0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Стерилитет и правителство - идеи за просвещение
« Отговор #20 -: Март 16, 2007, 22:40:38 pm »
Не знам как трябва да се подходи, но мисля че е жизнено важно да се създадат професионалисти лекари и във всеки град да има истински кабинет по стерилитет, така ще се намалят значително необходимите средства за инвитро. Не мисля че най-големия проблем е финансирането на инвитрото, щото при навремемнно действие много от нас биха си спестили както пари така и емоционални проблеми. Вярно който е стигнал вече до инвитро гледа в тази насока, но смятам че трябва да мислим по-глобално.
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #21 -: Март 16, 2007, 22:41:31 pm »
Не знам как трябва да се подходи, но мисля че е жизнено важно да се създадат професионалисти лекари и във всеки град да има истински кабинет по стерилитет, така ще се намалят значително необходимите средства за инвитро.
и много години...

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #22 -: Март 16, 2007, 22:49:45 pm »
Само да вметна - става въпрос за финансиране на профилактика, диагностика и лечение на стерилитета, а не финансиране на ин витро процедури.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
« Отговор #23 -: Март 16, 2007, 23:08:29 pm »
Само да вметна - става въпрос за финансиране на профилактика, диагностика и лечение на стерилитета, а не финансиране на ин витро процедури.

Всъщност до ин витро стигат само най-тежките случаи. И това трябва да се подчертае.
Като един от "тежките" случаи, за себе си знам, че ако съм получила адекватно лечение с откриването на първите проблеми, нямаше да съм "тежък" случай. Трябва да се бориме за профилактика и адекватно лечение.
Идеята с анкетата не е лоша. Но аз си я представям като един вид въпросник, по-разширен и даващ малко повече статистическа информация (дори информация за абортите, като се оказва кога са по медицински причини). Така ще разполагаме с повече аргументи.

Ани, мисля, че писмото трябва да балансира между реалното представяне на фактите и личната драма на всяка една от нас. За съжаление нямам дар слово да напиша това, което бих искала да кажа  :?

lb2f
« Отговор #24 -: Март 17, 2007, 11:11:00 am »
 Ами моята идея за просвещение на приятелите, неприятелите, правителството и всички хора, които не са се сблъскали челно със стерилитета започва с разбиване на  митовете за безплодието. Защото за голяма част от ДРУГИТЕ/онези без нашите проблеми/ хората биват 2 вида - такива с деца и бездетни. Те смятат, че хората от втория вид са единици и тяхното състояние е константно. И мислят, че нещата се случват като по филмите:решаваме да имаме деца, не става известно време и отиваме на лекар, половин час по-късно излизаме от кабинета разплакани, защото не можем да имаме деца. Ние тук много добре знаем, че са единици хората, които на първия преглед получават финална фатална диагноза. Всъщност с първия преглед започва голямата изтощителна /във всяко отношение/ борба, която обаче е много по-вероятно да спечелим!
 Смятам, че е важно да се разбере, че СТЕРИЛИТЕТЪТ Е ПРЕОДОЛИМ. Ако са представени нещата в % би било още по-ясно.Много по-стряскащо е да чуеш, че 15-20% от хората във фертилна възраст имат проблеми със забременяването. Както и много по-мотивиращо звучи, че за повече от 90%/дано не се изхвърлям в %/от тях има начини за преодоляване.
 За емоционалния момент - не мисля, че ще го усетят.  :?
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #25 -: Март 17, 2007, 14:18:52 pm »
Аз измислих това, но не знам дали ще ви хареса /въпросът за превенцията малко ми куца/. Та ето и моето творение, базирано разбира се на статия на Налбански /не съм преписвала дословно/:

Безплодието  в семейството е невъзможност на съпружеската двойка да създаде поколение. За безплодни семейства се приемат тези, които водят нормален полов живот без прилагане на противозачатъчни средства и не настъпва бременност в продължение на 1 година при възраст на двойката до 35 години, а над 35 години – в продължение на 6 месеца. В тази категория подадат и жените, които имат два или повече спонтанни аборта.
      Погрешно е  стерилитетът да се отъждествява единствено с безплодието на жената. Този медико-биологичен проблем засяга младото семейство, като често причината за възникването му се корени не в различни нарушения на женската репродуктивна система, а се детерминира в липсата или ограничена оплодителна способност на мъжа. Възможно е също така безплодието в семейството да се дължи на психогенна, имунологична или генетична причина.
      Стерилитетът има  глобално социално значение за цялото общество, поради обвързаността на проблема с демографската характеристика на възпроизводството на населението и раждаемостта. От друга страна той е индивидуален, но от първостепенна важност проблем за семейната двойка  – психическа и емоционална натовареност , финансова обвързаност, неразбиране от страна на останалите членове на обществото /близки, колеги, работодател/.
В исторически план на в Република България са провеждани в миналото две основни проучвания за определяне на честотата на безплодието у нас, а именно:
- в периода от 1973-1974 проучване е направено върху 28652 двойки;
- в периода от 1980-1982 са проучени 27042 двойки.
     Като резултат от същите се установява, че честотата на безплодието в Република България за периода се е увеличило  от 6,5% през 1974 година, на 8,49 % през 1989 година. В последствие, поради развиващите се политико-икономически процеси в държавата не са правени задълбочени проучвания на въпроса, като днес единствено неправителствени организации сочат, че към настоящият момент безплодните двойки са около 270 000. Липсата на конкретни данни е още един акцент, който би следвало да бъде акцептиран от компетентните държавни органи за регистриране, диагностика, терапия и профилактика на стерилитета на българската двойка.
   Медицинските причини в семейството могат да бъдат разнообразни. Както беше споменато по-горе , може да се говори за:
І. Причини за безплодие от страна на жената, които от своя страна също могат да бъдат различни, като :
- възпалителни заболявания на половите органи.;
- дисфункция на овулацията;
- запушване или дисфункция на маточните тръби;
- маточни фактори и аномалии на маточната шийка;
- влагалищни фактори;
- неправилни положения на половите органи;
- непълноценно в количествено и качествено отношение хранене;
- имунологични фактори;
- генетични фактори;
- психогенни фактори;
ІІ. Причини за безплодието от страна на мъжа
За мъжки стерилитет се приема установяване на функционални и органични разстройства в половата функция на мъжа, които могат а бъдат причина за намаляване или липса на оплодителната  способност. Явява се като причина за невъзможност за репродукция при 30 -50% . Може да се дължи на:
-   патологични промени в сперматогенезата като следствие от прекарани заболявания – орхит, хорниотомия, варикоцеле, хормонално-еднокринни нарушения в сперматогенезата и други;
-   аномалия в морфологията на сперматозоидите;
-   аглутинация на сперматозоидите
-   смущения в секрецията на релийзинг – хормоните;
-   вродени заболявания на мъжката полова система ;
-   други;
     От гореизложеното се налага изводът, че безплодието е важен  както медикобилогичен, така и  обществено значим проблем, който засяга голям брой български семейства и двойки и рефлектира върху репродуктивната способност на населението у нас. Ето защо е нужно за оптимизиране на демографския прираст да бъде акцентирано и внимание върху профилактиката на безплодието, която следва да бъде окачествена като съвкупността от мерки, които следва да бъдат предприети от държавата, обществото и конкретния индивид за да се предотвратят  факторите и заболяванията, които са причина за стерилитет, както и да се сведе до минимум тяхното неблагоприятно отражение върху репродуктивната функция на човека. Чрез превенция, ранно диагностициране и лечение би се избягнала в голям процент от случаите и намесата на асестирани репродуктивни технологии при преодоляване на стерилитета.
    Наред със здравнопросветната дейност, с профилактика на полови инфекции в детска и юношеска възраст , следва да бъде оптимизирана медицинската дейност по ранно диагностициране на гинекологични заболявания при жената и  на мъжкия стерилитет. Важно място в тази дейност биха имали специализирани кабинети по безплодие във всеки областен град на територията на страната. Всеизвестно е, че към настоящият момент репродуктивни клиники  са  открити единствено в най-големите ни градове – София, Пловдив, Варна и Плевен, което от своя страна създава допълнителни неудобства за  ранно диагностициране и лечение на българската двойка с репродуктивни неуспехи.
    В заключение следва да се отбележи , че действителната борба със стерилитета се изразява в откриване на верния механизъм за провеждане на медико-социални дейности по  откриване и лечение на причините, водещи до безплодие при мъжа и жената в съвременната двойка .
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #26 -: Март 17, 2007, 15:32:46 pm »
На мене ми харесва, мисля че за достоверност е добре да се цитират източниците на данните, данни за съотношението мъжки/женски стерилитет. :balk_50:

