Здравейте, Мели! За съжаление и аз се включвам в редиците на питащи с проблеми. От няколко години се мъчим да имаме второ дете и все безуспешно. Винаги съм мислила, че проблемът е в мен, а се оказа,че има такъв при съпругът ми.Съвсем случайно реши да направи спермограма(при вас) и тя се оказа катастрофална.
Пиша само онова, което според мен (извинете за смелостта)е извън нормата:
време на въздържани 6 дни ( те реално се оказаха повече)
концентрация на сперматозоиди в мл 1 125 000
общ бр.сператоз.в еякулата 2 587 500
нормокинетични сперматозоиди групи а и б по сзо 25%
морфология по kruger's
сперматозоиди с нормална морфология 2%
заключение- олигозооспермия,астенозооспермия,тератозооспермия,наличие на плоски епителни клетки в еякулата.(може би вече се сещате за кого говоря)
Съпругът ми си направи кръвно изследване за хламидии и се оказа, че има- JgG- 1:64.
Само да уточна, че вече имаме едно дете на 8 год.и тази пролет направих спонтанен аборт в 6 седм. Направени са ми изследвания за хламидии,рубеола и т.н.(в Торакс), които са отрицателни. Преди 1 мес.си правих цитонамазка, която е в норма,но ми казаха,че имам някакви бактерии(без да уточняват какви),които не трябвало да лекувам,щом не ме притесняват!!!
Въпросът ми е може ли и аз да имам хламидии,въпреки отрицателните резултати и най-вече може ли лошата спермограма да се дължи именно на тези хламидии?
Извинете за дългото излеяние,но сме доста притеснени. Съпругът ми води изключително здравословен начин на живот-не пуши,не употребава алкохол в големи количества, спортува и няма никакви здравословни оплаквания.Единственното,което се сещам е,че за 8-9 месеца свали около 20 килограма със спорт и доста ограничаване на храната.
Предварително ви благодаря!