0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
хранене и бременност
« -: Февруари 17, 2007, 19:39:26 pm »
напоследък доста чета какво може и каво не, да се яде по време на бременност.Освен меките сирена и техните производни , нищо не срещнах за яйцата.Тъй като много ми се яде и ям яйца на очи :o, което преди ми се случваше веднъж годишно.Кажете могат ли да се ядат яйца?
*
Re: хранене и бременност
« Отговор #1 -: Февруари 17, 2007, 19:57:23 pm »
Здравей, и честито!
Яйцата не трябва да са рохки. Трябва да са пресни и задължително измити преди употреба. Чела съм, че трябва  се избягва черен дроб. Сайтът има много хубава статия за  храненето по време на бременност. Разгледай началната страница. А също и закованАта Важни теми в Дългоочаквана Бременност.
*

    lady_11

  • *****
  • 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Re: хранене и бременност
« Отговор #2 -: Февруари 18, 2007, 05:08:55 am »
Цитат
Чела съм, че трябва  се избягва черен дроб
аз пък знам, че черен дроб се яде при нисък хемоглобин.
Re: хранене и бременност
« Отговор #3 -: Февруари 18, 2007, 08:14:31 am »
Всичко в умерени количества,  без вманиачаване по темата, да не се прекалява с яденето под предлог "имам вълчи апетит", да не се яде солено, да се набляга на плодовете.
*
Re: хранене и бременност
« Отговор #4 -: Февруари 18, 2007, 09:22:53 am »
Освен меките, сини и миризливи сирена, домашно мляко, трябва да се избягва и сурово и полусварено месо или такова, което не е минало термична обработка. А също й много обилно измиване на плодовете, зеленчуците и ръцете.
Re: хранене и бременност
« Отговор #5 -: Февруари 18, 2007, 11:11:23 am »
Е все пак ако й се преяде нещо от "забранените" няма нищо да стане ако просто го опита.... 8)
*
Re: хранене и бременност
« Отговор #6 -: Февруари 18, 2007, 11:49:39 am »
Цитат
Чела съм, че трябва  се избягва черен дроб
аз пък знам, че черен дроб се яде при нисък хемоглобин.

Честно каза, има логика. Наистина, и в двете статии, които четох нямаше научно обяснение защо не трябва да се яде. Ще се поразроввя тук там.
*
Re: хранене и бременност
« Отговор #7 -: Февруари 18, 2007, 12:09:20 pm »
Цитат
Да се избягва черния дроб
Черният дроб и продуктите от него съдържат много големи количества витамин А. Избягвайте черния дроб - твърде много витамин А не е полезен за развитието на плода. Вие може да консумирате обаче без всякакви ограничения моркови, домати и други оранжево-червени зеленчуци и плодове, които са богати на каротини. Каротините в организма частично се превръщат във витамин А.
Това е част от статията за храненето по време на бременност в Гювеч.бг, чийто линк е пуснала Мели във закованата Важни теми по-нагоре в този форум. 
*
Re: хранене и бременност
« Отговор #8 -: Февруари 18, 2007, 12:25:00 pm »
Други продукти, които не е желателно да се консумират по време на бременност са пастетите, не пастьориzирано прясно мляко, всякакъв вид пуШени меса и риби (включително луканки, пастърми и други подобни), десерти, съдържаЩи сурови яйца (тирамису например) и иzобЩо храни, не претърпяли термична обработка. Иzбягвайте zаведения zа хранене със съмнителна хигиена и гледайте срока на годност на продуктите при паzаруване.
Re: хранене и бременност
« Отговор #9 -: Февруари 18, 2007, 18:50:36 pm »
За първи път чувам, че трябва да се избягват луканки и пастърми. Някой знае ли още нещо по въпроса? На мен напоследък това са ми любимите храни. А българското сирене трябва ли да се избягва? При нас го продават като Feta cheese.
*
Re: хранене и бременност
« Отговор #10 -: Февруари 18, 2007, 19:19:06 pm »
Луканките, както и пастърмите са реално сурови меса. Те не са термично обработени, а само суШени. Ако е било болно животното, zараzата преминава у бременната.
Чети етикета на сиренето, дали е приготвено от пастьориzирано мляко - по-беzопасно от това няма  :).