0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

токсоплазмоза
« -: Март 09, 2007, 16:32:13 pm »
има ли момичета със токсоплазмоза ,хронична
*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Re: токсоплазмоза
« Отговор #1 -: Март 09, 2007, 16:57:04 pm »
Хронична? Аз съм с положителна за токсоплазмоза и се консултирах с инфекционист, каза ми, че преди време съм преболедувала токсоплазмоза и сега са ми останали антитела. Изследваха ме тъй като съм бременна и IgG-то ми е положително за токсоплазмоза, но IgM-a e отрицателно и няма опасност за плода. До колкото разбрах от доктора, ако си прекарал в миналото токсоплазмоза си изграждаш своеобразен имунитет, мисля, че не ми спомена нищо за хронична. Консултирай се с лекар.
токсоплазмоза и стерилитет
« Отговор #2 -: Декември 05, 2013, 10:53:01 am »
Здравейте,момичета!
Предстои ми ин витро процедура и ми пуснаха един куп изследвания.Оказа се,че всичко е наред освен едното от изследванията за токсоплазмоза. Токсоплазма IgG 64, а токсоплазма IgМ отрицателна.От нета разбрах,че един вид имам имунитет срещу токсоплазмоза,но не ми е ясно дали това може да е причина за 2 неуспешни опита. Моля, ако някой е имал подобен проблем или знае нещо повече, да сподели!
*
Re: токсоплазмоза и стерилитет
« Отговор #3 -: Декември 05, 2013, 11:02:32 am »
Здравейте,момичета!
Предстои ми ин витро процедура и ми пуснаха един куп изследвания.Оказа се,че всичко е наред освен едното от изследванията за токсоплазмоза. Токсоплазма IgG 64, а токсоплазма IgМ отрицателна.От нета разбрах,че един вид имам имунитет срещу токсоплазмоза,но не ми е ясно дали това може да е причина за 2 неуспешни опита. Моля, ако някой е имал подобен проблем или знае нещо повече, да сподели!
Щом имаш имунитет няма проблем. Често токсоплазмозата се прекарва от хората, без въобще да разберат. Веднъж прекарана се създава имунитет. Щом IgМ  е отрицателен резултат няма сташно. Това не може да бъде и причина за двата неуспеха. Опасно е ако стане заразяване с токсоплазмоза по време на бременност, особено в първи триместър.
И като допълнение  грешно е схващането, че заразата идва основно от коки.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
« Отговор #4 -: Декември 05, 2013, 13:23:03 pm »
Имаш предвид котки, надявам се  :D
С токсоплазмоза може да се зарази човек и от недобре измити плодове и зеленчуци.
*
« Отговор #5 -: Декември 05, 2013, 13:48:20 pm »
Цитат
Да, котки имах предвид.

Цитат
токсоплазмоза може да се зарази човек и от недобре измити плодове и зеленчуци
Най-вече от консумация от не добре обработено месо, също не добре измити прибори(напр. ножове с които е рязано заразено месо).
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
« Отговор #6 -: Декември 05, 2013, 14:10:42 pm »
Марилина, както са писали момичетата, причината за неуспеха категорично не е в токсоплазмозата. Аз също имах подобни напразни притеснения преди години, предвид това, че имаме две котки.

С токсоплазмоза може да се зарази човек и от недобре измити плодове и зеленчуци.
За плодовете и зеленчуците сега чувам. Основните източници на зараза са сурово и полусурово месо, непастьоризирано прясно мляко и фекалиите на котките.

Пускам първото, на което попаднах в нета:
Цитат:
Токсоплазмоза, Toxoplasmosis
Д-р Юлияна Коджабашева

Токсоплазмозата е широко разпространена сред хората и много топлокръвни животни. Причинителят Toxoplasma gondii е вътреклетъчен паразит. Котките са единственият краен гостоприемник. Те отделят яйца / така наречените ооцисти / във фекалиите, които могат да заразяват само след съзряването си / спорулирането / в околната среда, което изисква 1 до 5 дни. Хората и животните се заразяват главно чрез приемане на заразени с яйцата храна и вода. След поглъщането на яйцата обвивката им се разрушава в червата и от тях се отделят т. нар. спорозоити, които се размножават в чревните клетки и се образуват бързо делящи се форми, разпространяващи се във вътрешните органи чрез кръвта и лимфата. Попадат най-често в скелетната и сърдечната мускулатура, черния дроб, мозъка и там образуват бавно делящи се цисти. Другият начин на заразяване е чрез поглъщане на сурово месо от животни, което вече съдържа такива цисти. Попадайки в храносмилателния тракт, те се разпространяват по цялото тяло, загнездвайки се по същия начин в тъканите.

