0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте,

Наскоро ми откриха на УЗ преглед малка ендометриална киста - около 2см. Диагностицира я д-р Стаменов, а преди месец и д-р Власова от Св.Пантелеймон я беше видяла (но тъй като е мила и състрадателна, побърза да отхвърли диагнозата с "аз ви следя отдавна, вие не сте имали ендометриоза"). Първоначално, Стаменов предложи да продължим да си действаме въпреки нея, защото кистите се оперирали чак като станат 4см. После обаче се замисли за това, че съм с един яйчник с нагъната тръба, планираме ин витро... И започна да обмисля все пак лапаро заради спецификата на моя случай.

На мен лично ми се струва, че от поне 3-4м усещам влиянието на ендокистата. Преди си имах спонтанна овулация, а от 3 цикъла нямам. Последният се проточи до рекордните 60 дена  8O Освен това усещам тежест в корема, бълбукане, и силни болки при полов акт започващи 2 седмици преди цикъл до самия цикъл. Никога не съм била привърженик на лекарските намеси без нужда, дори понякога излишно съм бягала от лечение... Но сега много много сериозно обмислям възможността да се оперирам. Дори бих казала че съм се навила.

Разбира се, ще направя каквото реши д-р Стаменов, на когото силно вярвам. Все пак бих искала да чуя и вашето мнение. Вие бихте ли се подложили на лапаро предвид ситуацията?
*

    лили

  • *****
  • 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
Re: Малка ендометриална киста - бихте ли я оперирали?
« Отговор #1 -: Февруари 15, 2007, 21:45:35 pm »
по принцип и аз отлагах и отлагах лапарото до последно. при мене първия и единствен симптом беше болезнен мензис (цял живот). почнаха да се образуват кисти последните 6-7 мес които обаче се пукаха с кървенето. много се чудихме и аз и док (същия) дали да правиме лапаро. нямахме много причини. накрая се решихме защото само това вече беше останало. на лапарото излезе че съм си имала ендометриоза все пак. и то доста. аз съм с 2 яйчника, проходими тръби и цикъл по часовник. на твое място не бих отлагала.
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*
Re: Малка ендометриална киста - бихте ли я оперирали?
« Отговор #2 -: Февруари 15, 2007, 23:47:57 pm »
Grizkata , аз също дълго отлагах, ужким лекувах и накрая стигнах до класическа операция, 5на7 киста, залепила се за др. органи, а по-късно си загубих и тръбите......... :(  С това, че "кистите се оперирали чак като станат 4см." не съм съгласна-когато сериозно се съмняват за ендометриоза/защото тя се доказва само след операция/ няма защо да се чака-на мен ми предложиха операцията още като беше 2 см. кистата и вероятно състоянието ми нямаше да е сегашното, ако бях приела още тогава! Да не говорим, че размерите на кистата на УЗ не винаги са точни-не се вижда "назад".. и т.н.  Според мен трябва да предпиемеш нещо-може да се пунктира кистата, може да опиташ с Золадекс/Диферелин, а можеш и с противозачатъчни да видиш дали няма да намалее още малко и тогава да пристъпиш към стимулация и ин витро. Но има вероятност заради ендометриозата да не са добри яйдеклетките, да пречи на ембриончето..... Ендометриозата е заболяване и не е само кистата проблем, за съжаление. :(  Лапароскопията ще ти даде най-точните отговори.
Каквото и да решиш  :crossfingers: yahoo_17
Re: Малка ендометриална киста - бихте ли я оперирали?
« Отговор #3 -: Февруари 16, 2007, 09:55:23 am »
Благодаря ви за мненията, момичета! В тях прочетох точно моите собствени мисли и опасения  :? Ще изчакам до понеделник, когато ще се видим със Стаменов и ще вземем решение. Надявам се то да е лапаро (от моя страна поне вече се убедих, че има голям смисъл) :)

