0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
Момичета и момчета, необходим ни е кратък текст (1-2 страници), в който да опишем на господа управляващите проблема с инфертилитета по начин, по който информацията да е достъпна и провокативна за тях. Представете си, че насеща си имате хора, от чиито решения зависи вашето бъдеще и които имат много бегла представа какво е стерилитет и защо той е проблем. Как ще подходите - дипломатично, агресивно, емоционално или научнообосновано? Върху какво ще акцентирате - лична драма, обществен проблем, демографски, икономически или здравословен аспект? Какво конкретно ще поискате от правителството?
Нека заедно напишем един текст или набор от текстове, които да ни послужат в комуникациите ни с нашите управляващи. Да заявим позиция и да изискваме внимание и съдействие - без обиди и нападки, нека ги накараме да осъзнаят проблема като общественозначим и да осъзнаят, че те са хората, които са длъжни да го решат.
Благодаря на всички, които ще се включат!

“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
Според мен, най-ефикасният начин да се задейства чиновническата машина е личният материален онтерес. Друго, по-добро не е измислено.
Но нямам идея, как може да се почувства материално заинтересован някой чиновник, от това, че аз съм се сдобила с рожба.
Наистина е много трудна задачата. :(
Не е ли най-добре, да им обясним - "ето, така е в Европа...", нали с този номер минават вече години наред, за всичко, което се нуждае от обосновка... само идея.
*
Ами аз смятам, че е хубаво да им се каже следното.

Когато говорим за демографски проблем в нашата малка застаряваща държавица, мерките за неговото преодоляваме не могат да бъдат да накараш тези, които не искат деца да раждат, да забраниш на тези, които не искат да запазят децата си да абортират!

Трябва да се разбере, че вместо да забраняваме, караме и размахваме пръст за морала на "младото поколение", трябва да се насърчават тези, които дават сърцето си и душата си да имат деца! Тези като нас, които сме 270.000 семейства, което прави повече от половин милион българи, млади и образовани, които не сме си хванали шапката да търсим щастието си в чужбина, а сме тук и искаме да родим децата си в България. Искаме да обновим тази малка застаряваща нация с нашите деца, които сме чакали толкова години и които ще отгледаме с любов и ще възпитаме с желание. За които ще намираме време и няма да ги малтретираме и бием, защото са ен на брой и не им помним имената. Защото ще посещават училище и ще се образоват, а няма да просят или да крадат по улиците! Държавата трябва да инвестира в нас, в нашите опити, за нашите изследвания, защото те се правят в името на бъдещето на тази нация! Защото държави като Франция и Белгия, които отдавна са осъзнали колко важни са децата, поемат изцяло на всеки здравно осигурен 3, съответно 5 опита! А нашата "бедна на деца” държава, не може да осигури дори по един опит в лекарства за тези които искат да опитат тази "последна мярка". Нима е нормално хората да взимат кредити, за да могат да направят инвитро??? Нима е нормално да се откажеш от най-съкровената си мечта да дадеш живот, защото не можеш да си го ползволиш финансово? Трябва ли държавата да "загуби" и нас, защото ние ще потърсим път навън, където работейки и плащайки си осигуровките една друга по-съвършенна система ще ни позволи да осъществим мечтата си?

Защо винаги гледат в грешната посока, когато нашия проблем е огромен и както става ясно повсеместен! Ако някой наистина иска да помогне на демографската криза в България, но без демагогия, трябва да подкрепи програмата и да задели повече фондове от нашите социални осигуровки за нашите опити!

Съжалявам, стана малко дълго и емоционално, но вече ми иде да крещя на тази тема!
Успех!
Песимистът вижда трудността във всяка възможност;
Оптимистът вижда възможността във всяка трудност!
Според мен Правителството ИЗОБЩО не се интересува ... и не се е интересувало.
 :( тъжно, но факт.
При такова сериозно лоби в лицето на доц. Атанас Щерев - понастоящем депутат, а в предишното Народно Събрание и председател на Комисията по здравеопазване на какво сме свидетели? Явно подходът е "спасявайте се поединично" ...
Не само по въпросите за стерилитета, но и цялостната политика на здравеопазването е безобразна.
Интерес може да предизвика само група от публичното пространство, която да застраши тяхната власт. Ние не разполагаме с такива механизми, поне не се сещам за такива ...
Все пак с интерес ще следя темата. Нали уж сме поставили началото на гражданското общество - трябва да се отстояват позиции.
Успех на поелите този трънлив път!
*
Ако въобще може да им се въздейства, мисля че трябва да се подходи емоционално.
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Marieeeee, аре ти си... :wink:

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
Ако въобще може да им се въздейства, мисля че трябва да се подходи емоционално.
Аз мисля, че тези хора нямат чувства. Или поне не чувстват нищо, което не е пряко свързано с техния интерес.
*

NDK

• *
  • 174
  • Двете слънца които топлят сърцето ми.
Ани , желанието ми е да постигнем синергичен ефект , чрез  това писмо-обръщение .
 Съчетаването на научно-обоснованото с лично-драматичен  елемент мисля, че ще бъде успешната формула.
*
Днешна статия в Стандарт е в пълна подкрепа на това, което написах вчера, ето ви линка http://www.standartnews.com/bg/article.php?d=2007-03-16&article=182163.
Ние наистина сме на изчезване, представяте ли си го това след 40 години 40% от населението да е над 60 години??? Трябва да се замислят сериозно, това е доклад на ООН!
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Аз как виждам нещата:

1. Нашите управници знаят, че имаме демографски проблем
2. Стратегията им за решаване на демографския проблем е - насърчаване на раждаемостта, социализиране на малцинствените групи, намаляване на емиграцията и т.н.
3. Стратегията им не включва работа с групата хора с репродуктивни проблеми
4. Според тях репродуктивните неудачи в 80% се дължат на промискуитет и ранни аборти по желание
5. По предходната точка смятат, че правят много за профилактика на стерилитета, като раздават презервативи
6. Икономически неизгодно им се вижда инвестирането в диагностика и лечение на стерилитета

Помислете къде в този ред на мисли ще е нашия принос.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Re: Стерилитет и правителство - идеи за просвещение
« Отговор #10 -: Март 16, 2007, 11:41:20 am »
ооо, демографския проблем.
За тях той няма връзка със стерилитета, включително и хора, занимаващи се в тази област го казаха. И че ако се наблегне на контрацепцията и се избегнат абортите по желание - с това ще се решат 80% от проблемите на стерилитет. Тези хора мноооооого имат да учат. Да ги просвещаваме за неща, които са пропуснали в часовете по биология в средния курс като начало, викам? Пък после да им се въздейства емоционално - ако изобщо са способни да чувстват някакви емоции.
*
« Отговор #11 -: Март 16, 2007, 11:45:03 am »
Та в подкрепа не предното си мнение да поставя идея:

Стерилитетът в % - прични, възрастова група.
За да стане ясно, че много незначителен дял от него би могла се дължи на аборти. Нека работят по тази тема, поздравления, но нека тя не изчерпва темата за действията им по отношение със справянето със стерилитета. Защото е смешно.
Както и анкета, попълнена от максимален брой жени.
1. Имаме проблем със забременяването, не съм правила аборт по желание
2. Имаме проблем със забременяването, правила съм аборт по желание
3. Проблемът ни е доказан мъжки фактор - каква е връзката с аборта?
« Последна редакция: Март 16, 2007, 11:47:17 am от cygnus »
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #12 -: Март 16, 2007, 11:48:47 am »
Именно, трябва да им се обяснят първо най-прости и елементарни неща, които тук 99% от пишещите вече знаят - например че има и мъжки стерилитет, който е половината от проблема (а мъжете не правят аборти), че има генетични причини за стерилитет, вродени заболявания, хормонални проблеми, ендометриоза и т.н., и т.н., все неща, несвързани с абортите.

Второ, да им се обясни, че повечето от тези неща са лечими.
Трето, колкото по-рано се открият и излекуват, толкова по-малко инвестиции ще има от тяхна страна с толкова по-добра възвращаемост.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

mishanta

• *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
« Отговор #13 -: Март 16, 2007, 13:28:16 pm »
Понеже съм емоционална,не мога по друг начин!

Господа Управляващи!

Аз съм едно обикновено момиче на 30!
Едно от онези момичета, които са част от онези 270 000 семейства!

270 000 сигурно Ви звучат статистически, но сме факт!
Даже мисля, че сме много повече от  270 000!
От Вас и вашата заинтересованост, зависи аз и всички други като мен да осъществим мечтата си!
А тя е толкова естествена да бъда МАЙКА, а момчето до мен БАЩА!
Стерилитета е състояние, което може да има много измерения!
И сблъсъка с него променя, променя света ни!
Променя и вашия!Запознаите се с него!Погледнете го от друг ъгъл!
Не е виновно нито момичето направило аборт в ранна възраст,
нито момчето прекарало някакво заболяване в детска възраст!
Няма виновен за това състояние-СТЕРИЛИТЕТ, има диагноза, има лечение!

Позволете НИ, да създадем децата си тук!
А те уверявам Ви, са до болка желани!
И ще бъдат отглеждани и възпитавани с любов!

С уважение:Мария!

ПП:Аз съществувам и съм част от група силни и смели жени!

« Последна редакция: Март 16, 2007, 14:45:54 pm от mishanta »
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *

:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #14 -: Март 16, 2007, 14:19:11 pm »
В продкрепа на последните  мнения ще добавя:

1.   Пропаганда, че стерилитета не е смъртна присъда;
2.   Независими консултативни кабинети в цялата страна, а не меркантилни, хипер-комерсиализирани и настървени АГ-ета и организации; /не може 1 инсе – без медикам. за стимулацията – да  струва 1200лв. – факт е/
3.   Отново за реимбурсинето – поне 3 опита на семейство;
4.   Промяна в закона, отностно доноските програми и сурогатството;
5.   И не на последно място: ограмотяването при подрастващите във връзка, не само с полово предаваните венерически заболявания и Спин, а опасността от хламидя, мико и уреаплазма, и още ред увреждащи трайно и непоправимо половата система и на двата пола;

Много ми хареса края в писмото на mishanta и ще завърша и аз с него!

С уважение: Елка!

ПП: Аз съществувам и съм част от група силни и смели жени!

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
« Отговор #15 -: Март 16, 2007, 15:00:19 pm »
Според мен единственият шанс на този етап е да спечелите за каузата г-н Щерев. Явно му имат уважението и му вярват безрезервно.

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*
« Отговор #16 -: Март 16, 2007, 15:42:26 pm »
Аз бих добавила следното. Важно е да има обратна връзка по програмата. Колко от момичетата, взели лекарства са забременели. Също, защо се одобрява стандартен пакет от лекарства? Има разлика дали си по къс или дълъг протокол. Така се дават лекарства, които може и да не се използват, а някой е лишен от такива.

За д-р Щерев не споделям изцяло това мнение, той май доста се компрометира с разсъжденията му за онкоболните. Трябват нови лица, на лекари от новото поколение, такива като д-р Стаменов, д-р Владимиров и доц. Конова.
« Отговор #17 -: Март 16, 2007, 16:06:27 pm »
Трябват нови лица, на лекари от новото поколение, такива като д-р Стаменов, д-р Владимиров и доц. Конова
:) само това липсва - да хукнат да се занимават с политика и да ни зарежат  :)
*
« Отговор #18 -: Март 16, 2007, 17:00:15 pm »
Трябват нови лица, на лекари от новото поколение, такива като д-р Стаменов, д-р Владимиров и доц. Конова
:) само това липсва - да хукнат да се занимават с политика и да ни зарежат  :)

Е, не говорим за политика, а за лобиране. Сигурна съм, че те и сега по правят под една или друга форма. Да не би да е по-добре лекари като Табакова да се изтъпанчат и да говорят как жените в България не забременявали заради стреса!!!  8O Кой ше отдели пари за такива програми тогава?
« Отговор #19 -: Март 16, 2007, 20:06:53 pm »
Та в подкрепа не предното си мнение да поставя идея:

Стерилитетът в % - прични, възрастова група.
За да стане ясно, че много незначителен дял от него би могла се дължи на аборти. Нека работят по тази тема, поздравления, но нека тя не изчерпва темата за действията им по отношение със справянето със стерилитета. Защото е смешно.
Както и анкета, попълнена от максимален брой жени.
1. Имаме проблем със забременяването, не съм правила аборт по желание
2. Имаме проблем със забременяването, правила съм аборт по желание
3. Проблемът ни е доказан мъжки фактор - каква е връзката с аборта?
Супер идея!
Анкетата е супер идея. И може да са 2 анкети - за вече бременни, които с лечение и най-често с лични финансови средства (без участие на НЗОК) са успели; и за сега борещи се със стерилитета.