0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Проследяване на бременността, фетална морфология
« Отговор #160 -: Декември 10, 2007, 14:44:56 pm »
Здравейте д-р Даскалов,
Моя въпрос е малко по-различен, извинявам се, че го задав тук, но се нуждая от съвет.
Ето за какво става въпрос.
Още от раждането на бебето, което е на 5 мес. вече, нямах много кърма, то сучеше много малко, заспиваше на гърдата, така си и остана до края, до 3тия мес, Винаги дохранвах с АМ, което се изпиваше. При изпомпване излизаха на малки капки до ок 30 гр, а накрая едвам 10-15 гр. Малко след като навърши 3 мес, реших, че няма смисъл да се мъчим повече със сукането /тя се и нервеше, че не пуска/. Отидох на гинеколог, изписа ми 2 таблетки Достинекс, които трябваше да взема  на един път, като мислех, че кърмата ми ше спре съвсем. Е да, ам не. Вече 2 месеца след това, при стискане все още изтича, понякога и на тънка струйка. Само при стискане изтича, иначе не. А цикъла ми се появи ок. 1 седмица след Достинекса, Вече 2 цикъла са нормални. Обаче кърмата не спира :(
Дайте съвет как може да се прекрати това, Проблем ли е, докога да чакам да спре от самосебе си? Трябва ли да взема лекарства още веднъж?
Благодаря и лек ден

Бени моля да ме извиниш за намесата, но мисля че мога да ти дам инфо. Аз също пих 2 хапчета Достинекс и при мен изтичаше на струйка при стискане и до този момент все още изтича секрет от двете гърди. Забелязвам обаче, че с времето постепенно намалява и почти е на спиране. Завишеният пролактин не пречи на овулацията ми и менструалният цикъл, затова мисля че няма проблем от лекото изтичане, щом има нормален менструален цикъл. Това от мен докато получиш, компетентен отговор от д-р Даскалов.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

« Отговор #161 -: Декември 21, 2007, 15:24:16 pm »
Здравейте д-р Даскалов, бих искала да Ви попитам безопасено ли е за плода лечението на е. коли с амоксиклав 1000мг на 12 часа.
Предварително Ви благодаря за отделеното внимание
« Отговор #162 -: Януари 04, 2008, 17:13:07 pm »
ЗДРАВЕЙТЕ и от мен отново.След толкова мъки реших и аз да напиша своя проблем с надеждата да ми помогнете.
Запоянах да пия клостил и дуфастон 3 месеца но нищо случи се да ми закъснее с 6 дни но нищо.Като цяло цикълът ми е в рамките на окол 32 дни и не ми идва на време не мога да изчисля овулацията .Ходих по много лекари но нищо,този месец ми закъсня с 3 дни живея с надежда ,но и тя умира
Дайте ми съвет как да постъпя,живея близо до пловдив и не ми е проблем да дойда и лично в кабинета ви.
Благодаря ви за вниманието.
« Отговор #163 -: Януари 10, 2008, 09:30:18 am »
Здравейте д-р Даскалов,

Съжалявам, че не мога лично да дойда при вас, но се надявам да ми отговорите.Сега навлизам в третия месец и имам постоянна температура от 37,2-37,4, но никой не иска да ми каже тази температура вреди ли на плода и дали температура е в следствие на бременността, а това ме притеснява, тъй като нямам никакъв отговор.
Ще се надявам на вашето професионално мнение.

