Здравейте,
Много ще бъда благодарна ако някой може да ми помогне при разчитането на резултатите, които получихме от спермограмата на мъжа ми днес. Опитваме се да имаме бебче вече повече от година и половина, а аз съм със съвсем нормален цикъл, на 31 години съм и досега не съм имала бременности и аборти. Затова решихме първо да изследваме мъжа ми. Изследването е направено след 5-6 дни въздържание в лаборатория "Лаборекспрес" - Варна. Ето и резултатите:
Обем 6 ml
pH 8
Сперматозоидна концентрация 42 812 500 млн / ml
Сперматозоиди с нормокинеза 40.15 %
Сперматозоиди с хипокинеза * %
Сперматозоиди с акинеза 52.55 %
Левкоцити 10-12 левкоцита на поле
Аглутинати Няма
Общ брой нормокинетични сперматозоиди 103 125 000 млн.
Седимент Кристали пикочна киселина ***
Притеснява ме процента на сперматозоидите с нормокинеза - 40,15%. Мъжа ми е пушач и консумира алкохол умерено. Възможно ли е на това да се дължат тези резултати? Мислим да отидем на уролог за препоръчване на лечение ако е необходимо, но все пак реших първо да се обърна към Вас. Благодаря Ви предварително за помощта и съветите!
P.S. Забравих да кажа, че материалът за спермограмата е даден в домашни условия, но времето до занасянето в лабораторията беше не повече от 20 минути.
Стандартните препоръки: да спре да пуши (ако някой ден ме застрелят, да знаете, че ще е някой пушач, на когото съм забранила пушенето
), да ограничи алкохола и да направи спермограма при специалист, а не в обикновена лаборатория. Ако еякулатът е бил отделен в стерилен контейнер и е топлен при пренасянето му до лабораторията, това не е оказало влияние върху подвижността. Аз лично не съм виждала такова нещо - само нормокинетични и акинетични сперматозоиди, но това е друга тема.