0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте д-р Даскалов,
Благодаря Ви за консултациите които давате. Имам следния въпрос. Последния цикъл на дъщеря ми беше на 23 април. На 27 май имаше кървене и й беше предписан Доксициклин поради инфекция. Кървенето беше само един ден. На петия ден доксициклина беше спрян, поради съмнение за бременност. На 5 юни се направи ехографско изследване и се установи че има бременност. Въпросът ми е необходимо ли е тази бременност да бъде прекъсната заради доксициклина и какви изследвания могат да се направят за да се установи евентуална вреда. Моля ако е възможно да ми отговорите, тъй като трябва в следващите две седмици да се вземе решение. Благодаря Ви предварително.
Здравейте д-р Даскалов!!Благодаря ви за съветите които давате на нас :)миссед и инкомлетен аборт едно и също ли е?Благодаря Ви !!

Здарвейте д-р Даскалов!!Извенете,но пак съм аз :oops:!Бих искала една консултация от вас.На 16.05 претърпях миссед,след 2 седмици взех епикризата и хистологочн.иследване,естественно нищо не можах да разбера от това изследване ,бихте ли ми обяснили какво значи това: "Хориални въси,повечето с оток на стромата и без белези за трофобластна пролиферация:малки острови фибрин и групи трофобластни клетки,спонгиозна децидуа,късчета ендометриум с реакция на Арис-Стела."Благодаря Ви!

Здравейте д-р Даскалов,
Искам да попитам нормалмо ли е нухалната гънка в 18 г.с. да е 4 мм. На феталнта морфология всичко е наред.
Здравейте доктор Даскалов , благодаря Ви за това че давате възможност тук да получим отговори на въпроси,които ни вълнуват.Бременна съм почти в единадесета гест. седмица .Имам нарушен глюкозен толеранс и аденом на хипофизата .В момента приемам метформин и медокриптин. Искам да попитам ,с оглед на това че приемам лекарства ,които евентуално могат да доведат до увреждане колко пъти и кога е най -удачно да извърша БХС и Фетална морфология.Просто се притеснявам дали ранния БХС е най -правилен за мен и в коя седмица да направя Фет морфология .Желанието ми  е вие да извършите фет морфология, защото Вие сте доказано най-добрия специалист в Пловдив .
С уважение!
Здравейте д-р Даскалов!
В момента съм в 7-ма седмица и при прегледа за регистриране на бремеността лекарят ми откри песачинки в единия бъбрек и по-големи такива (6 на брои по 0,6 см) в другия бъбрек.Не изпитвам болки на този етап, но ме притеснява евентуална бъбречна криза и какви последици би имала в различните етапи на бремеността? От 19 април т.е. около 2 седмици преди зачеването подържам фибрилна температура около 37-37,5 без никакви други симптоми. Правено ми беше изследване ПКК и урина (нестерилна) в което всички показатели бяха в норма, единствено в урината имаше наличие на бактерии. Личния лекар   ми назначи Цитерал 500, които пих без да знам че съм бременна. И сега се притеснявам какви последици би могло да има и това върху плода, тъй като е посочено , че антибиотика е противопоказен при бременност.
 Предварително благодаря за вниманието!
Здравейте д-р Даскалов,
след закъснение от 5 дни(полседния ми цикъл е на 04.05.)  си направих тест и той е положителен.Много се притеснявам за бебчето,защото бях с  бъбречна криза и температура 39С.Беше установена и лека инфекция на единия бъбрек и съответно се наложи да пия антибиотик.До момента съм пила Ципрофлоксацин(който пих само 1 ден-2 таблетки),Роватинекс(3 дни),Аналгин,Парацетамол и след като рабрах,че съм бременна личният лекар ги смени с Амоксиклав(625мг) и Цистон,които пих два дни и ги спрях на моя глава.
Моят въпрос е дали трябва да се притеснявам за увреждане,защото точно по времето,в което се образуват зачатъците на всички органи,аз се натрових с хапчета.Много съм притеснена и ще очаквам вашия отговор.
Благодаря предварително!
Д-р Даскалов, здравейте!

Имах миссед аборт в 10г.с., бебето беше на 7г.с. Първоначално бяхме чули 2 седмици по-рано сърчице. Гестационния сак беше тогава 17мм, а ембриона 4мм в 6-7 г.с.
Тогавашните изслевания на кръвта ми бяха:
Хемоглобин 129 /р.ст.110-180/
Еритроцити: 4,27 /р.ст. 3,5-5,5/
Левкоцити: 10,9 /4 до 10/
Хематокрит: 35,2% /37-50/
Тромбоцити: 274 /100-360/
МCV: 82.5 /82 до 95/
МCH: 30.2 /27 до 31/
МCHC: 366 /320 до 360/

Две седмици по-късно на прегледа се установи отсъствие на сърдечна дейност, сака беше 26мм, а ембриона измерен 5мм - бебето отговаряше на 7г.с., а аз реално бях вече в 10г.с. При което заключението беше миссед и направиха кюртаж.
Излезнаха резултатите от хистологичното изследване.