С уважение: Пенева
*
« Отговор #164 -: Януари 16, 2008, 12:31:59 pm »
Здравейте д-р Даскалов, моля да ми кажете кога трябва да се пуснат първите кръвни изследвания при бременност? лекарката, която установи бременността ми, изчаква до 10 седмица, това правилно ли е?
« Отговор #165 -: Януари 18, 2008, 13:04:00 pm »
Здравейте д-р Даскалов,
Искам само да Ви попитам следното:
След първи преглед и регистриране на бременност, докторът записа в Амбулаторния лист под графа "Изследвания" следното: УЗД - Един жив плод. БПД-23.2-13 г.с. ДСП+Плацента гр.0
Извинявайте за молбата ми - предполагам, че има много по-важни и съществени въпроси, на които да отговаряте, но бихте ли ми разтълкували какво точно означават тези съкръщения?
Благодаря Ви предварително!!!
Поздрави и лек ден!!!
*
« Отговор #166 -: Януари 19, 2008, 12:22:12 pm »
Д-р Даскалов,здравейте,вчера минах 1-вата морфология-Нухалната транслуценция е-2,7мм. 8O...при норма до 3мм.,колко процента е рискът според вас?Докторът,който ме гледа силно ме притесни,благодаря ви предварително.

P.S.Бебето е по-голямо,в момента съм в 13-та седмица,а то отговаря на 14-та,главичка-дупе-80мм.
« Последна редакция: Януари 19, 2008, 12:24:28 pm от kali76 »
Роби-10.07.1994г.
Александър-30.07.2008г.
« Отговор #167 -: Януари 20, 2008, 21:32:55 pm »
Здравейте д-р Даскалов,
Аз съм в 20 г.с. Вчера бях на фетална морфология, на която ми казаха, че нухалната гънка на бебето е 6,3mm. Иначе всички органи за бебето са в нормата. Правила съм биохимичеен скриннинг и резултатите показват много малък риск от хромозомни малформации.
Препоръчаха ми амниоцентеза. Моля Ви, кажете ми нещо повече за вероятността детето да се роди със синдром на Даун при такъв размер на нухалната гънка.Благодаря предварително.

Само по този показател не може да се определи дали детето ще е здраво или ще има проблеми. Уголемена нухална гънка се среща и при други заболявания освен хромозомните аномалии, както и при здрави плодове. Надявам се да сте направили амниоцентеза.
« Отговор #168 -: Януари 20, 2008, 21:36:59 pm »
Здравейте д-р Даскалов,
Моят проблем възникна след раждане и имам нужда от вашия съвет. 3 седмици след раждането получих силно кървене и се оказа, че имам задържани парчета плацента високо в матката (това се видя на ултразвук). Направиха ми кюртаж и още докато се възстановявах от упойката получих отново доста силен кръвоизлив, който не спираше. Веднага ме вкараха обратно в операционната и ми сложиха балон в матката, който да помогне за спиране на кръвотечението.Балонът махнаха на следващия ден. След 3 дена прекарани в болницата и няколко кръвопреливания ме изписаха с леко кръвотечение. Сега съм вкъщи на антибиотик и желязо (хемоглобина ми беше около 8 като ме изписаха).
Сега отново имам кръвотечение, което не е много силно - малко по-силно от менструално, с парченца в него и тъмно червено на цвят, което се засилва докато кърмя. Нормално ли е това кръвотечение? Аз се притеснявам дали не някакво усложнение. Въобще, какво е нормално да очаквам след подобни манипулации на матката?

Възможни са подобни кръвотечения след вътрематочни манипулации, но трябва лекар да прецени дали не е пропуснато нещо и дали е необходимо да се добави още нещо към терапията.
« Отговор #169 -: Януари 20, 2008, 21:40:03 pm »
Д-р Даскалов, бих искала да се допитам до вас по следния въпрос.
На 21.08. бях на първо УЗИ. Тогава се видяха 2 плодни сака с 2 живи зародиша. Днес /24.08./ отново отидох. Лекарката искаше да се увери, че и двата са живи с пулсации. Но днес от раз се видяха много ясно 3 плодни сака и в трите има зародиш.
До тук добре. Но тя смята, че няма да мога да ги износя и трите, защото съм била слаба. /висока съм 165 и преди бременността бях 51 кг./ Тя се опасява, че ще ги родя твърде недоносени и е голям риска от заболявания при бебетата. В тази връзка, тя препоръчва редуциране на единия зародиш.
Принципа е:"Нека да останат 2, но да оживеят, да са здрави, доносении"
И вие ли сте на същото мнение?
Благодаря Ви за отговора! Успешна работа!