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
« Отговор #27 -: Март 18, 2007, 10:10:02 am »
Ако демографският срив, според правителството, се дължи на процесите -имиграция ,ниска раждаемост на населението , висока раждаемост сред малцинствените групи на ранна възраст / между другото гледахте ли вчера предаването на Мартин Карабовски-62 годишна с 20 внуци, а една от внучките и , родила на 12г от чичо си. Лятото в Париж и БрУксел-дори не могат да го изговорят , зимата в България на социални помощи/,то ми се ще ние да се включим към втората група.

Ниска раждаемост сред населението ,причини-две групи , едната е известна на държавата и тя работи по този въпрос,майчинство ,детски надбавки,безплатно здравно обслужване на децата и пр..
 Другата група сме ние-хора в млада репрудоктивна възраст ,работещи , образовани ,редовни данъкоплатци.Тук може да се посочат приблизителни цифри на засегнатите  семейства факта ,че всеки човек в Б-я , познава поне едно такова семейство и зедно с техните близки цифрата става......
 Тук влизат причини за стерилитета , като акцента пада върху нежеланието на държавата да признае наличието на тази огромна група от населението .
 1. Ефективна ли е борбата на правителството до момента , например сред малцинствените групи-колко пари са вложени и какъв е резултата от това? /нямам данни, но предполагам че отговора ще бъде-не/
 2. Увеличи ли се раждаемостта на активното население след социалните мерки , които правителството предприе ? Отговор на този въпрос е рано да получим , но отново смятам че вложените суми няма да променят тенденцията.
 3.Колко и какви пари са нужни за подпомагане и превенция на стерилитета , какво точно може да се направи и оправдани ли са тези разходи.
Смятам ,че това ще бъдат най-оправданите разходи на държавата с най-голяма успеваемост.Разбира се, трябва да се докаже .
Колко струва борбата със стерилитета?
Колко са специалистите в тази област?
Кога и къде едно младо семейство ,може да се консултира за статуса на репрудоктивното си здраве?
Защо ,Държавата в лицето на Здравното министерство и Здравната каса си затварят очите пред фактора - мъжки стерилитет.
Защо няма достатъчно обучени специалисти в тази област?