Жизненият цикъл на T. gondii завършва в червата на котката при поглъщане на съдържащо цисти месо. В тях се образуват ооцистите и се отделят с фекалиите, т.е тя има решаваща роля за разпространението на токсоплазмата. И поради това, че заболяването се предава през плацентата и може да увреди плода, основният въпрос за общественото здравеопазване е отглеждането на котки в дома на бременни жени. Много често пред тях стои въпросът за отказването им от домашния любимец.
Токсоплазмозата и котките

Заразените котки почти никога не показват признаци на заболяване. Периодът, през който отделят яйца с изпражненията и могат да заразяват хора е много кратък / 2-3 седмици /. Той настъпва само след първото заразяване на котката. Поради навиците им да се почистват и ближат редовно и ако не са болни / и имат диария /, не могат да се установят остатъци от фекалии по козината на котките. / Обикновено липсва диария в периода на отделяне на ооцисти./ Затова вероятността за заразяване на човека при пипане и галене на котките е минимална или несъществуваща и се счита за безопасно отглеждането на домашни котки дори и от бременни жени.

Котките често дефекират и заравят фекалиите си в мека пръст, в саксии, в сено и др. Опасността от инфектиране чрез заразена от безстопанствени котки почва / а също и от неизмити плодове, замърсени ръце и др. / е много по-голяма отколкото чрез котките, отглеждани вкъщи, още повече че безстопанствените котки ловуват птици и малки бозайници, в които се поддържа цикъла на токсоплазмите - т.е. при външните котки токсоплазмозата е много по-разпро-странена.

При направените изследвания на фекалии от котки в САЩ са открити ооцисти в по-малко от 1% вероятно защото ооцистите се отделят през много кратък период от живота на котката. Поради това че ооцистите са много малки по размер / 10 m / и периодът на излъчване е ограничен, вероятността за откриването им във фекални проби е малка и затова изследването им не е оправдано. Поради това, че котките може да нямат антитела срещу T. gondii през периода на отделяне на ооцисти, изследването на кръв от котки не дава информация за възможността една определена котка да предава токсоплазмоза в даден момент. Изследването има смисъл само от гледна точка на това, че ако една котка е реагирала положително, то тя най-вероятно е била заразена и е имало предшестващ период на отделяне на ооцисти - тя представлява много по-малък риск за стопаните от една отрицателно реагирала котка.
Заразяване чрез сурово или полусурово месо

Проучванията показват, че поглъщането на цисти от сурово и полусурово месо е сериозен източник за заразяване на хората с токсоплазмоза. В районите, в които се консумира полусурово месо случаите на заразяване са повече. В едно проучване 28 от 45-те жени, родили деца с вродена токсоплазмоза са боравили или са консумирали полусурово месо през бременността. T. gondii се унищожава при обработка на месото /осоляване, пушене, сушене, консервиране, загряване /, така че правилно обработеното месо не е типичен източник за заразяване. Повечето тъканни цисти умират и при температурите, използвани за замразяване в домакинството.

Прясното свинско месо е основен източник за заразяване с токсоплазмоза. Серологичните изследвания показват, че антителата срещу T. gondii са широко разпространени сред свинете. Други видове меса като овче, конско,птиче, както и еленско и други видове дивечово месо също могат да са източник на заразни токсоплазмени цисти.

Хората могат да се заразят и от сурово козе мляко. Затова то трябва да се пастьоризира или вари, особено ако се използва за деца, които са по-възприемчиви към токсоплазмозата. Токсоплазмозата е рядко срещана при говедата и затова рискът от заразяване с краве мляко е минимален.
Как се проявява токсоплазмозата при хората

