0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Проследяване на бременността, фетална морфология
« Отговор #180 -: Януари 20, 2008, 22:46:51 pm »
Здравейте, д-р Даскалов!
 Спортувам активно, а  от скоро правим опити за забременяване.., на този етап налага ли се да преустановя паданията от този тип: http://youtube.com/watch?v=JlaHO7UMLXw ?! Благодаря!

Принципно не е нужно да прекратявате заниманията си с айкидо. Но тук има твърде много тоби и много малко укеми. И по мое скромно мнение, не достатъчно прецизно изпълнено. По-добре намалете летежната фаза.
« Отговор #181 -: Януари 20, 2008, 22:48:57 pm »
Здравейте д-р Даскалов,
имам Хашимото. ТСХ изведнъж ми скочи до 87 следствие на бременност(както се оказа по-късно). Взехме мерки от 3-рата седмица увеличавам приема на ел-тирокс. Сега съм вече е 6 гестационна седмица, но се притеснявам за това време да не са настъпили вече някакви увреждания на плода. Ако плода има умствени увреждания ще се видят ли на фетална морфология???
Много Ви благодаря предварително.

Изключително малко вероятно е да има проблеми с плода. Умствени увреждания обаче не могат да се видят на ултразвук.
« Отговор #182 -: Януари 20, 2008, 22:52:14 pm »
Здравейте д-р Даскалов! Интересува ме след колко време мога да забременея отново след раждане със секцио. Трябва ли да се направят някакви изследвания предварително, като се има предвид, че сега съм на 33 години.

Препоръчителният срок е 1 година, ако не са Ви посъветвали конкретно нещо друго. Изследванията са същите, както и при първа бременност. Евентуално ако по време на следваща бременност сте над 35 г., ще трябва да обсъдите необходимия скрининг за вродени аномалии на плода и амниоцентеза.
Re: Въпрос към д-р Даскалов
« Отговор #183 -: Януари 20, 2008, 22:55:18 pm »
Здравейте д-р Даскалов,аз съм бременна в края на втория и началото на третия месец. Някои стойности на кръвните ми изследвания не са в нормата. Например HGB-119
, HCT-0.34 и най- много ме притеснява CYE- 35. Какво трябва да предприема?Благодаря предварително!

По време на бременност е възможно СУЕ да се покачи многократно, вкл. и до трицифрени стойности, затова рядко се изследва. Колкото до хемоглобина, гинекологът преценява дали не е добре да се препоръча железен препарат.
« Отговор #184 -: Януари 20, 2008, 22:58:47 pm »
Здравейте д-р Даскалов,
Моя въпрос е малко по-различен, извинявам се, че го задав тук, но се нуждая от съвет.
Ето за какво става въпрос.
Още от раждането на бебето, което е на 5 мес. вече, нямах много кърма, то сучеше много малко, заспиваше на гърдата, така си и остана до края, до 3тия мес, Винаги дохранвах с АМ, което се изпиваше. При изпомпване излизаха на малки капки до ок 30 гр, а накрая едвам 10-15 гр. Малко след като навърши 3 мес, реших, че няма смисъл да се мъчим повече със сукането /тя се и нервеше, че не пуска/. Отидох на гинеколог, изписа ми 2 таблетки Достинекс, които трябваше да взема  на един път, като мислех, че кърмата ми ше спре съвсем. Е да, ам не. Вече 2 месеца след това, при стискане все още изтича, понякога и на тънка струйка. Само при стискане изтича, иначе не. А цикъла ми се появи ок. 1 седмица след Достинекса, Вече 2 цикъла са нормални. Обаче кърмата не спира :(
Дайте съвет как може да се прекрати това, Проблем ли е, докога да чакам да спре от самосебе си? Трябва ли да взема лекарства още веднъж?
Благодаря и лек ден

Вероятно вече сте се справила с този проблем. Ако не, добре е да се види нивото на пролактина в кръвта. Освен това в ситуации като Вашата не е нужно да се дразнят гърдите, като се проверява дали изтича кърма, тъй като това стимулира лактацията.
« Отговор #185 -: Януари 20, 2008, 23:06:56 pm »
Здравейте д-р Даскалов, бих искала да Ви попитам безопасено ли е за плода лечението на е. коли с амоксиклав 1000мг на 12 часа.
Предварително Ви благодаря за отделеното внимание

Итфекцията с ешерихия коли е сериозна и изисква лечение по време на бременност. При назначаване на лечение се преценява срокът на бременността, вида на инфекцията и безопасността на препоръчваните препарати.
« Отговор #186 -: Януари 20, 2008, 23:10:32 pm »
ЗДРАВЕЙТЕ и от мен отново.След толкова мъки реших и аз да напиша своя проблем с надеждата да ми помогнете.
Запоянах да пия клостил и дуфастон 3 месеца но нищо случи се да ми закъснее с 6 дни но нищо.Като цяло цикълът ми е в рамките на окол 32 дни и не ми идва на време не мога да изчисля овулацията .Ходих по много лекари но нищо,този месец ми закъсня с 3 дни живея с надежда ,но и тя умира
Дайте ми съвет как да постъпя,живея близо до пловдив и не ми е проблем да дойда и лично в кабинета ви.
Благодаря ви за вниманието.