Предлагам една обобщена схема ,считайки , че трябва да докажем от една страна ,че проблема е наистина демографски и от друга , че държавата няма да загуби пари ,влагайки ги в тази област.
Мисля ,че правителството се интересува повече от оправданите си разходи , отколкото от емоционалната стойност на този въпрос.
*
« Отговор #28 -: Март 19, 2007, 09:32:38 am »
Мели, когато говорим за стерилитет дължащ се основно на имунологични проблеми каква профилактика можем да предложим? Не знам дали някой еднозначно може да каже от какво се получват различните антитела или се повишават НК клетките? Може би си заслужава да предложим този тип изледвания да станат малко "по-стандартни", а не само при неуспешни процедури, неизносване и т.н. Да не говорим, че все още има лекари, на които изобщо не им хрумва да ги назначат. Да е жив и здрав този сайт, че ти ограмотява!
Песимистът вижда трудността във всяка възможност;
Оптимистът вижда възможността във всяка трудност!
*
« Отговор #29 -: Март 21, 2007, 15:59:06 pm »
Имам скромен опит в изработването на стратегия за активизиране отношението на държавните институции към определен проблем.
От тогавашния си опит мога да кажа, че от голяма полза е привличането на подходяща личност /достатъчно известна, с позитивен имидж, с добри контакти на институционално равнище/, която да бъде /условно казано/ лице на проекта/ кампанията. Ако тази личност е достатъчно отговорна, отзивчива и съпричастна към проблема, това дава много възможности за лобиране и въздействие.
И т.к. нашата ситуация е специфична и не всяка жена /още повече известна!/ би се съгласила да даде гласност на този свой проблем, бихме могли да привлечем жена, която вече има деца, но по една или друга причина е склонна да съдейства.
Не мисля, че някой от известните репродуктивни специалисти би бил подходящ за тази роля, т.к. веднага ще го обвинят в корист /Щерев пък е най-неподходящ от всички.../.
Наличието на такова "лице" на кампанията ще помогне не само за контактите с институциите, но също и с медиите. Т.е. трябва да се мисли и за популяризиране на проблема в медиите и за организиране на ПР акция по темата. 
В тази връзка мисля, че една журналистка би могла да бъде добър избор.
*

bebe_13+15

• 2324
  • мама на две слънца
« Отговор #30 -: Март 22, 2007, 13:50:06 pm »
Откакто през последните месеци медийното пространство беше обсебено от кампанията "Не сте сами", все си мисля - няма ли начин и ние да направим такава кампания? Да има ангажирани повече медии - телевизията, вестниците, да се появят лентички и стикери с текст от рода на "И аз искам да бъда майка", "Имам право да имам свое дете", "Стерилитетът не е срамна болест/грях" и т.н. Да имаме подкрепата на известни личности. Така ще се осъществи обществен натиск върху държавата - да вземе най-после някакви мерки! Защото в момента, за нашите проблеми говорим само помежду си - пациенти и лекари. За другите хора сме странни птици. Пък и какво толкова - не се умира от стерилитет я? Пък и колко ромчета има оставени в домовете - нали и без друго държавната политика е към интеграция на малцинатвата, а каква по-добра интеграция от отглеждането на ромче. Не че имам нещо против това - хубаво е да се помогне на тези дечица - те не са виновни нито за произхода си, нито за това, че майка им ги ражда на конвейер и ги захвърля в домовете. Но трябва да имаме ШАНС да създадем свое дете! Трябва да имаме ИЗБОР - да се лекуваме, или да осиновим. И не на последно място, да имаме РАЗБИРАНЕ, че не сме леки жени, които са правили аборти и за това сега не могат да забременеят. Толкова боли от такова отношение  :(
Просто не мога да мисля за това и да пиша, изключвайки емоциите си.
И друг проблем - мъжете ни ходят или са ходили на военни комисии. Там им правят преглед на тестисите и защо?? Как не видяха на мъжа ми варикоцелето, като то от самолет се вижда?! Така и така всички мъже минават през такива прегледи - ами ето ти начин за профилактика.
Нужни са ни повече добри лекари - може би да се подпомага финансово специализацията на лекари, заминаващи се със стерилитет - независимо дали да андролози, гинеколози, ендокринолози или ембриолози. Да се създадат центрове за диагностика и лечение поне в областните градове - така повече хора ще могат да си позволят да отидат при специалист. И нещо много ВАЖНО - да се каже на обикновените гинеколози да не се правят на специалисти по стерилитет!!! Да не губят времето, парите и ЗДРАВЕТО на двойките! Но това са само утопични идеи според мен - не вярвам, че скоро ще се изпълнят  :(

