0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Потресена и изплашена съм!Дайте съвет!
« Отговор #20 -: Март 09, 2007, 18:59:26 pm »
Вярвам,аз по принцип не ходя в тази лаборатория,но лекарката която избрах работи в клиниката и изобщо не ми остави вариант на избор.Не знаех,че е толкова зле там,докато не се озовах на стола с пристегната ръка.Паникьосах се,докато осъзнавах ситуацията и не отреагирах правилно и още ме е яд.Повече няма да стъпя там,но други хора ще ходят.За съжаление не е само тази жена.В една друга болница,лаборантката е с ръкавица само на едната ръка,а когато взима кръв използва и другата.От вчера много мисля за тази липса на отговорност и хигиена и установих,че в нашия град има само една лаборатория в която работят с ръкавици,но пък за тази лаборатория има много мнения,че резултатите и особено спермограмите не са реални.Този проблем с хигиената е толкова мащабен,че чак си е страшно.
« Отговор #21 -: Март 09, 2007, 20:23:00 pm »
  И аз се паникьосах!  :? Мислех си само за хигиената в тази лаборатория, не ми остана време да мисля за последствията!Бях като в шок,но да си призная,чак вечерта като се прибрах у дома ,притесненията за предаване на зарази станаха ужасяващи.Стоях и си мислех и направо ми настръхваше косата.Както казва Dji-djo наистина си е страшничко.И не съм сигурна дали в другите лаборатории е по-различно.Просто имах лошият късмет да видя как стават нещата,защото до сега като са ми взимали кръв,май пак не е било с ръкавици,но не съм имала "щастието" да видя подробностите.
« Отговор #22 -: Март 09, 2007, 21:09:15 pm »
Докога ли  :(
ще се моля вси4ко да е наред с вас. Все пак Мели казва, 4е опасността е основно за лицето, което взима кръвната проба. Опитайте да настоявате да вземат елементарни предпазни мерки специално за вас, ако не може да смените лабораторията. Може пък просто да са небрежни, а да не е защото правят икономии.
« Отговор #23 -: Март 09, 2007, 21:48:36 pm »
   Вярвам ,опитвам се да не мисля,че са ме заразили със нещо страшно и неизлечимо.Благодаря ти ,че ще се молиш за нас.Когато попадна за втори път в такава ситуация,вече съм сигурна ,че ще отреагирам правилно.Разбира се,че винаги може да се смени лабораторията,но въпросът е,че в много малко лаборатории се работи както трябва.И 100% са небрежни,да не кажа ограничени.Егати икономиите!  :x Едва ли един човек, особено с някаво медицинско образование ,не може да си направи сметката,че здравето е по-скъпо от един чифт ръкавици.Или може би си мислят,че са факири... 8O
*

eganeva

• 4584
  • И утре е ден, но друг....
« Отговор #24 -: Март 09, 2007, 22:49:28 pm »
да не е МЦ Младост? доста голяма сграда, с/у уч-ще Гео Милев?
И аз мисля,че за там става дума.
Аз също. Точно там е Екзактлабор. Край, няма да ходя повече там.  :x

Патриция, ти от Варна ли си?
« Отговор #25 -: Март 09, 2007, 23:04:58 pm »
    Аз пък бях потресена от отношението на лаборантката към пациентите в една лаборатория. Имам предвид използването на ръкавици, но само с цел собствената и безопасност. Бях свидетел как след като ми взе кръв с ръкавици,свали ги, за да ми даде бележките и пак сложи същите ръкавици за следващия пациент. Изтръпнах като си помислих, че и преди мен е имало други.
    А още по-ужасният ми спомен е когато ме приеха в болница и ме извикаха да ме тестват за алергични реакции срещу медикаментите, които ми бяха назначени. Сестрата ми направи пробата с една игла, която взе от масата с инструментите. Иглата беше разопакована, но аз си помислих, че е отворена специално за мен. Надра ме яко с въпросната игла и я върна обратно на масата. Влезе следващият новопостъпил и О УЖАС! Тя взе същата игла. Разтревожих се много. Хукнах да преследвам всички сестри по коридорите, а те ми обясниха, че нямало страшно - сменяли иглата ВСЕКИ ДЕН! ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ! И не било толкова притеснително, защото одраскването било повърхностно, ама иначе съм имала право и правилно съм била реагирала. Само че това мен вече не ме грееше. И това моля ви се в клиника към университет.
 Думи нямам.
« Последна редакция: Март 09, 2007, 23:07:37 pm от severina »
*
« Отговор #26 -: Март 09, 2007, 23:07:48 pm »
 8O  severina, ти ме шокира. Това, че не ползват ръкавици е опасно основно за тях самите и все пак всеки си носи отговорност за собственото здраве, но това, което разказваш е подсъдно!
« Последна редакция: Март 09, 2007, 23:14:34 pm от Lan »
« Отговор #27 -: Март 09, 2007, 23:12:24 pm »
Така е Лан.
И нищо не може да ги оправдае. Ако намат консумативи, то поне могат да кажат да си ги набавим.
« Отговор #28 -: Март 09, 2007, 23:17:33 pm »

