0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Темата на бременните
« Отговор #220 -: Март 15, 2007, 23:25:23 pm »
В тази връзка, някой да знае къде е линка към календара на Зачатие. Този, с който се определят седмиците и този за идеалното тегло. Не мога да ги намеря в новата начална страница.  :(
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #221 -: Март 16, 2007, 00:12:24 am »
:(Момичета, знам, че всички ни гони параноята, но тези дни направо ще се побъркам. В 18-та седмица съм, а не съм усетила някакво по-различно движение.
Въобще - паника ви казвам, особено като прочетох, че някои жени усещали още в 17-ма седмица.

също така, предполагам, си прочела, че някои жени го усещат в 22-ра - защо тогава реши да се мериш с тия от 17-та точно? :P после така ще си в паника защо не е проходило на 10 месеца, след като на някои жени им прохождат още на 8...

вместо да се побърквате, вземете да прочетете книжки малко - има чудесни книжки за бременността. та там пише, че при първа бременност, движения за плода обикновено се усещат около 20-21 седмица. при по-пълни жени - може и по-късно.

а пък при положение, че всички тук, сигурна съм, ходите редовно на ехограф да ви гледат - кво има да му усещате движенията в началото - нали знаете, че е там и сърчицето бие? навремето, като не е имало други средства за следене на бременната, са следели движенията на плода и обиколката на корема.

Василена, леко и щастливо раждане ти желая! успех!  :)
« Последна редакция: Март 16, 2007, 00:13:57 am от jam »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #222 -: Март 16, 2007, 00:23:19 am »
Каси,  :bighug:
много се радвам да те видя в тази прекрасна тема.

Другите са отговорили, ама да се включа и аз.

За кафеникавото зацапване не се притеснявай. Кафявата кръв е стара, така, че явно не е резултат от нещо, което се случва в момента, пък и след като е малко и вече е спряла и лекарят не намира нищо обезпокоително, значи не заслужава повече внимание. Важното е, че вече си имаш не точица, а плодно сакче, което все пак е голям прогрес! :)

Хубаво е вече да започнеш с витамините, аз започнах моите от 4 г.с. Ако лекарят не ти е изписал, можеш да си самоизпишеш, все пак те са за бременни и имат сходен състав и количество витамини и според мен няма значение точно от кой вид взимаш. Можеш да погледнеш назад в темата какви пием и да си избереш (моите са с малко гадна миризма, така, че ако имаш гадене не ти ги препоръчвам).

За кръвните изследвания: в ранните седмици наблюдават ЧХГ-то на 72 часа, за да са сигурни, че се удвоява и че бременността върви добре. Сигурна съм, че това вече си го направила, засега друго не ти трябва. След 12 г.с. правят повече кръвни. Има една много хубава статия тука в сайта точно какви и кога се правят. За Даун и др. аномалии правят чак към 14 г.с. Между 18 и 22 г.с. правят ултра звук, за да видят че всички органи са развити и функционират нормално (и за да ти кажат пола), а теста за диабет е чак към 22 г.с. освен, ако нямаш някакъв риск от диабет (болни в семейството, повишена кръвна захар, разни симптоми като неутолима жажда и т.н.)

Разходките са много полезни през цялата бременност, освен ако лекарят ти не прецени друго.

Ами това е. Дано ти е полезно :)

Лан, 17 г.с. е много рано. И аз тогава усетих пърхане, но по-силни движения започнах да усещам чак след 24 г.с., което при 1-ва бременност е напълно нормално. :)
*
« Отговор #223 -: Март 16, 2007, 00:29:44 am »
А,Боре,не обърквай Каси.Аз си знам точната дата на овулацията,но никой от лекарите не я признава за нищо.Все искат да им кажа датата на последния МЦ.Съжалявам че не ги излъгах още първия път,защото съм с ранна овулация и сега реално съм в 16 г.с.,а те ме водят 14-15 г.с.

ами то и аз така се смях в женска консултация - кога, та кога ти беше последната менструация?
Абе, жени, викам им аз - защо ви е да я знаете като аз си знам точно кога ми е оплождането, а те - не - имат си картонче с въпросчета да си попълват, кво да ги правиш.
 :lol: :lol: :lol:
*

manhattan

• 1439
  • Друго нe трябва, три думи само: "Добре съм, мамо."
« Отговор #224 -: Март 16, 2007, 00:46:10 am »
Ма Васке, айде раждай вече, че се схванах да стискам бе. Ааааа то това твойто никъде го няма. :bighug: :bighug: :bighug:
бря, нямало го. ми аз кат родих в 41 седмица 8O

Васи, леко раждане и здраво бебенце.
 :balk_602:
« Последна редакция: Март 16, 2007, 00:52:16 am от manhattan »
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #225 -: Март 16, 2007, 07:30:18 am »
Цитат
Имам няколко въпроса, дано не съм досадна, защото са доста.
 - Днес имах малко кафеникаво зацапване преди прегледа. Док не видя нищо обезпокоително, имам си плодно сакче вече. Но съм много уплашена. Сега нямам нищо притеснително, всичко е ок, само малки болки.
-
За този срок на бремеността болките са нормални, защото таза се разширява. За кървенето - не е задължително да е аборт. Док на мен ми беше казала, че мога да прокървя от шийката , щото била незнам ква си /забравих вече точното обяснение/

Цитат
Ако бременността се брои от последния МЦ /02.02./трябва утре да вляза в 7-а седмица, така ли е? И как се броят седмиците при ИКСИ оплождане? И в тази връзка опасно ли е това зацапване за тази седмица, което слава богу вече го няма...

Брой си датата на икси като върнеш 14 дена - това съобщаваш за ПРМ за правилно изчисляване на термина и седмиците.
Цитат
Кога трябва да си избера гинеколог по Здравната каса, който да ми следи бремеността? Аз ще посещавам моя си д-р Стаменов, но трябва да се водя някъде на женска консултация, нали?
На ЖК трябва да се запишеш заради болничните, обменната карта за раждане и мизерните изследвания по ЗК. След като бъде регистриран съдречен пулс при Стаменов те съветвам да се запишеш. Поне аз така направих и си отидох със снимката от узито за да не се налага да ме преглеждат пак с вагинален, щото не всички доктори са внимателни. 

Цитат
Трябва ли вече да пия витамини, и да обръщам специално внимание на храната.
Витамини - комбинирани за бременни се пият след първи триместър. Препоръчвам ти Матерната на Центрум или Пренатал на Валмарк. До тогава фолиева киселина, много плодове. Избягват се храни,чрез които можеш да се заразиш от листериоза   - непастьоризирани сирена, сурови колбаси като луканки, суджуци, пастърма. Мий хубаво плодовете и зеленчуците и не яж храни от заведения със съмнителна хигиена. Избягвай люто.

Цитат
- Кога да пусна кръвни изледвания и какви?

Пусни си към 8-9 седмица ПКК, определяне на кръвна група и резус фактор /ако нямаш/, хепатит, спин и Васерман, коагулационен статус.

Цитат
Полезни ли са разходките в този период?

Ми що да не са полезни. Важното е да не се натоварваш. Личното ми мнение, че всико би могло да е полезно, ако не се пресилват нещата. Все пак бременната жена не е инвалид.

И Каси - един съвет от мен - колкото по-малко се притесняваш /което е невъзможно, щото знам по себе си/, толкова по-добре и за теб, и за бебето.
*
« Отговор #226 -: Март 16, 2007, 08:43:59 am »
Здравейте, момичета, аз чета редовно, но още не смея да се включвам. Забременях след ИКСИ при д-р Стаменов. Сега съм в 7 г.с. Исках да съм сигурна, че всичко е наред преди да се появя в този подфорум, но както изглежда такъв момент, в който да си кажеш - ето от тук нататък всичко ще ми е наред - просто няма  ... Сигурно и аз ще ви засипвам с въпроси  :)

Касси, по въпроса за изчисляването на г.с. ето един приятен календар:

http://www.wunschkinder.net/sskalender/index.php

Въведете:
-   ден на пункцията / инсеминацията                или
-   първия ден на последния цикъл при дължина на цикъла от ... дни    или
-   изчислен термин

Легенда:
ET = Термин
SSW = г.с.
+ xxx = Бременна от xxx дни
- xxx = xxx дни до термин
14 + 4 = Бременна от 14 седмици и 4 дни ( = 15. г.с. )
*

kassi

• *
  • 5258
  • Мама на трима
« Отговор #227 -: Март 16, 2007, 12:04:03 pm »
Много благодаря на всички, които ми писаха, сърдечно благодаря за съветите, много са полезни.
Относно термина, ще говоря и с док, но по календара на Бетина, където въведох, че деня на трансфера е 20.02. излезе, че термина ми е 13.11., а не 08.11., както излизаше според последния МЦ на 02.02.07г. Предполгам не е толкова фатално това разминаване, нали?

Лейди, и аз усещам болки отдолу, като разтягане, особено вчера, мислех си, че се появяват по-късно.
Днес нямам зацапване, даже и вчера, освен това сутринта, така че да се надяваме, че не е било толкова обезпокоително, просто аз очевидно съм параноичка!
Засега пия само фолиева сутрин и вечер, ще питам док кои точно витамини да пия и откога! Не ми пречи да си взема матерна!
Благодаря за  съветите ви за хранененето. Ще се опитам да ги спазвам.
Имам такъв въпрос в това отношение. Не пия мляко, никакво, изпитвам отвръщение от дете. Как да набавям калция, само със сирене и кашкавал ли? Вярно ли рибата е супер полезна?
Благодаря ви за всичко! Много сте мили! Поздрави: Касси

София е нашето чудо! Благодаря ти, Наде!
*
« Отговор #228 -: Март 16, 2007, 12:16:26 pm »
каси за матерна май ти е рано още. а сиренето и кашкавала имат доста сол и в доста случаи не се препоръчат. лично при мен даже бяха забранени.плодове и зеленчуци ядях неограничени количества.купих си сок машина и всичко в нея.така или иначе ми трябва сега за детето машината, така че работи на пълни обороти 3 години.рибата е наистина много полезна.даже мазнината й я препоръчват против лошия холестерол.
17.01.2005                                                                              21.11.2013
*
« Отговор #229 -: Март 16, 2007, 12:24:11 pm »
Имам такъв въпрос в това отношение. Не пия мляко, никакво, изпитвам отвръщение от дете. Как да набавям калция, само със сирене и кашкавал ли? Вярно ли рибата е супер полезна?
Благодаря ви за всичко! Много сте мили! Поздрави: Касси

Каси, и аз съм така с млякото. Но му намерих цакАта. Правя си шейк с банани и така даже ми е вкусно. Можеш да пробваш и с други плодове, и дори с нектари.
« Отговор #230 -: Март 16, 2007, 12:25:55 pm »
Да се включа и аз за витамините. Матерната не я препоръчват вече, защото при употребата им при някои бебета фонтанелата се вкостявала прекалено бързо и ги раздувала/каквото и да значи това/. Моя мъжо е фармацевт и беше категоричен за тях. Има някакви канадски витамини, но забравих как се казват, били много добри. Когато се прибере ще го питам за името, освен ако някой го знае и пише преди това.
*
« Отговор #231 -: Март 16, 2007, 12:39:21 pm »
Да се включа и аз за витамините. Матерната не я препоръчват вече, защото при употребата им при някои бебета фонтанелата се вкостявала прекалено бързо и ги раздувала/каквото и да значи това/. Моя мъжо е фармацевт и беше категоричен за тях. Има някакви канадски витамини, но забравих как се казват, били много добри. Когато се прибере ще го питам за името, освен ако някой го знае и пише преди това.
И аз съм чувала подобни неща за матерната. Аз пия ПреНатал на Джеймисън. Те са канадски, но не знам дали имаш тях предвид.
*

z22

• *
  • 3293
  • мама на слънцa
« Отговор #232 -: Март 16, 2007, 12:46:56 pm »
има Матерна на Центрум.
<br />
« Отговор #233 -: Март 16, 2007, 12:53:18 pm »
И аз съм чувала подобни неща за матерната. Аз пия ПреНатал на Джеймисън. Те са канадски, но не знам дали имаш тях предвид.

Същите са.
« Отговор #234 -: Март 16, 2007, 13:07:45 pm »
Касси, да се включа и аз относно съвета на някои момичета да започваш с витамините. МИсля, че е твърде рано за тях. Започват се след навършва на 3 мес. Поне така е според мен и моя доктор! Най-добре питай Стаменов, щом ходиш при него, той ще ти даде най-точния съвет! :bighug:
« Отговор #235 -: Март 16, 2007, 13:18:16 pm »
Каси, аз пия О мами, от 13 г.с. някъде, Стаменов каза, че са добри... И на мен ми дава до 3 дена отклонение в термина - никак не е фатално, мила... това, че имаш усещане за опъване/дърпане долу ниско - мисля, че се дължи на разтягането на матката - нали вече трябва да е започнала да расте лека-полека, ама кажи на доки като се видите... на ЖК се ориентирах чак след 3 месец и то добре, че док ми каза.

Бетина, аз от този календар нищо не разбрах, защото е на немски - иначе ми се видя, че има много интересни нещица в него, ма като не разбирам....

Лан,  въпроса за идеалното тегло, май се отнасяше за не-бременелки, тъй че изобщо не ни върши работа на нас..опитай с това:
 http://www.indiacurry.com/women/pregcalc.htm

Лан, още е твърде рано да го усетиш- не се шашкай. Джам хубаво ти го е казала...Охохо, чакай да видиш какъв купон ще настане в корема ти след 28 седмица.. на моменти ще изглежда, че коремът ти си има самостоятелен живот... движение във всички посоки, видимо и през дрехите.
« Последна редакция: Март 16, 2007, 13:25:52 pm от korinka »
*
« Отговор #236 -: Март 16, 2007, 13:59:46 pm »
също така, предполагам, си прочела, че някои жени го усещат в 22-ра - защо тогава реши да се мериш с тия от 17-та точно? :P после така ще си в паника защо не е проходило на 10 месеца, след като на някои жени им прохождат още на 8...

вместо да се побърквате, вземете да прочетете книжки малко - има чудесни книжки за бременността. та там пише, че при първа бременност, движения за плода обикновено се усещат около 20-21 седмица. при по-пълни жени - може и по-късно.
То точно в книжката прочетох де, че някои жени в 17-ма, а повечето в 18-та. Нищо друго не беше написано. После погледанах в развитието по седмици на bg-mamа пак нищо не пише, че може по-късно.
И тамън се ошашках, прочетох първо мнението на Васи и леко ми отмина, после и един друг материал в нета...Та така - прочетох, ама късно, вече си бях задала въпроса. :)
jam, със сигурност аз съм най-ошашканата бременна, надявам се да не съм най-ошашканата майка  :(. Толкова много неща не знам, а това хич не ми понася...
По въпроса за витамините, да попитам и за минералите :lol:. Моята зъболекарка ми препоръча Зимафлуор, основно защото съм с наследствено много кекави зъби. На вас препоръчвали ли са ви ги? И понеже са минерал да не би и те да водят до вкостяване?
korinka, мерси много за линка!
« Последна редакция: Март 16, 2007, 14:21:20 pm от Lan »
*
« Отговор #237 -: Март 16, 2007, 14:12:20 pm »
Бетина, аз от този календар нищо не разбрах, защото е на немски - иначе ми се видя, че има много интересни нещица в него, ма като не разбирам....
Коринка, това, което ми харесва е, че цялата бременност е дадена в табличен вид и с един поглед можеш веднага да се ориентираш във времето (седмиците). Не, че ще ги забравим ...  :D. За целта не е необходимо човек да знае немски.
Иначе има разни пояснения относно основни етапи от развитието на бебето, изследвания и т.н., но по тези въпроси има и много календари на английски, а и на български, дори по-подробни.
*
« Отговор #238 -: Март 16, 2007, 16:11:15 pm »
Включвам се (вече официално) в темата.
Преди 3 дни пуснах първите изследвания-ПКК,урина и т.н.Доктора каза,че са добри.Токсоплазмозата излезе отрицателна, което ме учуди(повече от 12 години около мен има котки).И кръвната група е с положителен резус фактор.Направих консултация и с Тодорова.Дано нещата се развиват добре.Ще имам нужда и от вашите съвети и мнения, които не се съмнявам че ще получа :).
*
« Отговор #239 -: Март 16, 2007, 16:14:41 pm »
Токсоплазмозата излезе отрицателна, което ме учуди(повече от 12 години около мен има котки).
Това като за бисерите бре :). И аз от бебе си имам котки (сега няколко години само си нямам) и ми е отрицателна токсоплазмозата. Трябва да си била в контакт не просто с котка, а с котка, която носи вируса и да си боледувала, че да имаш IgG положително. Честно казано щеше ми се да имах прекарана инфекция, но уви...
« Последна редакция: Март 16, 2007, 16:16:27 pm от Lan »