Здравейте,момичета!Извинявам се за невежеството,но съм притеснена и ви моля за мнение.Днес имахме гости-семейство с дета,което ходи на градина.Отсъствало е от градината 5 дни и през този период в групата са се появили случаи на болни деца от шарка /доколкото разбрах варицела/.След това не са го пуснали да ходи и има 10 дни оттогава.В същото време племенничката им също е болна от варицела.Когато чух за това попитах дали тяхното дете е било в контакт с болното и тя отрече,но не стана ясно самата тя дали е била в контакт с него,родителите му и баба му,която й е майка.Самата тя има малки червени пъпки по лицето,но по ръцете й не видях.Не ми беше удобно да питам от какво са пъпките.Мислите ли,че има реален риск аз или мъжа ми да се разболеем?Колко време е инкубационния период на варицелата,какви са симптомите на тази болест и какви биха били последствията за бебето /сега съм в 20 г.с./,ако случайно се разболеем.В сряда смятах да ходя на у-ще за бременни.Възможно ли е да съм опасна за момичетата там?Трябва ли да се откажа или мога да отида?Не знам как се разпространяват шарките-дали само при допир или и по въздушно-капков път,ако евентуалния приносител се намира на малко разстояние от мен.Има ли нещо което мога да направя,за да сме сигурни,че няма опастност да се разболеем?