Не опорочавайте темата, моля! Изключително полезна, но мен би ме отказало да я чета, ако продължи в този дух, а какво остава за някоя новодошла жена
Аз съм на същото мнение, а тепърва ще започвам да задавам въпроси, защото кърменето ни е малко "каша"
Споделям как е при мен, като не претендирам че е правилно и приемам съвети и предложения
Значи, в началото не се научихме да се кърмим, поради мое незнание ли, поради това че акушерките не ме насърчиха достатъчно ли, не знам. Като резултат малкия се дърпаше от гърдата ми и не искаше да суче. Така за 4 дни от раждането си свали около 200 гр - това в болницата. След като се прибрахме при поставяне на гърдите ми не искаше да суче и се принудих да купя АМ по настояване на мъжа ми,свекъри и т.н.които са на принципа " все ми е тая какво яде стига да не е гладно". Та, по това време може и да съм нямала кърма - не знам, пропуснах да чета за кърменето докато бях бременна и като за капак ме хвана и следродилна депресия, та беше ревове за щяло и нещяло, направо се бях сдухала
)))))) След като се преборих и с помпата как действа взех да се изцеждам и му давах от шише кърма. Но дотогава си уморих детенцето от глад - щом и педиатърът каза че за нея това дете е гладно. не беше наддало нищо - някакви си 30 гр. които може и да са от напикания памперс
Така се изцеждах и давах кърма около двайсетина дни, и понеже се изцеждах докрай май си докарах и прекалено много кърма, та постоянно ме боляха гърдите а и кърмата направо си капеше от мен и си подмокрях блузите. Пробвах да слагам на гърдата детето, но то не искаше да суче,а с тези изкуствени зърна не стигнахме до никъде.
Така докато не дойде една моя приятелка която кърми и й беше много интересно как така това дете не иска - Даже пробвахме моето дете да суче от нея ( и то засука от първия път
) и нейното от мен - и то засука.
Та причината която тя откри е че гърдите ми и зърната са прекалено твърди и мъника не може да засуче.
И сега като го слагам да суче трябва първо да изцедя малко за да омекнат и да захапе. Но тук друг проблем - толкова ме боли като засуче че си виждам всички роднини. Знам че трябва да захване и ореола - като гледам май го засмуква и него, но въпреки всичко много ме боли. Затова сега се кърмим горе долу така:
През деня му давам да суче от мен( давам и двете гърди за по 10-15 мин), а през нощта - кърма от шише( бях заваксала малко с кърмата и имам малко излишък от нея), като ако му дам кърма от шише, после се изцеждам за да има за следващо хранене, пък и гърдите ми иначе ще ме скъсат от болка.
Та това е нашата одисея. Бих се радвала ако дадете съвети как да направя кърменето от гърдите безболезнено и приятно и за двамата или някаква по-приятна система на хранене
че докато се нахраним и изцедим стане време за следващото хранене . Иначе съм решила че ще кърмя докато ми издържат нервите с тази с-ма, или докато имам кърма.
П.П. Извинявам се за дългия пост ,ама исках да се обясня добре. Сега съм решила да си взема ел.везна да видя колко изсуква от гърдите.
А относно изцеждането на ръка - хич не ми се отдава - пробвах един път и за 40 мин. изцедих 30-40 мл. а с помпата за 20 мин. обикновено изкарвам около 80мл.