*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
« Отговор #31 -: Април 17, 2007, 11:26:59 am »
1. Ефективна ли е борбата на правителството до момента , например сред малцинствените групи-колко пари са вложени и какъв е резултата от това? /нямам данни, но предполагам че отговора ще бъде-не/
Според мен точно темата с малцинствата не бива да се засяга. Нещо повече, ако успеем да привлечем Емел Етем на наша страна - ще ни се чуе гласът в парламента.
А и за абортите позицията на правителството е доста "странна". Аз не съм правила аборт никога. Ама ако някой е правил аборт по желание, не значи, че няма право на лечение, нали? Лекуваме престъпници. Никой не е отказал да гипсира счупен крак на любител на екстремни спортове. Би предизвикало скандал ако се случи.
Каква е тази позиция, че който прави аборт не трябва да ражда. И още по-интересното - държавата плаща за аборта, а на тези, които искат да се лекуват - "прав им път".
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
« Отговор #32 -: Април 17, 2007, 13:24:32 pm »
Момичета, ето какво мисля аз. За тези които не харесват изчисленията вижте само последния ред.
Пак с уговорката, че никога не съм правила опити за инвитро и затова взех сумата от 6000 лв. съвсем приблизително. Същият извод важи и за всяка друга сума.
Искам да изчисля колко "печели" държавата от нашите процедури.
Аз съм родена след 31.12.1959 година.
Да кажем, че аз изкарам 11 095 лева  за някакъв период над тези, които ми трябват за да живея.
А тези, които ми трябват, за да живея са 513 лева на месец след облагане с ДОД и преди да си платя всички други данъци, винетки, такси и ДДС-то на всички стоки, които ще си купя. За да си осигуря този доход от 513 лева след облагането, аз трябва да имам 600 лева преди облагането с ДОД и 685 лева преди удържането на осигуровките. И в заключение: всеки месец аз получавам 513 лв., след като платя 87 лв. ДОД, 123 лв. за фонд пенсии на ДОО (без значение дали е НАП или НОИ) тези пари са за пенсиите на сегашните пенсионери, не за мен. Не ги деля в съотношение 65:35 защото няма значение. Освен това си плащам 21 лв. за фонд безработица и 24 лв. за общо заболяване и майчинство. Плащам и 34 лв. за УПФ, които аз не мога да си получа преди да се пенсионирам (освен ако не се престоря на умряла много убедително), а след като се пенсионирам те ще ми намалят пенсията, която иначе бих получила от ДОО с толкова, колкото съм внесла в УПФ за да получавам пенсия от там. С други думи тези пари пак не са толкова мои, колкото изглежда. И накрая плащам и 41 лв. за здравно осигуряване, като по този начин не съм по-осигурена от тези, за които се плащат под 10 лв. Предполагам, че тези 41 лв. вече значат, че съм достатъчно осигурена.
Ето как стоят нещата с допълнителните 11 095 лв., които съм получила.
3200 лв. - 35,5% осигуровки за ДОО, УПФ и ЗОК. Макар че вече съм си платила моя дан както за пенсия така и за здравно осигуряване. Няма значение кое внасям аз и кое работодателя.
1895 лв. – 24% ДОД нали имам и други регулярни месечни доходи.
За мен остават 6000 лева, които аз избирам да дам за един опит инвитро. Реално обаче аз на държавата съм дала 5095 лв. преди даже да реша да правя инвитро. Отделно от тези 6000 лв. тя ще си вземе ДДС-то което и се полага. Нека то да е само 453 лв. Защо другите не ги е събрала е съвсем друга тема.
И така 5548 лв. за процедура плюс 5549 лв. недължими на държавата.
Пак се оказва, че парите за процедурата са по-малко от тези, които ние сме платили на държавата над тези, които бихме платили ако не ни се налагаше да работим допълнително, за да съберем парите за процедурата.
Това достатъчно поучително ли е за управляващите? Или само ги радва?
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.