Направен ли е тест за проходимост на маточните тръби? Спермограма? Проследявате ли овулацията по време на лечението? Рядко има смисъл в приема на клостилбегит без последваща инсеминация.
« Отговор #187 -: Януари 20, 2008, 23:12:52 pm »
Здравейте д-р Даскалов,

Съжалявам, че не мога лично да дойда при вас, но се надявам да ми отговорите.Сега навлизам в третия месец и имам постоянна температура от 37,2-37,4, но никой не иска да ми каже тази температура вреди ли на плода и дали температура е в следствие на бременността, а това ме притеснява, тъй като нямам никакъв отговор.
Ще се надявам на вашето професионално мнение.

С уважение: Пенева

Трябва да се изключат всички заболявания, които водят до повишаване на температурата по време на бременност (примерно токсоплазмоза, бъбречна инфекция и т.н.). Толкова малко повишение не вреди на плода.
« Отговор #188 -: Януари 20, 2008, 23:14:08 pm »
Здравейте д-р Даскалов, моля да ми кажете кога трябва да се пуснат първите кръвни изследвания при бременност? лекарката, която установи бременността ми, изчаква до 10 седмица, това правилно ли е?

Не трябва да се изчаква. Изследванията започват при първо посещение на бременната при гинеколога.
« Отговор #189 -: Януари 20, 2008, 23:16:46 pm »
Здравейте д-р Даскалов,
Искам само да Ви попитам следното:
След първи преглед и регистриране на бременност, докторът записа в Амбулаторния лист под графа "Изследвания" следното: УЗД - Един жив плод. БПД-23.2-13 г.с. ДСП+Плацента гр.0
Извинявайте за молбата ми - предполагам, че има много по-важни и съществени въпроси, на които да отговаряте, но бихте ли ми разтълкували какво точно означават тези съкръщения?
Благодаря Ви предварително!!!
Поздрави и лек ден!!!

БПД - бипариетален диаметър.
ДСП+ - детски сърдечни пулсации (гадая :), няма такъв стандарт).
Плацента гр.0 - оценка на състоянието на плацентата, което е нормално за този срок на бременността.
« Отговор #190 -: Януари 20, 2008, 23:20:54 pm »
Д-р Даскалов,здравейте,вчера минах 1-вата морфология-Нухалната транслуценция е-2,7мм. 8O...при норма до 3мм.,колко процента е рискът според вас?Докторът,който ме гледа силно ме притесни,благодаря ви предварително.

P.S.Бебето е по-голямо,в момента съм в 13-та седмица,а то отговаря на 14-та,главичка-дупе-80мм.