Не мога да разбера какво значи, ако можете да ми разтълкувате, ще съм ви много благодарна

"Комплетен или неусложнен аборт без усложнения х-т р-т компактна и спонгиозна децидуа  и единични хориални въси с хидропична дегенерация

Цервикален канал - затворен
Матка - кърви умерено
Cav. Douglasi: свободно
P.V.C.Ut. - конично
Or,ext.c.c - кръгъл
Матка, уголемена в млІІ
Влагалище: нормално с кръв
Кръвни изследвания : HB 114  Ery 4.5 Leuc 14.1  урина 6б.о."

Прави ми впечатление, че още на първото изследване левкоцитите са ми малко над нормата. На второто при аборта, вече са 14, което е доста над нормата. Какво би означавало това - дали е от произтеклия аборт или означава, че съм имала възпаление, инфекция? Дали не е трябвало още при наличие на повишен резултат в първото изследване, гинеколозите да обърнат внимание и да се вземат някакви мерки, можело ли е? Защото изобщо не обърнаха внимание...

Тази бременност е втора за мен. Първата беше безпроблемна и лека, успешна преди 3,5години. Имах зацапвания от самото начало, които не спряха до деня на аборта. 2 дни преди да се установи миссед имах ярко червено кървене със съсиреци, което беше и повод да отида на преглед. Необходимо ли е да направя някакви допълнителни изследвания и какви. Колко време трябва да чакаме, преди опити за второ бебе - мисля, че ми казаха да минат 3 менструации.

БЛАГОДАРЯ ВИ! :D
« Последна редакция: Юни 20, 2008, 11:52:47 am от Collibri »
Здравейте доктор Даскалов! Тъй като се носят легенди за вашите умения реших да се свържа с вас. Аз съвсем скоро влизам в 16 г.с. и проучих, че около 18-22 г.с. е най-подходящо за 3 или 4Д, но все пак искам да ви попитам в коя точно гестационна седмица е най- добре да се запиша при вас. Предварително благодаря..

P.S. Надявам се да не е неуместен за този форум въпроса който отправям.
Здравейте д-р Даскалов! Бременна съм в 9 г.с. и смятам при вас да дойда за фетална морфология. На втора страница на тази тема сте описали 2 срока, в които трябва да се посети специалист по фетална морфология (11-13,6 г.с. и 18-23 г.с.). Тук обаче, http://www.bg-mamma.com/site/content/view/744/53/, прочетох, че сроковете са 3 (11-13г.с.,16-20 г.с. и 22-26 г.с.).  Предполагам, че има основателна причина за различието в сроковете, бихте ли я посочили! Благодаря предварително!
Здравейте д-р Даскалов! На 29 години съм и съм в 35 г.с. и бременността ми (която е първа)протича нормално от самото начало и се надявам и така да приключи. Скоро при преглед се установи, че имам седловидна матка. Въпросът ми към вас е дали това е сериозен проблем и какво може да очаквам в тази ситуация пък и за напред. Блогодаря Ви.
Здравейте, д-р Даскалов!

Още при първи преглед в 5-6та г.с, лекарят установи, че на десния яйчник имам 6 сантиметрова киста, ей така, появила се и се развила за 5 седмици от предишния преглед. Бях много изненадана, никога до този момент не бях имала подобен проблем. При втори преглед в края на 8-ма г.с, се оказа, че кистата все така си е там, 5 см.
Сега съм в 12-та г.с.

Лекарят, който проследява бременността, каза, че ако до определен момент не изчезне, кистата трябва да се оперира. Не уточни от какъв тип е кистата, аз не знаех какво да питам. Операция по време на бременност ми звучи доста напрягащо. Въпросът ми е, в какъв случай на киста по време на бременност се налага операция? Има ли риск да загубя бебето в процеса на интервенцията?

Благодаря Ви!

Междувременно, 6 седмици по-късно, въпросът се разреши, понеже кистата намаля до 1.5 см, така, че коментар вече не е нужен.
Здравейте Д-р Даскалов!
Радвам се, че извършвате онлайн консултации за такива притеснени и нетърпеливи като мен
Бременна съм в 5-та г.с. /първи ден на последна менструация беше на 7.април.2008г/. Около 21.04.08г получих остър гноен синузит, което наложи прием на аулин, беналгин и антибиотик-Амоксиклав 1000мг /10 дни/. Приема на болкоуспокояващи бе сумарно по около 10-ина от вид  в рамките на 14 дни.
В този момент не знаех за настъпилата бременност, затова и пих въпросните медикаменти.
Въпросът ми е има ли опастност за плода...нужни ли са някакви изследвания извън стандартните за една бременност, предвид тази ситуация?
Благодаря Ви предварително!

Не е необходимо да правите нищо повече от стандартните изследвания. Изброените от Вас медикаменти биха могли да се прилагат по време на бременност.
Здравейте, д-р Даскалов!