Hydrocephalus при дете с вродена форма на токсоплазмоза.При направените изследвания в САЩ около 30 % от жените на детеродна възраст имат антитела срещу T. gondii. Тези жени не могат да предават заболяването на плода при бременност дори и да са погълнали ооцисти през време на бременността, тъй като са вече устойчиви към токсоплазмозата. За останалите 70 % съществува риск да се заразят по време на бременността и ако това стане, вероятността да се предаде заболяването на плода е около 20-50 %, при което е възможно да настъпи аборт или смърт на фетуса. Въпреки че повечето новородени нямат видими клинични признаци при раждането, голяма част от тях могат да проявят заболяването по-късно - забавено умствено развитие, възпаление на очите, увеличени лимфни възли, мускулни болки. Фактически всички органи могат да бъдат засегнати.
Предпазване от заразяване

За предпазване от заразяване след работа с месо ръцете винаги трябва да се измиват с вода и сапун. Съдовете, влезли в контакт със суровото месо, също трябва да се измиват добре. Трябва да се избягва опитване на подправените кайми, или на месото по време на готвене. Бременните жени не трябва да имат контакт със сурово месо / особено свинско / и с котешки фекалии /. Пясъкът от котешката тоалетна трябва да се почиства ежедневно, преди ооцистите да се развият и да станат заразни или фекалиите да се измиват с течаща вода. Най-добре е някой друг да извършва това вместо тях. При работа с почва да се слагат ръкавици. Плодовете и зеленчуците да се измиват добре преди ядене.

Поради това, че котките се заразяват най-вече при консумиране на месо, съдържащо цисти, домашните котки трябва да се хранят със суха, консервирана или сготвена храна. Котките не трябва да ядат сурово месо, органи или кости и е добре да се задържат вкъщи, за да не ловуват. Кофите за отпадъци трябва да се покриват, за да се избегне яденето на месни отпадъци от котките.
Литературна справка:

1. Dubey JP, Toxoplasmosis, Journal of the American Vet. Med. Assoc., 11.12.1994.
2. Lappin M., Feline toxoplasmosis. Whaltam focus, Vol. 4, N 4, 1994.
3. Lappin M., A report on a completed sudy funded by the Winn Feline Foundation.
4. Ettinger S. J., Textbook of Vet. Inter. Med., fifth edition, vol. 1, 2000.
« Последна редакция: Декември 05, 2013, 14:28:24 pm от marsi »

« Отговор #7 -: Декември 05, 2013, 16:05:51 pm »
Ето източник и за заразяване от недобре измити плодове и зеленчуци: http://www.invitro-plovdiv.com/index.php?option=com_content&view=article&id=82:2010-03-21-09-49-18&catid=35:2009-11-08-10-51-59&Itemid=61

Цитат
Заразяването с токсоплазма става по един от следните начини:

При ядене на сурово или претърпяло недостатъчна термична обработка опаразитено месо, недобро измиване на ръцете след контакт с опаразитено сурово месо или ядене на храна, която е заразена чрез ножове, дъски за рязане и други прибори, които са били в контакт с опаразитено месо.
    Котките играят ключова роля в предаването на паразита. Те се заразяват при ядене на опаразитени животни и отделят ооцистната форма на паразите чрез изпражненията си, така заразяват котешката тоалетна или го разпространяват в околната среда. Хората могат да погълнат ооцисти на паразита при почистване на опаразитена котешка тоалетна, поглъщане на нещо, което е било в контакт със заразени изпражнения, недобро измиване на ръцете след работа със замърсена почва, ядене на замърсени недобре измити, небелени, сурови плодове и зеленчуци и пиене на вода, контаминирана с паразита.
    Предаване от майката на бебето вътреутробно води до вродена, конгенитална токсоплазмоза. Бременната жена, която се е заразила за първи път по време на бременността с токсоплазма, може да няма никакви симптоми, но да предаде паразита на нероденото си дете през плацентата.
    Други редки начини на заразяване са при трансплантации, кръвопреливане или инокулация на кръв при лекари и други специалисти, работещи с кръв и кръвни продукти.
« Отговор #8 -: Декември 05, 2013, 16:35:19 pm »
Ихаа! Колко подробна информация! Много,ама много ви благодаря момичета! Сега наистина ще съм по-спокойна.Имах си едно съмнение,че може заради котките в къщи да не съм сполучила по-рано с опитите. Не смеех да споделя досега.Ама вече за 3тия опит исках да ми е напълно ясно. Ще имам преглед с д-ра чак на 20ти и затова се радвам,че ми отговорихте така бързо. От все сърце ви желая весели празници и сбъднати желания!  :party: