Содата бикарбонат е сол, която във воден разтвор има основен характер (т.е проявява свойствата на основа). Добре го е написала Бори
Браво - 6 по химия
Точно кислеинният характер на урината кара содата да кипне. При тези взаимодействия се отделя въглероден диоксид (СО2) от карбонатната група на содата (СО3).
Ако киселинността на урината е по-висока то ще има и по-видимо шупване, но ако урината е по-малко киселинна и повече основна (т.е. точно рН-то браво Бори) то „шупването” ще е доста по слабо забележимо.
При взаимодействието на содата с вода, няма как да се получи шупване, защото водата е с неутрален характер!
С две думи - тестовете за бременност отчитат количеството на хормон в урината, за това са ефективни. Тестът със содата може да се каже, че отчита киселинността на урината. И ако има връзка между кислеинността на урината и бременността - то значи има връзка между шупването на содата и бременността. Но за съжаление аз никъде не съм чела или попадала на информация, киселиността на урината да се повишава при бременност!
Това е пълна измишльотина