Преценката и решението са индивидуални, но наистина има риск, ако се оставят повече от два плода. Разбира се, риск има и при ембриоредукцията. Решението е трудно. Трябва да се изчака до 11 г.с., понякога част от ембрионите загиват и се редуциат спонтанно.
« Отговор #170 -: Януари 20, 2008, 21:42:57 pm »
Здравейте в тази тема д-р Даскалов, не зная дали въпроса ми е точно за тук, но е свързан с бременността- или по-точно е в следствие с нея. Откакто съм родила до настоящия момент /6 месеца почти/ все още нямам цикъл, кърмя на поискване /т.е това е основното хранене на Стефи/. На 22 т.м се случи следното нещо- прокървих с ярка и чиста кръв еднократно, след това до другия ден имах леко зацапване и вечерта просто престана. Та въпроса ми-това за цикъл ли да го приема, или е неменструално кървене- показващо, че скоро ще се сдобия с такъв. Благодаря за вниманието!

Можем да го приемем като неменструално кървене. Ще стане ясно след време (въпреки кърменето са възможни овулации и възстановяване на менструалния цикъл).
« Отговор #171 -: Януари 20, 2008, 21:53:28 pm »
Д-р Даскалов ще Ви бъда благодарна, ако отговорите на един мой въпрос - Може ли проба с бром-тимол да се позитивира от нещо друго освен от околоплодни води? Ако да, от какво? А, има ли такова нещо като "винтилно изтичане на околоплодна течност"?
Въпросите станаха повече  :oops:
Благодаря Ви предварително!

Всичко, което променя рН на влагалището, ще позитивира пробата. Възможно е и такъв тип изтичане на околоплодна течност (т.е. на порции), затова трябва да се мисли какво е предизвикало отварянето на околоплодния мехур (ако е пукнат преждевременно), напр. инфекция. При всички положения прегледът при лекар е задължителен.
« Отговор #172 -: Януари 20, 2008, 21:58:23 pm »
Д-р Даскалов, имам момиченце на 13 мес. Кърмих я докато стана на 9 месеца през което време въобще нямах цикъл. Сега вече три месеца имам. Дали този период е достатъчен за да ми се възстановят нормалните хормонални нива или трябва да изчакам още? Опитваме се да забременея отново, но тъй като през тези три месеца не успяхме искам да си направя хормонални изследвания. Причината за миналите ми проблеми със забременяването се оказаха една непропускаща тръба и полип. Не съм имала хормонални проблеми.

След спиране на лактацията показател за възстановяване на цикличната хормонална функция е възстановяването на менстуалния цикъл. Въпреки това можете да си направите фоликулометрия и да проследите хормоналните нива в кръвта.
« Отговор #173 -: Януари 20, 2008, 22:06:39 pm »
Здравейте д-р Даскалов.

бременна съм в 25 г.с. Последния път когато бях на преглед, преди няколко дни док ми каза че бебето отговаря на 28-29 г.с. Ние знаем точната възраст защото забременяването се случи в следствие на инсеминация и съответно всичко беше проследено. Аз и мъжът ми не сме дребни и бебчо от самото начало го определят с 1 седмица по голям, ама чак пък 4 ? Възможно ли е да има толкова голяма разлика в размерите на бебчо и какво означава тя?

И другият ми въпрос е колко често на ден е нормалано да се усеща бебето? Има дни когато го усещам че прави по 50- 70 движения и други дни когато едва помръдва 6-7 пъти.

И последно: кога се прави последната ФМ и каква информация би ни дала тя.

Благодаря ви за отделеното време и усилия да отговаряте на нашите въпроси!
[/b]

Тази разлика е в рамките на статистическата грешка. Важни са не толкова абсолютните стойности на показателите на плода, а по-скор опропорционалното и равномерно нарастване. Разбира се, трябва да се внимава за гестационен диабет.