Да.  :)

« Отговор #29 -: Март 10, 2007, 10:48:24 am »
Северина,за лабораторията в алергологична клиника към МА-София ли говориш.Лежах там няколко дни за изследвания и видах какво ли не.Първо трябваше да ми изследват урина.Дадоха ми чашка,която вече е била ползвана многократно,но вероятно все пак е била изплакната,защото в нея имаше капки,предполагам от вода.Отидох до кафето отвън и купих няколко чашки и раздадох на момичетата в стаята.После чакахме да дадем кръв.Не помня дали лаборантката беше с ръкавици,но минах първа от групата с която влязох и не видях хита на изследванията.Като вземат кръв от пръста,понякога натриват пробата с едно стъкълце.После останалите момичета казаха,ча на всички са им натрили пробата със същото стъкълце,което са използвали за мен.И тъй като ние бяхме там около 11ч.,вероятно и при предишната група изследвания са направени натривки със същото стъкълце.За последните 8г. съм минала през десетки лаборатории и лекари и като се замисля само на две-три места съм виждала да ползват ръкавици,но започнах да забелязвам чак след като за първи път попаднах при лаборантка или гинеколог с ръкавици.Говоря за впечатленията ми от три града в страната.Страшно е и не вярвам да е от липса на материали.Може би трябва да сигнализираме в здравната каса да им проведат един курс на всички медицински лица.И за тях е рисковано,но ако имат някакво нараняване по кожата,а за нас като пациенти риска е по-директен,защото при всички положения чрез иглите за вземане на кръв или инжекция се прониква в кръвта на пациента.От толкоз лежане по болници и ходене по лекари съм се нагледала на какво ли не и от 2г. ме тресе параноя,която придобива обезпокояващи размери,но от завчерашните изследвания вече съм съвсем на границата да изперкам.И не нося отговорност само за себе си.Ако реагираме само аз и Перушинка и то в различни градове никой няма да ни обърне внимание.Предлагам да изпратим писмо до Министерство на здравеопазването и да сигнализираме за тези застрашаващи здравето на народа масови нередности.Дано това писмо все пак да стресне някого и да се вземат мерки.Нали точно поради липса на хигиена две новородени близначета бяха заразени с полиомиелит и бяха на границата на живота и смърта 2 месеца след като се родиха.Сигурно има и други деца и възрастни жертви на неспазването на хигиена,но дори не знаят откъде им е дошло до главата.Трябва да направим нещо.
« Отговор #30 -: Март 13, 2007, 15:35:06 pm »

Да.  :)
не знам за въпросната лаборатория - но вие дали сте ходили в АГ-то в лабораторията?
А в поликлиниката към нея? Там мъжът ми прави спермограми - като дойде ред да ги прави - всеки месец - аз ходя за кураж - защото първия път беше без мен - та се наложи спешно да отивам за подкрепа -  а там проби направени току-що в къщи не приемат-та изводът е, че сме гледали много филми...
*

bebe_13+15

• 2324
  • мама на две слънца
« Отговор #31 -: Март 21, 2007, 15:30:06 pm »
Бях се притеснила, че на мен нещо не ми е наред и съм параноичка  :? Ама явно просто ме е грижа за здравето ми, за разлика от доста други хора. И аз се притеснявам от пренасяне на зарази - при гинекологичен преглед, вземане на кръв, а за зъболекари - не ми се говори направо! Последният път като ходих, ставам от стола и виждам къде зъболекарят се стерилизира инструментите - в една фурничка Санг, ама малка като парти-грил??? Гинката ми пък стерилизира спекулумите като ги залива със спирт и запалва + киснене в няква течност?? В кой век живеем?? Аз за първи път видях какво е нормален гин.преглед при д-р Стаменов - събличаш се, специална престилка, шапка за косата, всичко е изчистено и мирише на чистичко, докторите и сестрите - с престилки, бонета, ръкавици.
Абе да ми кажат - няма консумативи, купете си. И спекулум ще си купя, ако знам от къде - само да ми е спокойно. То малко са ми грижите, че и това да го мисля...

