0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #580 -: Октомври 17, 2011, 11:34:07 am »
Шишета казваш...ама мойто диване не ще да го види!Настава едно плюене,едно мръщене.Иначе нямам нищо против.И без това се цедя.Тя и залъгалката не харесва,само гърда.


Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #581 -: Октомври 17, 2011, 11:49:51 am »
Понеже компютъра се скапва ще съм кратка. Свързах се с консултант от ла лече лига, видяхме се,поговорихме си - даде ми съвети и сега ще пробваме да видим до къде ще я докараме с кърменето от гърдата.
Но следя това което писахте :-)
ще пиша дали има някакъв резултат след време. Но какъвто и да е резултата съм решила да не се вманиачавам вече с това "естествено кърмене" Ще положа усилия да наруша ритъма който сме изградили досега и да го кърмя. Ако стан стане, ако не здраве да е. -Помпата, шишето и така докато можем :)



*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #582 -: Октомври 17, 2011, 18:50:28 pm »
Оооо,и аз се научих да я кърмя навън.Някои хора ни се радват,други ни гледат малко странно,но не им обръщам внимание.
И аз така намятам с пелената и чиста работа.То иначе е чудо само да следиш от колко време си навън,че то пък по-рано огладняло и да бързаш да се прибираш...
Това е най-добрият вариант. Аз така и не се научих за съжаление.

kisela_2000 , не се отказвай, че после зор ще видиш, ако не се научите и от шише да пиете. Моите и двете не са имали проблем да сменят от гърда на шише поняколко пъти на ден. Андреа се опита да ми откаже гърдата, след като в болницата като новородена  я храних няколко дена с шише, ама като изгладня достатъчно и едно хранене почти го пропусна (защото и аз не се давам) много бързо се отказа да се инати :-).

Боби


  
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #583 -: Октомври 17, 2011, 19:06:38 pm »
 Момичета, изобщо не ме разбрахте... аз кърмя навсякъде и нямам никакви притеснения. И шал си имам, и подходящи блузи и сутиени... Мисълта ми беше, че изобщо, ама изобщо не ми е удобно, в буквалния смисъл / като практичност, комфорт и т.н / на всяко мрън или тръш да вадя цица. Все пак не е лошо човек да си има няколко техники за успокояване на бебо.
 Другата причина поради, която не давам веднага цица е, че все пак смятам, не е лошо да се търси причината за неспокойствието, раздразнителността или др. Подхождам, както го правя и с домашния ми любимец, който се опитва да ми говори само със скимтене и поглед.
 Е, дано този път да ме разбрахте  :)
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #584 -: Октомври 17, 2011, 20:45:11 pm »
Права си Дидон, не само е добре, ами си е наложително направо една майка да има алтернатива на цицата, за да си успокои детето.
Не съм изпитала ситуацията на свой гръб, но за сметка на това - многократно видях при няколко майки какво чудо е, да няма друго средство, което да накара детето да спре да мрънка по някакъв повод, освен да се вади гърда. :? Имам предвид ситуации, в които изобщо детето не е гладно, ами просто нещо не е на кеф, или му се спи, а отказва да заспи ако не повиси на гърдата и от вида. И когато тази ситуация се случва с деца отдавна прескочили 6-те месеца, които дори е трудно да държиш на ръце вече защото тежат и ти се затръшка и разпищи това дете на улицата и гърда, та гърда...направо ми е дожалявало за такива майки. Честно. А една мама на отдавна проходило детенце, което си яде всичко на общо основание, като му даде гърда на едно заведение и то си сучеше право и това само и само да спре да пищи и да истерясва...еми прекалено ми се вижда на мен.
И всички тези жени, изобщо не са подозирали, че могат да изпаднат в такава ситуация. Кърмили са старателно, с удоволствие, имали са намерение да отбият децата по някое време и хич не са мислили, че ще дойде момент като гореописаните.

Та кърмете си децата, но починът: "гърдата я давам и за залъгалка" често е нож с две остриета. Гърдата е основно за хранене, а за "успокоение" на бебето мислете И алтернативи някакви, ще ви е от полза да ги имате след някой друг месец ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #585 -: Октомври 17, 2011, 20:57:54 pm »
А една мама на отдавна проходило детенце, което си яде всичко на общо основание, като му даде гърда на едно заведение и то си сучеше право и това само и само да спре да пищи и да истерясва...
Офтопик -на мен пък въобще не ми е жал за тази майка. При положение, че продължава да му угажда, само и само да не пиши - ми тя и в бъдеще ще е за съжаление са много други неща.