Към края на бременността детските движения трябва да са 9-10 за 12 часа.

В този срок на бременността би трябвало вече да е направена фетална ехокардиография, ако не е, все още може да се направи. Втората цел на УЗ изследване е да се прецени състоянието на маточната шийка и с това се прави скрининг на жени, заплашени от преждевременно раждане. И третата цел е да се проследява чрез доплерово изследване кръвотока в плацентарните и маточните съдове, особено при високорискови бременности (с високо кръвно, диабет, кръвногрупова и резус несъвместимост и т.н.)

Ако преди това са установени структурни аномалии на плода, тогава се мониторира по-стриктно с евентуална готовност на екип хирурзи, които да се намесят непосредствено след раждане.
« Отговор #174 -: Януари 20, 2008, 22:20:52 pm »
Д-р Даскалов! Много ви благодаря за грижите, вниманието и безценната помощ! искАМ ДА СПОДЕЛИА ПРОБЛЕМА СИ С ВАС АКО МОЖЕ ДА МИ ОТГОВОРИТЕ.Спрях противозачатачните кат решихме да имаме второ бебе.Продалжихме да се пазим оште два месеца и на 8август ми доиде последно,а от 16август спряхме да се пазим и от тогава не ми доиде изчаках да мине 15дена направих си тест обаче по теста показа че не сам бременна моля да ми кажете какво може да ми има

Възможни са много причини - бременност, която тестовете все още не успяват да отчетат, хормонален проблем и т.н. Най-добре направете преглед при гинеколог, ще получите конкретен отговор на въпроса си.
« Отговор #175 -: Януари 20, 2008, 22:25:43 pm »
Здарвейте Д-р Даскалов,изключително много се радвам че мога да се консултирам с вас.Аз съм на 21г. и преди 2 седмици направих missed в 12г.с.,беше спряло сърцето на плода след което последва абразио.Вчера си взех резултата от хистологичното изследване но нищо не мога да разбера по-точно немога да разбера каква е била причината за да му спре сърцето.Моя лек.лекар просто взе иследването и абсолютно нищо не ми обясни.Бихте ли ми обяснили какво означава "Децидуа с хорионни въси".И другя въпрос ми е-Аз съм с обърната(по думите на л.лекар недоразвита) матка, в нея ли е причината за спирането на сърцето?Ще ви бъда много благодарна ако поне вие ми разясните тези въпроси.С уважение:Виолета Стоянова

Съжалявам за преживяното от Вас. Хистологичният резултат рядко дава информация за причините, довели до загиването на плода. "Децидуа с хориални въси" е нормална хистологична находка. Обърната и недоразвита матка са две различни състояния на матката. Съветвам Ви да уточните кое от двете е.

Огромният брой терминирани спонтанно бременности в първи триместър се дължат на възникнали де ново мутации. Само генетично изследване на плода, което не се практикува стандартно, би дало отговор на тревожещите Ви въпроси.
« Отговор #176 -: Януари 20, 2008, 22:28:33 pm »
Здравейте д-р Даскалов,
имам само един яйчник, другият ми е отстранен оперативно /края на 2004г./ заедно с тръбата.В резултат имам хормонален дисбаланс - по-високо ФСХ /стойностите винаги са близки до горна граница на референтните стойности/ и нисък Естрадиол,имам и миома около 2см.
Можете ли да ме насочите към добър специалист по стерилитет в Пловдив, за да ми се помогне?
Боря се с този проблем от 2005г., затова ще съм ви много благодрана, ако ме ориентирате.