*
« Отговор #32 -: Март 22, 2007, 09:59:35 am »
Ох   момичета и аз вчера ходих в същата лаборатория преди мен влезе момче на около 17-18годии е верно циганче и преди да му вземат кръв то припадна лаборантките се шашнаха и викнаха на маикаму             вдигаиго,вдигаиго явно ги беше гнус. :x Е аз помогнах на мика му  го вдинахме.Немога да разбера защо има такава дискриминация между хората на негово място моеше да сам аз дали щяха да ме оставят и мен така сигурно.Повече кракътми няма да стъпи там
« Последна редакция: Март 29, 2007, 13:26:34 pm от krem4o »
*
« Отговор #33 -: Март 25, 2007, 17:42:38 pm »
Много се колебаех дали да напиша и своите впечатления. Ще скицирам две истории, за да се види разликата. Вече не се учудвам на нищо по отношение на BG болниците (Мели, плийз, не се сърди, не си в обобщението)! Моят потрес и абсолютно отвращение е свързано отпреди две години, когато трябваше да ми правят абразио. Не става въпрос за мърлящината и липсата на елементарна хигиена и стерилност! Става въпрос, че лекарите някак си са изгубили знанието, че трябва да се пази личното достойнство на пациента и да не се поставя в неделикатни ситуации. Какво ми се случи. Става въпрос за родилно отделение "Весела" в Пловдив. Представяте си как се чувства една жена, когато разбере, че пулсът на бебето е спрял и се налага онази гадна манипулация. Та приготвям се аз за манипулацията и докторката ми каза да чакам пред манипулационната. Мина доста време и реших да почукам на вратата на манипулационната и какво виждам. На едно "магаре" е разпльосната една жена, като беше оставена с вдигнатите крака и интимната си вътрешност към вратата. Под краката и стоеше един леген, в който се стичаше от кръвта и. Явно са я чакали да се събуди от упойката. Никаква стерилност - хора влизат и излизат и се наслаждават на гледката. Казвам ви, това е най-отвратителната и гадна гледка, на която съм попадала. Нямах и представа какво представлява абразиото, но това ме отврати и изплаши тотално. Сетих се, че и мен това ме чака. Жената лежеше като "заклано прасе", изложена там с цялата си беззащитност - можеха поне да и метнат един чаршаф, за да не се вижда как кръвтта директно капе в лигена. Така съм изглеждала и аз. Нито грам чувствителност към достойнството на пациента. След това ме беше ужасно срам, че и аз, на свой ред, съм отвратила и други хора, с гледката, която съм представлявала. След това те слагат на една количка, която е с продънена основа и с асансьора в стаята те мятат на едно легло, което имаше повече найлон, отколкото чаршаф. Няма одеало - само един чаршаф на дупки; а беше април месец. Няма и обезболяващи - репликата е "не си ли се сетила да си вземеш?" Бях толкова стресирана, а тази отвратителна, гнусна и разтърваща гледка направо ме смаза. Преди  десетина дена ми правиха хистероскопия в UK в една държавна, но абсолютно нова и модерна болница. Строежът и на някои части все още продължава. Просто разрушиха старата болница и направиха нова като по списание. Това, което бях виждала във филма  "Спешно отделение", го видях и тук. Към пациента се отнасят като към цар. Абсолютна стерилност - за да ми свали лейкопласта накрая, сестрата си дезинфекцира ръцете. Питат те по сто пъти - как си, добре ли си, имаш ли нужда от нещо. От тялото ми не се виждаше и милиметър голота - всичко беше покрито с чаршаф. Леглата са с колелца и с един куп джаджи и могат да се повдигат отвсякъде; над всяко легло има и много фино изработен телевизор и радио, закачени за стената, но ти можеш да ги придвижваш по-близо до себе си. Има и телефон плюс апаратче, с което да извикаш персонала при нужда. С леглото  те закарват до операционната, но ти не виждаш самата операционна, за да не се стресираш и плашиш допълнително. Никой от персонала не е с бяла престилка. Имаш чувството, че си в хотел, а не в болница - така  пациентът не е толкова изплашен. Задължават те след това да си вземаш от кафето или чая плюс сладкиши, за да не припаднеш от упойката, на свежия въздух отвън. Връчиха ми и кутия болкоуспокояващи за вкъщи. Като излязохме от болницата в късния следобед, гледката довърши хеликоптер, който кацаше на специална хеликоптерна площадка до паркинга на болницата. През цялото време се чувствах, че не заслужавам цялото това внимание (рутинно и задължително за персонала) и цялата тази съвършена болница. Дотолкова изкривено е нашето съзнание от нашенските болници и от обслужването. Ясно, е, че като няма пари, лекарите не могат да купят апаратура за болницата от джоба си. Въобще не става въпрос и за техническата страна, ясно е  - богати са и могат да си позволят повече неща. Даже не става въпрос и за търгашеската страна на въпроса - как те уж не искат пари, ама ти сам трябва да се сетиш и да намериш формата да ги дадеш. Става въпрос преди всичко за деликатност, чувствителност и тактичност, за чисто човешкото отношение към пациента. Става въпрос за това да пазиш достойнството на пациента, а за това все пак пари не се искат.  Все пак, ние като пациенти не искаме много, нали? Извинявам се, ако разказът ми ви е накарал да се почувствате гадно, но и аз се чувствах така. Тази картина е все още пред очите ми!
« Последна редакция: Март 25, 2007, 19:10:02 pm от DivaRoza »
« Отговор #34 -: Март 25, 2007, 21:28:34 pm »