  
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #586 -: Октомври 17, 2011, 22:11:22 pm »
Няма да съм първата майка,която отбива бебе.Като ми дойде до главата ще го мисля!Племенницата от гърда направо мина на чашка с дозатор.Никога не е ползвала шише или залъгалка.


Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
*

    fibo

  • *****
  • 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #587 -: Октомври 17, 2011, 22:19:54 pm »
А една мама на отдавна проходило детенце, което си яде всичко на общо основание, като му даде гърда на едно заведение и то си сучеше право и това само и само да спре да пищи и да истерясва...
Офтопик -на мен пък въобще не ми е жал за тази майка. При положение, че продължава да му угажда, само и само да не пиши - ми тя и в бъдеще ще е за съжаление са много други неща.
Абсолютно...

А това "имали са намерение да отбият децата по някое време "?Защо не са ги отбили?За всичко си има подходящи моменти и е добре да се отварят очите за тах,иначе се стига до това "сучеше право и това само и само да спре да пищи и да истерясва."

Разбирайте ме правилно,мами,няма по-хубаво от кърменето.Кърмила съм на поискване и час по час,кърмила съм с дохранване,давах гърда за приспиване,спах с детето си до преди два месеца.И извода до който стигнах сама за себе си е,че за всичко си има време и начин и че начинън за 2м бебе не е начинът и за 8месечно.
Отбих без проблеми,отказах го от приспиване на гърда без рев и без никакви ядове го изместих в стаята му сам.

Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #588 -: Октомври 17, 2011, 22:34:48 pm »
Ми мен това с истерясването и сученето по 10 пъти на ден за успокоение (имам такава приятелка) ме плаши, аз не бих издържала. Но на нея не й е проблем и шапка й свалям а това:)
[/url][/url]
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #589 -: Октомври 17, 2011, 22:52:31 pm »
Фибс, аз това имах предвид в общи линии - да се правят нещата навреме. Не конкретно - "ама давайте залъгалка, учете на шише" и пр. Няма универсални решения. Но пък има доста промити мозъци и дори самата мама да не е с такъв, попадайки в компания от такива - бива "облъчена" и без да се усети понякога. :wink: Пък когато се усети - вече е късничко и проблемът е налице и доста по-трудно решим. Ето и kisela_2000 е оптимистично настроена по въпроса с отбиването и е убедена, че когато й дойде до главата - ще отбие безгрижно, независимо какви навици си е изградило бебето й до настъпването на този хипотетеичен момент. Може наистина да отбие безгрижно, а може и да не стане така - времето ще покаже. Тези, за които споделих по-горе, също като нея мислеха, че решават да отбиват - щрак и готово. "Щрак", ама като опитаха и се почна - детето не ще шише, не ще никакво АМ, ама то реве, ама то не може да заспи, ама, ама...и аре дай цицата, че по-лесно и така се стигна да картинката: "аз суча прав". И суча прав, не защото съм гладен, а защото това ми е залъгалката на мен и ако не ми я дадеш - аз ще пищя и ще те правя на луда до дупка...ей такава ситуация се получи, в този конкретен случай. И за мен лично - това е крайно неприятна ситуация, в която не бих искала да изпадна, но грешката за нея си е изцяло на въпросната майка.

Жаси, прощавай, ама не е за сваляне на шапка това поведение според мен. Точно от него започват ей тия ми ти проблеми. Трябва добре да се преценя кога се дава гърда, кога не. Не е мое лично мнение, а на фанатичната консултантка по кърмене в болницата ;)Мога и да я цитирам, ама беше почти вулгарно обяснението й  :lol:

