнасят до кърменето на поискване, особено при съвсем малки бебета, а до даването на гърда "за успокояване", което е доста различно. Ще ти дам един пример за "правилното време", с цел да изясня аз за какво говоря всъщност и то не е каквото ти си мислиш. Когато бебето е съвсем малко, даването на гърда когато то е кисело по някаква причина - няма алтернатива. Когато то се поочовечи, започне да се заглежда, да обръща внимание на играчки примерно и има възможности да му бъде привлечено вниманието и да го разсееш в момент, в който нещо недоволства - добре е да се направи това, вместо автоматично да се извади гърдата. Това ми обясняваше приятелка-кърмачка, която си кърми детето почти до 2 годинки, без проблемите и истериите, които имат другите ми познати за които споделих. Това имах предвид под "правилното време" и тези неща не засягат самия процес на кърмене като такъв, щом момичето кърми толкова дълго.
Просто
постепенно е приучила детето си, вместо всеки път когато нещо не му е наред да получава гърда, да се успокоява и с други неща и ритуали, които малко по малко е изградила между тях двамата, съобразно възрастта на детенцето.
Признавам обаче, че нейният метод изисква доста повече усилия, постоянство и изобретателност, от това просто да подадеш гърдата всеки път, когато детето ти се "накриви" нещо и така да го накраш да спре. Тези майки, за които споделих и които сега имат ядове по въпроса - ги имат от мързел според мен и защото са карали на принципа на "най-малкото съпротивление", а не защото са кърмили на поискване. И аз кърмех на поискване - съответно няма как да не го намирам за правилно все пак