Цитат
Извинявам се, ако разказът ми ви е накарал да се почувствате гадно, но и аз се чувствах така. Тази картина е все още пред очите ми!
  Гадно,не гадно,това е положението.Мизерията си е факт!Не дай си Боже да се разболееш в нашата държава.
  Дано в бъдеще всички да виждаме това,което описваш във втората половина на постинга.Мога да си представя как си се чувствала в този момент.Най-лошото е ,че почти всеки човек се е чувствал поне веднъж по този ужасяващ начин.
  Пожелавам на всички ни,по възможност по-малко посещения в болници!
*

Eli_

• 516
  • Тъпа и упорита !!!
« Отговор #35 -: Март 25, 2007, 21:52:34 pm »
Става въпрос за това да пазиш достойнството на пациента, а за това все пак пари не се искат. 
:balk_103: Абсолютно вярно ! На мен пък веднъж ми се случи да докарат група студенти на моя преглед,ей така без предупреждение  8O Все едно си експонат. Само се молех да няма някой познат.  :oops: Нямам думи да ви опиша как се почувствах. Да не говоря ,че вътре в самата стая /става дума за АГ-то във Варна на 1-вия етаж/ се преглеждаха няколко жени едновременно ,коя бременна ,коя не ..коя с вагиналния ехограф,коя на магарето - пълна лудница. И това е Варна - все пак цивилизован град ,не ми се мисли какво е по малките градове. :balk_80: Направо не е истина това. За съжаление обаче сме им в ръцете и няма какво да се направи ,а става дума за най-ценното - здравето. Най-лошото е,че не виждам скоро да се оправи положението .. :(
Абе тя темата е безкрайна...ако почне човек няма да има спиране.  :balk_132:
*
« Отговор #36 -: Март 26, 2007, 09:21:52 am »
Предлагам да изпратим писмо до Министерство на здравеопазването и да сигнализираме за тези застрашаващи здравето на народа масови нередности.Дано това писмо все пак да стресне някого и да се вземат мерки.Нали точно поради липса на хигиена две новородени близначета бяха заразени с полиомиелит и бяха на границата на живота и смърта 2 месеца след като се родиха.Сигурно има и други деца и възрастни жертви на неспазването на хигиена,но дори не знаят откъде им е дошло до главата.Трябва да направим нещо.
Абсолютно: ЗА!!!
Дори не е нужно да конкретизираме отделни нарушители,или да се обръщаме към 'господари на ефира',и скрити камери и т.н.Защото...всяко чудо-за три дни:
Помните ли заразените преди 3 години от хепатит-С пациенти в старозагорска болница?(неизлечима болест).Шумяха известно време по медиите,след което много бързо потулиха случая.И не е единственият случай за съжаление.
Така че,това,което и аз смятам за необходимо,е-не толкова да даваме гласност(на всяка цена),а да направим обръщение към Министерството на Здравеопазването(както казва Джиджи) да има ясно регламентиран ЗАКОН -" медицинското лице е задължено да разпечатва иглата пред очите на пациента срещу подпис от пациента,...и т.н)
А не,да работим на "доверие",че да ми се обижда сестрата,дето иска да ме боде с отворена вече игла и да ме убеждава,че я била отворила тамън преди да вляза,че съм ги имала за аборигени,и-видите ли-как така може да и нямам доверие?!!"
За какво ДОВЕРИЕ става въпрос,моля ви,ако някой разбира да ми обясни-СЪПРУЖЕСКО,...ХРИСТИЯНСКО,...ГРАЖДАНСКО,...?!?Няма юридически закон за такова доверие,но трябва да има ЗАДЪЛЖИТЕЛНО такъв за отваряне на иглата..(най-малкото);Защото,когато отида в банката,служителката не ми дава пари на "доверие", а аз не се цупя,че ми няма "доверие",а представям документ и т.н...
