Раиске
Дойдохме на правилното място
Като бършеш с мократа кърпа, пак избягвай зърната. Аз не съм много капацитет по разранените зърна, защото имах късмет, но приятелка с проблеми се консултира с мамолог по въпроса и категоричното му мнение беше да не се правим на героини. Ако боли, като суче бебето - цедене. Докато не зараснат зърната напълно, не се напъвай да я караш да суче. Дано потръгнат нещата!
За нощното хранене видях, че си питала - ако не ти е проблем на теб, мисля, че няма зор да го махаш. И в това отношение извадих късмет, Борис спря да се буди за хранене в 1 ч. на месец и малко, а отказа и храненето в 4 ч. преди втория месец. Повечето бебета изглежда към 2-3 месец се отказват сами от нощното хранене, но, да си призная, то не ми пречеше много, защото бяха кратки похапвания - не се разсънваше много и приключваше за 10-тина минути. Лично аз си мисля, че има време за възпитание и приучване / отказване от разни неща. Некакси рано ми се вижда да мъчиш толкова малко бебе с режими. В някакъв момент то само си създава някакъв режим и тогава е много по-лесно и за самата теб, защото знаеш кога за какво реве (в по-голямата част от случаите
). Можеш да й помагаш, като се опитваш да спазваш повтаряемост на събитията, според нейната "програма" - ти ще си забележиш сама кои неща кога ги прави (ядене, по-активно будуване и т.н.) и ще се нагласите. Вярвам в това, че ритуалите и повтаряемостта карат бебетата да се чувстват удобно и сигурно, а помагат и на родителите им.