0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Както е казала Верди http://www.bg-mamma.com/site/content/view/674/68/[/quote]
Измерването на теглото е приблизително.Прочети тази статия в частта "Колко точно може да бъде ехографското изследване?" и "Защо с напредването на бременността изчисляването става все по-неточно?" - Ултразвукова диагностика.

[/quote]
В повечето лаборатории могат да бъдат направени тези изследвания, независимо дали жената е бременна или не, просто ако не е бременна, съответно не се заплащат от касата и това е основният проблем. Но все пак тук говорим за една група жени, които  имат проблеми със забременяването и при тях рисковете при една евентуална бременност са повече, страховете са повече, решенията се взимат по-трудно и т.н. Затова ми се струва логично, а и не само на мен, тази профилактика да се препоръчва активно и да бъде изнесена преди, а не по време на бременност.
Доктор Даскалов, аз се намирам точно в това положени, което вие описвате... За мен беше напълно нормално и препоръчително да направя всичките изследвания, които вие указвате преди да пристъпя към ИКСИ, съответно отивам в лабораторията, на която имам доверие, в ценоразписа й на сайта й присъства определено изследване (в случая визирам Рубеолата) и ми се съобщава от служителките, че дадено изследване вече не се прави, защото не се търси... Да, от лекарска и пациентска гледна точка е непростимо това изследване да не се прави, но както вече бях споменала, лабораторията не го прави, защото няма интерес към това изследване ...

Да уточня - аз отивам в тази лаборатория на частни начала, не очаквам нищо от здравната каса, независимо, че като здравно осигурена имам право на определни изследвания (просто нямам нерви за трошене в разправии за направления, и т.н. ...)

Така е, разбирам Ви напълно. Единственият изход е да се повиши търсенето, за да има повече лаборатории, които да поддържат необходимия набор реактиви.
Re: Проследяване на бременността, фетална мо&
« Отговор #82 -: Март 22, 2007, 22:34:57 pm »
Благодаря ви за помощта, д-р Даскалов, но и там ударих на камък - "не правим такова изследване"
Случайно попаднах, обаче на този интернет адрес http://genicalab.com - и те ми казаха, че правят ДНК анализ на амниотичната течност и е възможно да проведат това изследване.

Друг интересен момент е с контролните ми изследвания за цитомегаловируса, които са:
IGG >22 - реф. ст. 0.4 - 0.6
IGM 10.53 - реф. ст. 9 - 11
Разчитам добре, но разсъждавам върху обяснението от Цибалаб, че правят изследването на два различни апарата и затова имат различни референтни стойности за IgM (при предишното изследване реф стойностите за IgM бяха под 15 отрицателни, 15-30 гранични, над 30 - положителни). Вие бихте ли ми помогнали да интерпретирам резултатите и динамиката им!

А въпросът ми за БХС беше повече заради личния ми повишен риск (1:105), установен чрез това изследване и за спокойното ми спане до амниоцентезата и резултатите от нея, което така или иначе е невъзможно...

Още веднъж сърдечно ви благодаря за помощта!

Наистина когато изследванията се правят в различни лаборатории, после интерпретирането им е доста трудно. Така или иначе амниоцентезата ще даде смислени отговори на много въпроси.
Д-р Даскалов, моля Ви да коментирате моите резултати от БХС, за което предварително Ви благодаря.Тази седмица ще се срещна с гинеколога,който следи бременноста ми , но вашето мнение е изключително ценно  не само за мен, но и за всички момичета които четат тук.Още веднъж сърдечно благодаря.

ЛМП/SERUM-DOWN/16 г.с. (15+4-16+3)
S-AFP     47.1 U/ml.    /15.5 - 77.75/
S-b-hCG    4.7 ng/ml.   /6.75 - 33.75/  Оц.забележки  L  Mo=13.5]
ЛМП/SERUM-DOWN/Риск
Очакван възрастов риск 1 към 1225

Вашият изчислен риск >>>> 1 към 10000

Оц: H/HH -Високо отклонение, L/LL - