Не съм консултант, нито съм се консултирала някога с такъв от ла лече-мече лигата, но от опит съм стигнала до няколко извода:
- кърменето е най-естественото и лесно нещо,
НО има един период от 30-40 дни, когато всичко ти се струва адски трудно, болезнено дори. Нормално е да е така, бебето е малко, спи през по-голямата част от времето, суче по 40-50 мин. Много е трудно, факт, то спи, ти се опитваш да го събудиш, притесняваш се дали е изсукало достатъчно, ами ако не е, цедиш, мъчиш и прочие.
- отделно новия човек, колкото и да сме чели и говори, съвсем друго е като се появи бебето в къщи, нощните ставания през 2-3 часа, недоспиването и т.н. Всичко това допринася за чувството, че нещо все не е наред.
- моят съвет е, през тези първи дни, хранете бебето през 2-3 часа, и при сигнал от негова страна. след кърмене ако още се усеща напрежение в някоя от гърдите доизцеждайте. Аз лично съм кърмила и от двете гърди на всяко хранен, като се редуват.
- Българския лактогонен чай е много добър, струваше 90ст., пила съм го през първите 2-3м. непрекъснато, докато се регулират нещата. Храните които не трябва да се ядат ги знаете. Мляко не съм пила, защото не обичам, НО много е важно да пиете много вода 2-3 л. на ден.
И в заключение да кажа, че всичко това е само ако имате кърма, ако нямате и на челна стойка да стоите все тая. И както всички знаем това зависи и от нивата на хормоните и от размера на млечната жлеза, не от размера на гърдите
Така че, изказвания от рода - само този който не е искал, той не е кърмил, изобщо не приемам. Има хора които чудеса от храброст правят и кърма просто няма поради една от посочените по-горе причини.