Мисля,че ще ни ЧУЯТ "отгоре",защото сега се стараем (уж) да догоним стандартите на ЕС!  :grouphug2:
« Отговор #37 -: Март 26, 2007, 14:23:32 pm »
Предлагам да изпратим писмо до Министерство на здравеопазването и да сигнализираме за тези застрашаващи здравето на народа масови нередности.Дано това писмо все пак да стресне някого и да се вземат мерки.Нали точно поради липса на хигиена две новородени близначета бяха заразени с полиомиелит и бяха на границата на живота и смърта 2 месеца след като се родиха.Сигурно има и други деца и възрастни жертви на неспазването на хигиена,но дори не знаят откъде им е дошло до главата.Трябва да направим нещо.
Абсолютно: ЗА!!!
Дори не е нужно да конкретизираме отделни нарушители,или да се обръщаме към 'господари на ефира',и скрити камери и т.н.Защото...всяко чудо-за три дни:
Помните ли заразените преди 3 години от хепатит-С пациенти в старозагорска болница?(неизлечима болест).Шумяха известно време по медиите,след което много бързо потулиха случая.И не е единственият случай за съжаление.
Така че,това,което и аз смятам за необходимо,е-не толкова да даваме гласност(на всяка цена),а да направим обръщение към Министерството на Здравеопазването(както казва Джиджи) да има ясно регламентиран ЗАКОН -" медицинското лице е задължено да разпечатва иглата пред очите на пациента срещу подпис от пациента,...и т.н)
А не,да работим на "доверие",че да ми се обижда сестрата,дето иска да ме боде с отворена вече игла и да ме убеждава,че я била отворила тамън преди да вляза,че съм ги имала за аборигени,и-видите ли-как така може да и нямам доверие?!!"
За какво ДОВЕРИЕ става въпрос,моля ви,ако някой разбира да ми обясни-СЪПРУЖЕСКО,...ХРИСТИЯНСКО,...ГРАЖДАНСКО,...?!?Няма юридически закон за такова доверие,но трябва да има ЗАДЪЛЖИТЕЛНО такъв за отваряне на иглата..(най-малкото);Защото,когато отида в банката,служителката не ми дава пари на "доверие", а аз не се цупя,че ми няма "доверие",а представям документ и т.н...
Мисля,че ще ни ЧУЯТ "отгоре",защото сега се стараем (уж) да догоним стандартите на ЕС!  :grouphug2:
Аз също съм за писмото, но не мисля, че ще има резултат ... Песимистично съм настроена относно загрижеността  към хората от тези "отгоре".

*
« Отговор #38 -: Март 26, 2007, 14:43:52 pm »
Аз също съм за писмото, но не мисля, че ще има резултат ... Песимистично съм настроена относно загрижеността  към хората от тези "отгоре".
[/quote]
Надявам се да не си права.Държавата все повече започва да залага на човешкия ресурс,оттам - и на профилактиката.Не случайно започнаха да въвеждат безплатни профилактични прегледи за все повече заболявания.Държавата няма икономическа изгода от  болни хора.Профилактиката излиза много по-евтина от лечението,а хигиената е в основата.Дори в училищата вече се въвежда учебен предмет по хигиена.
Ще има ефект,със сигурност-стига да не ни домързи.
*

bebe_13+15

• 2324
  • мама на две слънца
« Отговор #39 -: Март 26, 2007, 15:25:53 pm »
Ако някой знае как да оформи нещо като писмо с подписка, веднага се включвам. И се надявам да има желания от нас ефект.
Ле, държавата няма изгода от болни хора, но фармацефтичните компании... :( Но това е друга тема.