П.П. Коментарите ми по въпроса, не са насочени персонално към никое от момичетата пишещи тук. Споделям наблюдения от реални мои познати и грешките, които са допуснали в тази насока, което изобщо не означава, че някоя от вас би допуснала същите.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #590 -: Октомври 17, 2011, 23:20:59 pm »
Фибс, аз това имах предвид в общи линии - да се правят нещата навреме. Не конкретно - "ама давайте залъгалка, учете на шише" и пр. Няма универсални решения. Но пък има доста промити мозъци и дори самата мама да не е с такъв, попадайки в компания от такива - бива "облъчена" и без да се усети понякога. :wink: Пък когато се усети - вече е късничко и проблемът е налице и доста по-трудно решим. Ето и kisela_2000 е оптимистично настроена по въпроса с отбиването и е убедена, че когато й дойде до главата - ще отбие безгрижно, независимо какви навици си е изградило бебето й до настъпването на този хипотетеичен момент. Може наистина да отбие безгрижно, а може и да не стане така - времето ще покаже. Тези, за които споделих по-горе, също като нея мислеха, че решават да отбиват - щрак и готово. "Щрак", ама като опитаха и се почна - детето не ще шише, не ще никакво АМ, ама то реве, ама то не може да заспи, ама, ама...и аре дай цицата, че по-лесно и така се стигна да картинката: "аз суча прав". И суча прав, не защото съм гладен, а защото това ми е залъгалката на мен и ако не ми я дадеш - аз ще пищя и ще те правя на луда до дупка...ей такава ситуация се получи, в този конкретен случай. И за мен лично - това е крайно неприятна ситуация, в която не бих искала да изпадна, но грешката за нея си е изцяло на въпросната майка.

Жаси, прощавай, ама не е за сваляне на шапка това поведение според мен. Точно от него започват ей тия ми ти проблеми. Трябва добре да се преценя кога се дава гърда, кога не. Не е мое лично мнение, а на фанатичната консултантка по кърмене в болницата ;)Мога и да я цитирам, ама беше почти вулгарно обяснението й  :lol:

П.П. Коментарите ми по въпроса, не са насочени персонално към никое от момичетата пишещи тук. Споделям наблюдения от реални мои познати и грешките, които са допуснали в тази насока, което изобщо не означава, че някоя от вас би допуснала същите.



Точно за това говорех(пишех) и аз.Споделям мнението.Всеки сам се справя!


Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #591 -: Октомври 17, 2011, 23:23:05 pm »
Момичета, за колко време храната се усвоява и преминава в кърмата? Опитвам се да засеча от кои храни беба има колики и/или алергии, та се чудех от кога да засичам (най-общо казано).
*

    fibo

  • *****
  • 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #592 -: Октомври 17, 2011, 23:34:23 pm »
Да бе,Джизнам.Сега като се препрочетох,виждам че звучи малко двусмислено.С примера със себе си исках да кажа,точно това което казваш и ти.Че човек трябва да се усеща навреме.И че на децата нищо не им става ако са дохранвани,ако се приспиват на люлка,на музика или на незнам си кво още...
Ето,например аз в началото нямах също никак против да съм залагалка,да приспивам с гърда,ама към 8мия месец да ти кажа дойде да ми идва мааалко досадно,към 10тия вече взех мерки.Тъй де,и мама е човек :D
А аз съм била свидетел как се троши количка от блъскане и ритане за гърда...Това мене не ме уплаши да кърмя,ама друга дружка се отказа от кърменето още тогава и когато роди наистина не кърми.


пп Азалея,мисля зависи от храната.Но реакцията така или иначе може да е чак на другия ден.
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #593 -: Октомври 18, 2011, 00:06:24 am »
Фибс, абе разбрахме се кой за какво говори - едно и също е. Но да си призная, много рядко си позволявам изобщо да коментирам подобни неща пред кърмачки, защото реакциите са почти агресивни. Имам чувството, че никой не слуша какво и защо аджеба казвам, ами се скача насреща ми все едно съм казала, че да се кърми е лошо   8O Хем ми се зъбят, хем после ми се жалват от ситуацията - леко шизофренично се получава, ама...живи и здрави да сме. В своя защита ще кажа /ако някой все пак ме е заподозрял, че не съм фен на кърменето/ - цяло лято си пих кафето с 4 мами и от всички, само аз не бях по цици на масата.  :lol: Нищо против кърменето, твърдо ЗА да се кърми на обществени места, просто времето лети неусетно и готиното днес - става дерт утре, преди да се усетите. Та следете нещата "да стават навреме" момичета, за да ви е лесно на вас и на бебетата ви.

azalea Небъдна работа е това. Кога дадена храна преминава в кърмата, зависи и от това какво време е необходимо на въпросната да се усвои от организма ти...ще трябва да седиш и да смяташ с формули, ако искаш да "засечеш" точно. ;)
Има писано на много места, кои храни се считат за усилващи коликите на бебето, намери си такъв списък и просто ги избягвай. Макар, че за някои конкретни храни се водят люти спорове дали, или... От опит мога да кажа само, че има ли колики - има. Яж и пий каквото искаш, гладна стой ако щеш, изкупи цялата аптека...докато не си минат по реда - няма спасение. С диети и медикаменти - можеш да ограничиш дискомфорта на бебето, но не е в голяма степен. Торбичка със затоплени черешови костилки и гуш са най-доброто, което можеш да напрваиш. Другите фокуси, които знам - не ти вършат работа, защото не са за кърмени бебета... Успех!
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #594 -: Октомври 18, 2011, 00:36:34 am »
Няма да съм първата майка,която отбива бебе.Като ми дойде до главата ще го мисля!Племенницата от гърда направо мина на чашка с дозатор.Никога не е ползвала шише или залъгалка.
Аз не говоря за отбиване, а за това, че е по-добре за теб, ако детето ти може да приеме течности не само от гърда. Просто за удобство. Всичко се случва, добре е да може и друг да го нарахни, ако се наложи. А иначе за отбиването съм съгласна, че не е необходимо да е от гърда към шише - може направо към чаша. Дъщеря ми от 8 месечна пие с чаша, ако я бях кърмила до толкова, щяхме направо към чашата да се ориентираме.

Боби


  
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #595 -: Октомври 18, 2011, 02:13:16 am »
жбрул, сега остава да кажеш кога "е правилното време" и всичко ще е наред.

аз абсолютно не мисля, че истериите, които описваш се дължат само на това, че майките кърмят на поискване. отношенията между майка и бебе са много повече от кърменето или спането заедно. това е все едно да кажеш, че отношенията между двама партньори се свеждат само до секса/вкусовете за храна/ или там който аспект от живеенето заедно си избереш. скачат майките, защото кърменето е нещо, което засяга само майката и бебето и никой друг. докато и те са ок със ситуацията, няма грижи.

въобще нямам никакви скрупули да кърмя на публично място и смятам да го правя и след като детето ми проходи, не ползвам шалове или там каквото, просто си избирам дрехи, с които ми е лесно да кърмя. не е случайно, че се препоръчва кърмене до 2 години. хората го правят по различни начини и не е нужно кърменето да е тегоба или бойно поле.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #596 -: Октомври 18, 2011, 05:33:33 am »
докато и те са ок със ситуацията, няма грижи.
Аз до колкото разбрах, Жбрул говореше за такива, които не са ок със ситуацията в която сами са се поставили и се оплакват, а не за тези, които нямат проблем. Една моя приятелка си кърми детето до 2.5 години, но не съм и разбрала, че я е кърмила толкова дълго. Скоро стана дума и така разбрах. Такива жени от съвети нямат нужда. Проблем е за тези, за които всички разбираме, че още кърмят, понеже се е превърнало в бреме.
« Последна редакция: Октомври 18, 2011, 05:35:56 am от Bobbie »


  
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #597 -: Октомври 18, 2011, 09:05:37 am »
Момичета, а защо не се замислите, че тези истерии и тръшкания може да са свързани с характера на детето и/или възпитанието, еми почти съм сигурна, че, ако не са кърмени са щяли да истерясват за зрънчо или бонбони примерно, и не разбирам защо е наложително да се кърми, ако това не носи положителни емоции на майката, така според мен освен на себе си се вреди и на бебето, вече има толкова видове АМ, че не виждам смисъл да се кърми едва ли не насила. И още нещо моето бебе скоро ще направи годинка, нямам повече от четири часа непрекъснат сън и това е в добрите нощи, но въобще не ми пречи, успявам и да изчистя и да сготвя, кърмя навън без притеснения, възможно най дискретно, а тя моята реве за гърда само когато иска да спи, имала съм много трудности с кърменето, но за миг не съм го почувствала като тежест, и колкото и да съм за кърменето не разбирам майките които почват едва ли не да кърмят насила или защото така трябва. Направете така, че кърменето да е удоволствие, ако не стане само с кърмене- дохранвайте, ако пак не стане отбивайте, спокойствието е най важно освен за вас и за децата ви.
« Последна редакция: Октомври 18, 2011, 09:18:53 am от Йоанна (speranza sempre) »


0888 555 385 - национален телефон на Ла Лече Лига
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #598 -: Октомври 18, 2011, 11:56:25 am »
Еленка, ами не аз имам възражения кой, кога и как си кърми детето ;) Самите кърмещи майки, за които споделих - недоволстват от ситуацията, оплакват ми се, казват ми кое било грешка според тях в случая и ако взема, че се съглася с тях - те пък ми се озъбват, че съм се съгласила. 8O Та не...не го намирам за нормално "скачането" точно в тази ситуация, защото не аз се меся в тяхното кърмене, те ми надуват главата колко било лошо и непоносимо вече и накрая пък й обидени. Ако на теб ти се вижда нормално - на мен не. И както правилно отбелязва Боби, аз говоря за майки, които - не са ОК със ситуацията, открито недоволстват от нея, но в същото време - не предприемат нищо за да я променят. В тези случаи /не в такива като твоя/ - напълно споделям мнението на Йоанна (speranza sempre), че щом по някаква причина кърменето става "на сила" и е неприятно за майката... ами да вземе съответните мерки тази жена.

И моите коментари - изобщо не се отнасят до кърменето на поискване, особено при съвсем малки бебета, а до даването на гърда "за успокояване", което е доста различно. Ще ти дам един пример за "правилното време", с цел да изясня аз за какво говоря всъщност и то не е каквото ти си мислиш. Когато бебето е съвсем малко, даването на гърда когато то е кисело по някаква причина - няма алтернатива. Когато то се поочовечи, започне да се заглежда, да обръща внимание на играчки примерно и има възможности да му бъде привлечено вниманието и да го разсееш в момент, в който нещо недоволства - добре е да се направи това, вместо автоматично да се извади гърдата. Това ми обясняваше приятелка-кърмачка, която си кърми детето почти до 2 годинки, без проблемите и истериите, които имат другите ми познати за които споделих. Това имах предвид под "правилното време" и тези неща не засягат самия процес на кърмене като такъв, щом момичето кърми толкова дълго. ;) Просто постепенно е приучила детето си, вместо всеки път когато нещо не му е наред да получава гърда, да се успокоява и с други неща и ритуали, които малко по малко е изградила между тях двамата, съобразно възрастта на детенцето.

Признавам обаче, че нейният метод изисква доста повече усилия, постоянство и изобретателност, от това просто да подадеш гърдата всеки път, когато детето ти се "накриви" нещо и така да го накраш да спре. Тези майки, за които споделих и които сега имат ядове по въпроса - ги имат от мързел според мен и защото са карали на принципа на "най-малкото съпротивление", а не защото са кърмили на поискване. И аз кърмех на поискване - съответно няма как да не го намирам за правилно все пак ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #599 -: Октомври 18, 2011, 12:32:35 pm »
Ами и според мен не е нормално цицата да е успокоение, когато детето вече "може само да свали сутиена на майка си с една ръка", както се казваше в един филм. Моята идея произлиза от там, че когато вече отрасне, светът на детето не трябва да се върти само около цицата и кърменето. Знам, знам, сега ще извадите 1232456 аргумента, как кърменето възпитава самостоятелност и не-знам-какво-си. Извадете ги, ама пред мен са примери за това, как майките не могат да мръднат за повече от 2 часа, защото децата истерясват за цица, плачат нон-стоп и не се хранят.
Не, светът на детето трябва да е обширен, да приема нови хора, да намери начин да се справя с липсата на цица, без истерии. Моят син не истерясва нито за зрънчо, нито за нещо за ядене или пиене, камо ли за играчка. Истерясва, ако докопа нещо забранено и му го взема. И сега ако му дам цица докато истерясва, аз какъв урок му давам "спокойно сине, дори, когато има нещо забранено, мама ще ти даде залъгалката(извинете, гърдата), а после като порастнеш и имаш нещо забранено, няма да се справяш като мъж, а ще тичаш при гърдите на жена си".

Защо нападате Жбрул? Всеки да кърми както си иска и до колкото си иска. Но ако ще изказваме мнения по форумите колко е прекрасно да се кърми право и до предучилищна, трябва да сте готови да чуете и другото мнение, нали? А то не ви харесва и веднага скачате. Някой казва ли ви "Спрете да кърмите"? Не, никой нищо такова не ви казва, а всеки излага своята гледна точка.
« Последна редакция: Октомври 18, 2011, 12:39:29 pm от jasmin_veni »
[/url][/url]