Д-р Даскалов, бихте ли могъл да ми кажете къде мога да изследвам амниотичната течност за наличието или не на цитомегаловирус?
Проф. Кременски не можа да ми отговори на този въпрос след проведената консултация. Бях изпратена и на консултация във вирусология на ИСУЛ и там ми беше отговорено, че не биха могли да изследват амниотична течност, само серум.
И друг въпрос, колко надежден е Биохимичния скрининг, провеждан в Майчин Дом при положение, че се прави само двоен, а не световно разпространения троен тест? Къде в България се прави троен тест и бихте ли препоръчали да се повтори двойния тест, за да се намали риска от така известните "фалшиви резултати"?
Благодаря ви отново за проявеното търпение към нашите въпроси, в частност моите притеснения!
Обадете се на тел. 931 0713, това е централата на Националната вирусологична лаборатория, и поискайте да Ви свържат с лабораторията по херпесни вируси (какъвто е и CMV). Обяснете им състоянието си и попитайте колегите дали могат да изработят антиген (не антитяло). Ако срещнете затруднения, ще се обадя аз.
Биохимичният скрининг, независимо как е проведен, няма да Ви даде информация по отношение на притесненията Ви, свързани с CMV.
Благодаря ви за помощта, д-р Даскалов, но и там ударих на камък - "не правим такова изследване"
Случайно попаднах, обаче на този интернет адрес
http://genicalab.com - и те ми казаха, че правят ДНК анализ на амниотичната течност и е възможно да проведат това изследване.
Друг интересен момент е с контролните ми изследвания за цитомегаловируса, които са:
IGG >22 - реф. ст. 0.4 - 0.6
IGM 10.53 - реф. ст. 9 - 11
Разчитам добре, но разсъждавам върху обяснението от Цибалаб, че правят изследването на два различни апарата и затова имат различни референтни стойности за IgM (при предишното изследване реф стойностите за IgM бяха под 15 отрицателни, 15-30 гранични, над 30 - положителни). Вие бихте ли ми помогнали да интерпретирам резултатите и динамиката им!
А въпросът ми за БХС беше повече заради личния ми повишен риск (1:105), установен чрез това изследване и за спокойното ми спане до амниоцентезата и резултатите от нея, което така или иначе е невъзможно...
Още веднъж сърдечно ви благодаря за помощта!