Още при първи преглед в 5-6та г.с, лекарят установи, че на десния яйчник имам 6 сантиметрова киста, ей така, появила се и се развила за 5 седмици от предишния преглед. Бях много изненадана, никога до този момент не бях имала подобен проблем. При втори преглед в края на 8-ма г.с, се оказа, че кистата все така си е там, 5 см.
Сега съм в 12-та г.с.

Лекарят, който проследява бременността, каза, че ако до определен момент не изчезне, кистата трябва да се оперира. Не уточни от какъв тип е кистата, аз не знаех какво да питам. Операция по време на бременност ми звучи доста напрягащо. Въпросът ми е, в какъв случай на киста по време на бременност се налага операция? Има ли риск да загубя бебето в процеса на интервенцията?

Благодаря Ви!

Предполагам, че във Вашия случай става въпрос за т.нар. "Киста на жълтото тяло", която е доброкачествена, обикновено съществува до края на третия лунарен месец и след това "изчезва" и ако жената няма оплаквания, изключително рядко се налага оперативно лечение. По-често същестлува риск от торзия - завъртане около оста на кръчето на въпросната "киста". Затова избйгвайте спортни упражнения и вибрации.
  Разбира се, най-адекватен съвет ще Ви даде лекуващият Ви лекар.
Ако сам изпила една опаковка Yasmin и ми доиде на 3 ден. след като ми сварши си направих почивка(т.е 1 седмица преди да ми доиде започнах пак да ги приемам).има ли вероятност да забременея през периода които пия хапчетата???

За съжаление, не мога да се ориентирам за дните на прием на контрацептив и за дните, в които не е приеман!
  По принцип, ако е направена пауза от повече от 7 дни межлу две опаковки контрацептив, през първите 14 дни от приема на настоящата опаковка трябва да вземете други контрацептивни мерки поради опасност от бременност.
Yasminа е препарат на Шеринг! http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=865&Itemid=31
Здравейте Д-р Даскалов!Казвам се Поля,от Варна съм.Бих искала да ме посъветвате..Преди 2 седмици претърпях миссед,преди това имах 3 желанни аборта...Въпроса ми е -възможно ли е заради тези аборти да направя този миссед или причината е друга??И какви изследвания трябва да правя за да не се повтори пак това?Към кого да се обърна за тези изследвания ако ще трябват?Можете ли да ме насочите към някой лекар  :oops:Много благодаря!!!

Причините за Missed abortion не могат да се установят без изследвания. Трябва да направите предконцепционните изследвания, имунологочни изследвания, консултация с генетик /и от двамата партньори/, спермограма... За специалист попитайте момичетата от Варна.
Здравейте д-р Даскалов,
Благодаря Ви за консултациите които давате. Имам следния въпрос. Последния цикъл на дъщеря ми беше на 23 април. На 27 май имаше кървене и й беше предписан Доксициклин поради инфекция. Кървенето беше само един ден. На петия ден доксициклина беше спрян, поради съмнение за бременност. На 5 юни се направи ехографско изследване и се установи че има бременност. Въпросът ми е необходимо ли е тази бременност да бъде прекъсната заради доксициклина и какви изследвания могат да се направят за да се установи евентуална вреда. Моля ако е възможно да ми отговорите, тъй като трябва в следващите две седмици да се вземе решение. Благодаря Ви предварително.

До сега не съм имал случай с увредено дете, поради прием на Доскициклин, но отбележете - в начална бременност. В напреднала бременност - нещага са различни.
Здравейте д-р Даскалов!!Благодаря ви за съветите които давате на нас :)миссед и инкомлетен аборт едно и също ли е?Благодаря Ви !!
  Мисед аборт означава задържан аборт, като жената може и да няма никакви оплаквания.
  Инкомплетен аборт означава непълен аборт, при който част от концептуса /плода или обвивките и плацентата/ са задържани в матката. При него обикновено има оплаквания, като кървене и други.
  Поведението и при двата е еднакво.
Здарвейте д-р Даскалов!!Извенете,но пак съм аз :oops:!Бих искала една консултация от вас.На 16.05 претърпях миссед,след 2 седмици взех епикризата и хистологочн.иследване,естественно нищо не можах да разбера от това изследване ,бихте ли ми обяснили какво значи това: "Хориални въси,повечето с оток на стромата и без белези за трофобластна пролиферация:малки острови фибрин и групи трофобластни клетки,спонгиозна децидуа,късчета ендометриум с реакция на Арис-Стела."Благодаря Ви!

От цитараното от Вас става ясно, че не става въпрос за гроздовидна бременност /Mola hydatidosa/, коет би било опасно за здравето Ви. Това са стандартните хистологични признаци за вътрематочна бременност. По тези признаци обаче не е възможно да се определи причината аборта.
Здравейте д-р Даскалов,
Искам да попитам нормалмо ли е нухалната гънка в 18 г.с. да е 4 мм. На феталнта морфология всичко е наред.

Нухалната гънка в 18-та г.с. нормално е до 6 мм. Разбира се оценката за плода трябва  да се прави комплексно - и по останалите ултразвукови маркери за хромозомни проблеми, а също и чрез биохимични изследвания. Комплексно се изчислува чрез математичести формули риска за конкретната бременност.