Можете да дойдете при мен на консултация. Ако е необходимо, ще Ви насоча към мои колеги.
« Отговор #177 -: Януари 20, 2008, 22:34:54 pm »
Здравейте, д-р Даскалов!
Аз съм на 27 години. На 4 септември претърпях лапаротомия за премахване на кисти, диагнозата ми е ендометриоза първа степен. Операцията мина добре, сега всички репродуктивни органи са ми чисти, тръби проходими. Предстоят ми 3 месеца инжекции диферелин, но решихме преди това 1-2 месеца да опитаме забременяване и ако не стане, все пак да сложим инжекциите и след това да правим нови опити. Преди няколко дни бях на контролен преглед, само ден след менструацията и докторката ми каза, че имам кръв в матката и ми предписа лекарства за 3 дни, които ще предизвикат изкуствени контракции и изхвърлят кръвта. Приключих с взимането на тези лекарства на 4-тият ден след менструацията, преди евентуална овулация. Притесненията ми са, възможно ли е тези лекарства да повлияят и да нямам овулация този месец, или пък да изтласкват навън сперматозоидите и след като съм спряла да ги взимам?
Също така, при ендометриоза първа степен, наложително ли е да се сложат инжекциите, или е по-добре се опитваме да забременея? Добра идея ли е една инсеминация например - бременността е по-добро лечение на ендометриозата, отколкото всякакви лекарства, доколкото знам, особено когато бременността е така желана.

Не споменавате какви са били лекарствата, така че ми е трудно да преценя дали имат отношение към овулацията. Колкото до лечението на ендометриозата, разбира се, бременността е отлично лечение, стига да може да се постигне. За съжаление, понякога това не е възможно дори и при първа степен на ендометриоза и след инсеминация, особено ако има ендометриозни огнища вътре в маточните тръби. Преценката дали е необходимо консервативно е на лекаря, провел оперативното отстраняване на ендометриозното огнище.
« Отговор #178 -: Януари 20, 2008, 22:38:39 pm »
Здравейте д-р Даскалов,първо бих искала да ви изкажа искренните си поздравления и възхищение,тъй като благодарение на вас имах едно много леко и лесно раждане и сега се радвам на страхотно здраво и палаво детенце!
Но в момента имам притеснения относно бременността на зълва ми,която живее и работи в САЩ-тя е на 38 години,има вече едно дете,в момента е бременна в 6 г.с./желана бременност/ ,но при първия ехографски преглед са установили наред с плода и киста на дясната тръба,както и тумор на матката/fiber tumor-голям колкото мъжки юмрук/......което ужасно я е притеснило/наред и с коментара за напредналата и възраст/,та бих искала да Ви попитам-може ли тези две находки да попречат на нормалното протичане на бременноста и какво би могло да се направи  за да протече всичко нормално....както и дали е възможно да са се развили в рамките на два месеца/тогава е била последно на гинекологичен преглед и не е имал нищо обезпокояващо според лекаря/?
Предварително благодаря и ви желая всичко добро.

Маточната миома трябва да се следи по време на бременност, в някои случаи може да попречи на нормалното протичане на бременността, в други - не. Възможно е и отстраняването й в хода на бпременността. Понякога наистина нарастват изключително бързо. Освен проследяване нищо повече не може да се направи.
« Отговор #179 -: Януари 20, 2008, 22:41:43 pm »
zdraveite skapi lekari. dobre che vi ima i pomagate na stradashi kato men. na 24 god.sam i imam problem ne moga ot 3 god. da zabremeneq. na kakvo se dalji tova i az neznaq. molq za otgovor i pomosh .kajete mi kakvo oznachava homeopatiq kak se lekuva .kazaha mi che imam i hlamidna infekciq tova sashto ne mi e ponqtno, a matkata mi e leko obarnata. tezi li sa eventualnite prichini. kade kam koi i kak nqkoi moje da mi pomogne i da mi otgovori na tezi moi vaprosi iskam da razbera ponqtiqta i molq za sadeistvie. blagodarq vi mnogo pavlina

Хламидиалната инфекция трябва да се лекува (и при двамата партньори). Можете да прочетете някои от статиите в сайта за хламидия. За установяване на причините за инфертилитета трябва да се насочите към специалисти в областта на репродуктивното здраве.