Искам да ви попитам във връзка с ендометриозата: спортът и масажите на корема противопоказни ли са? А също и иглотерапията с игли в корема... Нали с тези методи се раздвижва кръвообръщението в коремната област, та се чудех дали по този начин не се разнася още повече ендометриална тъкан и течност?  :o
*

    Жужка

  • ****
  • 564
  • Фен на Пегъзи Музовски
Re: Малка ендометриална киста - бихте ли я опеl
« Отговор #4 -: Февруари 16, 2007, 10:24:30 am »
Спорта може само да ти е полезен. Не съм забелязала да влияе негативно-кръвта ти тъй или инъче си циркулира в организма :). Имах киста и док. я отстрани с лапаро.
« Последна редакция: Февруари 16, 2007, 17:58:16 pm от Жужка »
Мога, стига да искам.
*
Re: Малка ендометриална киста - бихте ли я оперирали?
« Отговор #5 -: Февруари 16, 2007, 10:30:17 am »
Послушай лекуващия си лекар, имайки предвид че планираш инвитро по - добре си направи лапарото! Успех!
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Малка ендометриална киста - бихте ли я оперирали?
« Отговор #6 -: Февруари 16, 2007, 11:19:08 am »
освен всичко друго, ендометриозата може да повлияе негативно и на качествата на яйцеклетките.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: Малка ендометриална киста - бихте ли я оперирали?
« Отговор #7 -: Февруари 16, 2007, 12:21:38 pm »
Да, Джами, при мен това последното определено се случи. Преди винаги УЗ показваше спонтанна овулация, макар и сравнително късна. От няколко месеца няма истинско ову. Организмът прави опит да произведе фоликул, ама се спира до някъде. А после се задържа и цикълът много се бави (60 дни последният път). Уф... и тоя месец ме е страх, че пак същото ще се получи, и има да чакам още месец - два докато ми дойде, та да можем да действаме с лапаро или нещо друго  :x
*
Re: Малка ендометриална киста - бихте ли я оперирали?
« Отговор #8 -: Февруари 16, 2007, 15:56:56 pm »
Гризи, не отлагай, а оперирай кистата. Направи колкото се може по-скоро лапароскопия. А после пък нищо чудно да забременееш и без инвитро :) Желая ти успех и ако имаш въпроси - питай! Знаеш, че и аз правих лапаро при Стаменов.
Re: Малка ендометриална киста - бихте ли я оперирали?
« Отговор #9 -: Февруари 16, 2007, 16:34:41 pm »
Знам, Леичка, за твоя случай :) Аз имам голямо доверие на Стаменов и разбира се бих му се доверила за лапаро. Но сега чакаме неговото решение, защото не е съвсем сигурен, че иска  :lol:

И друго ми се върти в главата... Ендо симптомите се появиха най-силно от есента след като се върнах от кални бани. Дали е възможно те да са повлияли?  :?
*
Re: Малка ендометриална киста - бихте ли я оперирали?
« Отговор #10 -: Февруари 16, 2007, 16:41:38 pm »
Едва ли калните бани са влошили положението. А относно колебанието на Стаменов, ще ти кажа едно. Той самият ми каза, че не иска да ме оперира, т.е. да ми прави лапаро, защото имам овулация, нямам кисти и т.н., т.е. няма съмнения за ендометриоза. Аз обаче си имах едно наум и тъй като правих всякакви други изследвания, реших да направя и това. Добре, че настоях, за да хванем ендометриозата в начален стадий- 1-ва, 2-ра степен. Друг е въпросът, че през септември ми дойде цикълът, а още не съм бременна, но вярвам, че и това ще стане. Успех, Гризка! Каквото и да решиш :bighug:
*
Re: Малка ендометриална киста - бихте ли я оперирали?
« Отговор #11 -: Февруари 16, 2007, 20:41:38 pm »
Незнам дали баните са предизвикали засилване на симптомите ти, но с изчакване ендометриозата само се задълбочава.
Аз лично забременях едва след нейното лечение (лапаро+золадекс), затова недей отлага нещо толкова сериозно. Симптомите, които описваш ги имах с години докато се установи и лекува това гадно заболяване при мен. Жалко че не попаднах при добър специалист още в самото начало. Е, направихме необходимото и след дългите 5 г.сега съм в очакване на бебче.
Пожелавам ти от сърце да се справите с проблема!!!
Re: Малка ендометриална киста - бихте ли я оперирали?
« Отговор #12 -: Февруари 16, 2007, 21:35:40 pm »
Гриз, и аз съм за операцията. Няма смисъл да чакаш, след като се знае, че е ендометриозна кистата.
« Последна редакция: Февруари 17, 2007, 12:46:36 pm от little_rabbit »
Re: Малка ендометриална киста - бихте ли я оперирали?
« Отговор #13 -: Февруари 19, 2007, 09:19:53 am »
Уф тази сутрин Стаменов отказа да ми каже какъв план за действие е измислил и дали той включва лапароскопия  :? Каза ми да дойда в петък, може и със съпруга заедно, и сигурно щял да ми изпише Дуфастон за предизвикване на цикъла. Почвам да ставам все по-неспокойна  :x
*
Re: Малка ендометриална киста - бихте ли я оперирали?
« Отговор #14 -: Февруари 19, 2007, 11:24:10 am »
Уф тази сутрин Стаменов отказа да ми каже какъв план за действие е измислил и дали той включва лапароскопия  :?

:balk_160:
Re: Малка ендометриална киста - бихте ли я оперирали?
« Отговор #15 -: Февруари 19, 2007, 12:44:18 pm »
Grizkata здравей,

искам да те питам за тази малка ендометриозна киста, как Стаменов предположи, че е ендометриозна, и това, което много ме интересува е от колко време е кистата, ако знаеш разбира се и променя ли тя размерите си - дали ту расте, ту намалява. Питам те защото при мен от миналата година има задържан фоликул/киста с размери ту 8-12 мм, ту 16-20 мм, в различните етапи от цикъла се движи ро различен начин...Стаменов ме гледа и каза, че не му прилича на ендометриозна киста, а аз настоявах да направим лапроскопия. Той отказа, незнам дали защото найстина не си мисли, че е ендометриозна киста, или защото не искаше да ме оперира, тъй като имам вече 2 операции. Извинявай не искам да съм многословна, но чета и за това, че имаш проблеми с цикъла, закъснение. Изследва ли си хормоните, нивото на естрадиол?

