Стив, положението е лошо, но все още не е безнадеждно. След първоначалния шок, вярвам ще се съвземеш и ще прочетеш какво ти пишем.
Първо, не винаги диагнозата азооспермия (това означава липса на сперматозоиди в еякулата) е лесна. Имам достатъчно много на брой пациенти, на които първо е сложена тази диагноза, а в последствие се оказва, че не е така. Това разминаване се получава, защото не е достатъчно само да се погледне еякулата под микроскоп. Иска допълнително да се работи, за да сме съвсем сигурни, че няма никакви сперматозоиди.
Второ, и с азооспермия да си, това пак не означава веднага, че не можеш да имаш деца. Имам поне 12 пациента (в момента обработвам данните, затова съм сигурна в конкретната бройка), които са били с азооспермия и варикоцеле и след отстраняването му са се появили сперматозоиди.
Има и други причини, които водят до азооспермия, но могат да се отстранят и да се възстанови сперматогенезата.
Така че моят съвет е без излишна паника да спазиш 2-3 дни сексуално въздържание и да отидеш в клиника да ти направят спермограма. Но е добре да отделиш еякулата на място и в стерилен съд, ще ти дадат от клиниката.
После пак ще говорим.
Понеже копирам отговора си от другата ти тема, но нека го има и тук, да ти кажа, че наистина е добре да се спазва срока на сексуално въздържание. Нормата е изработена за въздържание от 3 до 5 дни, но аз лично предпочитам два до три дни.