А сега аз ще поадвокатствам малко на докторите
При АИ рискът е като при кръвопреливане и наистина го има. В случая "донорът" е един и е познат (близък) човек, предполага се, че рискът е по-малък, но все пак го има и лекарят е длъжен да се съобрази с това. (свободен преразказ на обясненията на проф.Мартинова.
Teodоr ме насочи към нея, за което съм й много благодарна! И аз вече съм й фенка
Мисля, че е чудесна жена и ако се консултирате с нея, няма да сгрешите).
А защо не назначават АИ в България... Ами защото лекарите са на противоположни мнения, противоречат си и самите те не са сигурни, дали има някакъв ефект от това. Не забравяйте, че те се водят от статистиките и доказаните резултати (така трябва да бъде. Ако сте чели, в една тема
Мели беше дала много хубав пример за крадеца, който обирал само банки. Като го питали "защо?", той отговорил " ами защото знам, че там са парите"
). А пък не само АИ, ами въобще с имунологичните случаи има 1-2 успеха в година и куп неуспехи. И започват едни спорове, дали успехите са заради процедурата или са случайност.... Който е успял след АИ или вливане е убеден, че това му е помогнало и може би е прав, но е факт, че има АИ и вливания, след които няма резултат. Затова докторите не са убедени, че помагат и не искат да поемат риска. Затова се налага ние сами да четем, да търсим решения и да си поемаме рисковете.
И затова съм благодарна на момичетата като вас тук, които споделят своя опит, защото това ми помага да избирам своята пътечка
Пак проф.Мартинова ми обясни, че имунна реакция на организма може да има срещу много причини. Което означва много изследвания и по-лошото - след изследванията не винаги има ясни терапии.
Почти единствените безспорни в момента са антителата на щитовидната. Затова тях всички ги изследват. Донякъде се коментират НК клетките, но за тях се спори. Обаче вижте случая с LAD - преди се е смятало, че причина за незабременяване са повишените анти-левкоцитни антитела. Сега за проблем се смята... липсата им. Теорията се е обрнала на 180 градуса, само за 2-3 години.
При мен например изследваха антитромбоцитни антитела (дано не греша името), заради хомозиготно носителство на 4G/4G. Имало антитела и срещу тромбите?! кой да ти знае това... И още куп други "анти" изследвахме. И след като отхвърлихме всички, остана да проверим за кръвногрупова несъвместимост. Оказа се, че имало и такава....
Честно казано, след като минах по целия този път, ако бях АГ и аз нямаше да насоча себе си към такива изследвания
... Обаче тъй като не съм АГ, пак бих отишла при проф.Мартинова