Re: Малка ендометриална киста - бихте ли я оперирали?
« Отговор #16 -: Февруари 19, 2007, 13:46:47 pm »
И аз ще използвам темата на Гризката да ви питам нещо, надявам се да не ми се сърди.
Става въпрос за едно момиче от клиниката, в която ходя. Тя няма достъп до Интернет и ме помоли да споделя проблема й.
Та тя прави лапаро през август, не се откри никакъв проблем- проходими тръби, няма ендометриоза. През декември започна ин витро. Преди стимулацията пи Регулон, нямаше задържани фоликули. На 3 ден от стимулацията обаче видяха на УЗИ киста с големина 2 см. Прекратиха стимулацията и пи 2 месеца Регулон. Кистата не се увеличаваше, но и не изчезна. Направиха и пункция- оказа се ендометриозна киста. Лекарите й казаха, че няма нужда от лечение и е по-добре отново да почне ин витро. Тя обаче се притеснява, че пак може да се случи същото. Записала се е за консултация в друга клиника, но ще се радва да чуе вашето мнение. И възможно ли е при лапарото нещо да не са доогледали, щом 3 месеца след него се появява ендометриозна киста?
Благодаря ви предварително!
Гризка, стискам ти палци!
Re: Малка ендометриална киста - бихте ли я оперирали?
« Отговор #17 -: Февруари 19, 2007, 14:22:42 pm »
Ванина, до колкото знам от мнения тук във форума и из широкия нет, скоростта, с която нарастват ендометриалните кисти, е непредвидима. Чела съм за скоростни нараствания за 1-2 месеца, както и за изобщо липса на развитие с години. А дори, в редки случаи, съм чувала и за намаляване на кистите. При мен до скоро всичко изглеждаше наред на УЗ. Едва от предния цикъл 2-а гинеколози видяха киста. После Стаменов изрови някаква стара ехографска снимка, не знам точно от кога, и каза, че и на нея се виждала кистичка, но била значително по-малка.
Цейтуни, може би е възможно при това положение и при твоята приятелка да се е развила скоростно киста. Ама... все пак си мисля, че трябва от преди да е имало поне огнище...
А що се отнася до цикъла ми, той никога не е бил толкова дълъг. Последните 2 пъти се удължи, последният от които драстично, и аз го отдавам на кистата. Естрадиолът се държеше много странно. И двата цикъла го мерихме на 14ия ден и веднъж беше под всякакви норми (44), другият път беше добре - 167. Но определено от няколко цикъла имам проблеми с овулацията, а преди винаги имах спонтанна...
« Последна редакция: Февруари 19, 2007, 14:26:00 pm от Grizkata »
Re: Малка ендометриална киста - бихте ли я оперирали?
« Отговор #18 -: Февруари 19, 2007, 14:59:18 pm »
Гризка, това, което ми казваш, е почти същото може би като моя случай, моля те сподели, твоята киста с постоянни размери ли е, или се променя. Това, което док. ми каза е, че при мен не е киста, а по -скоро персистиращ фоликул, имало такива, които месеци наред си стоят там и не изчезват. Но аз не съм убедена, че е така и това ме притеснява.

Последната ми М. беше на 05.01 и от тогава никакъв м, това никога досега не ми се е случвало, винаги М. би е бил точен на секундата. Естрадиолът ми и на мен ту е в норма, ту под норма. Но това, което ме учудва, е ако е нисък естрадиола как това ще е предпоставка за развитие на ендометриоза....и изобщо толкова въпроси.

А в момента подготвяме документи за инвитро, а вече не съм убедена, че това изобщо е решението на въпроса, ако този задържан фоликул се окаже ендометриозна киста. А и аз като теб съм с един яйчник, другият го пазя по - добре и от очите си... Моля те дръж ме в течение как вървят при теб нещата.

Grizka, а случвало ли ти се е и друг път да има забавяне на М. Като пиеш Дуфастон и след колко дни се появява?
Re: Малка ендометриална киста - бихте ли я оперирали?
« Отговор #19 -: Февруари 19, 2007, 16:00:46 pm »
Уф, Вани, и аз не мога да си отговоря на въпросите още. Но моята теория е, че ендото не е следствие на ниския естрадиол, а обратното. В смисъл - ако ендото подтиска нормалната овулация на яйчника, е възможно да не успява да се развие качествен фоликул и следователно естрадиолът седи нисък. Организмът се опитва да овулира, има вс. предпоставки, но кистата го спира... За това в други случаи естрадиолът е висок - защото все пак фоликулът е "пробил" до някъде. Абе теории гризкини :lol:

Преди цикълът ми беше... да го кажем "нормално нередовен", т.е между 30 и 38 дена дължина. Dufaston никога в живота си не съм пила, ама и това доживях явно, какво да се прави... А и доста други кофти лекарства ще ми се наложи да изпия, покрай лечението на ендото и ин витрото. Като чета тука за страничните ефекти косата ми настъхва  8O  :lol:

Дано при теб се окаже, че не е от ендо тази киста! Стаменов може би не иска да те оперира, защото е наистина много малка кистичката и му изглежда фоликулярна... Все пак му кажи, че се притесняваш много. Може да преосмисли решението си, или да предложи друг вариант...