Все пак е в границите на нормата. Само по този показател, за съжаление, не може да се постави диагноза - нухалната транслуценция може да е по-голяма и при здрави плодове, както и обратното. В този срок на бременността можете да направите скрининг с добавяне на два биохимични маркера - PAPP-A  и свободен бета ЧХГ, така ще имате по-голяма яснота относно рисковете за Даун и други хромозомни аномалии.
*
« Отговор #191 -: Януари 21, 2008, 09:50:20 am »
Много ви благодаря за бързия отговор
Роби-10.07.1994г.
Александър-30.07.2008г.
« Отговор #192 -: Януари 21, 2008, 23:41:07 pm »
Д-р Даскалов, въпросът ми е спешен и не знам дали тук му е мястото, но ще го поставя. Бременна съм в 4 седмица с 4 дена закъснение и резултата 285 бета ЧХГ в деня, в който трябваше да ми дойде. НА втория и четвъртия ден закъснение имам кафеникаво зацапване, което ме безпокои. Още не съм била на лекар, защото няма нищо да се види. Пия но шпа и утрогестан. Има ли шанс да задържа бременността?
Въпрос за резус фактор отрицателен
« Отговор #193 -: Януари 25, 2008, 16:05:34 pm »
Здравейте доктор Даскалов. Имам следният въпрос - със съпруга ми решихме да имаме второ дете. Аз съм с О - ,а съпруг ми е В + .След първото раждане не са ми били инжекция за предотвратяване на риск при второ раждане, макар, че аз знаех, че трябва да ми поставят и два пъти попитах за това...
Сега когато бременноста със второто е факт има ли начини да се предотвратят усложнения, след като не са ми сложили тази инжекция и има ли рискове за бебето.
Надявам се, че медицината е достатъчно напреднала, че това да не е проблем?
Благодаря предварително за отговора.
« Отговор #194 -: Януари 25, 2008, 16:58:32 pm »
Здравейте,
нова съм във форума и търся съвет.
Бременна съм 5 Г.С. , преди 2 дни се разболях от грип.
Гинеколожката ми дори не ме прегледа, каза че мога да пия всякакви лекарства и че не лекарствата вредели на бебето, а самия вирус.
Бихте ли ме посъветвали какво да правя, мисля да отида при друг гинеколог?
« Отговор #195 -: Януари 30, 2008, 11:55:38 am »
Добър ден, докторе!
Безкрайно съм признателна за възможността, предоставена ми тук от екипа на Зачатие и от Вас.
Въпросът ми е следният. Миналата година имах несполучлив опит да стана майка за втори път (имам син на 5 годинки и с татко му решихме, че ни е време за второ дете  :lol:). Оказа се, че бременността не се развива правилно, последва абразио в 11 г.с. и резултат - моларна бременност. Възстановяването ми мина успешно и ние подновихме опитите - ето, че съм бременна (последна М на 21 декември), тестът ми беше положителен!
Следващата седмица съм на преглед при моя лекар, но съм притеснена от факта, че миналата ми бременност не беше "нормална" - какъв е шансът и сега да е така? Сегашната ми бременност рискова ли е и трябва ли да предприема нещо специално, за да предотвратя евентуален проблем?
Благодаря предварително за времето, което отделяте за нас тук!
« Отговор #196 -: Февруари 02, 2008, 20:13:16 pm »
Благодаря ви най -искрено,с моят съпруг решихме да си направим пълни изследвания пък каквото стане.
Ще се свържем с вас за по нататъшно лечение.
« Отговор #197 -: Февруари 03, 2008, 11:35:09 am »
Работя в доста вредна среда..... имах симптоми за бременност- гадене, сънливост , напрегнати гърди.Преди това никога не съм имала ПМС/с изключевние на глад/ На 38 години съм. Искаме бебе с приятеля ми и това ще ми е трето раждане/ 2деца са големички и съм позабравила доста неща/
На 28.01 гинеколога ми постави диагноза- бременна и поиска да ме види другия понеделник/т.е 4.02/.понеже била "малка бременост"/4-5 седмица/за измерване поиска да ме види след 7 дни да напише мм за консултацията и бележка за трудоустрояване....на 29.01 малко прекалих с ходенето пеша и с домакинските задължения и през ноща на 31.01 получих доста силно кръвотечение/възможно е да е и обикновена менструация/
На третия ден вече бях чиста...т.е не кървях. Много е тъпо да питам, но трябва ли да ида на лекар за да ми назначи някакво лечение или просто да си продължа с опитите за бебе.....май човек като остарява и оглупява? Не знам как да реагирам сега. Объркана съм и се чуствам виновна пред приятеля си че го разочаровам за 2 месец...

И чета че някои дами вземат лекарства за да овулират..дали не трябва да вземам и аз защото не съм първа младост все пак?
« Последна редакция: Февруари 03, 2008, 11:37:30 am от Ivaila »
« Отговор #198 -: Февруари 03, 2008, 12:31:50 pm »
Добър ден д-р Даскалов!!!
Бихте ли ми погледнали изследванията направени към края на 12 г.с.
Предварително ви благодаря!!!
 Хематология :                         

левкоцити-WBC   - 7.7 G/L             
 еритроцити-RBC  - 4.43 T/L               
 хемоглобин-HGB  - 136 g/L
 хематокрит-HCT  - 0.398 L/L
 MCV  - 89.8 fl
 MCH  -30.7 pg
 MCHC -342 g/L
 тромбоцити-PLT  -266 G/L
СУЕ  - 40 мм
Биохимия:
глюкоза  - 5.4 mmol/L
кръвна група : 0(-)
« Отговор #199 -: Февруари 07, 2008, 16:21:55 pm »
Здравейте др, Даскалов,
Бременна съм в 17 г.с.
При микробиологиочното изследване се оказа че имам бактерия -gardnerella.Забременях непланирано и не съм правила предварителни изследвания. Може би не е от скоро, въпреки че имам симптоми - бяло течение , от както съм бременна. Възможно ли е симптомите да са провокирани вследствие бременността? Наблюдаващата ме гинеколожка ми назначи 10 дневно ле4ение с ваг. таблетки Трихомонацид 500 , а за партнъора ми 4 бр Фасижин - еднократно. Съвсем безопасно ли е за бебето това ? И ефикасно ли ще е според вас?
Благодаря предварително !
С уважение : Vessela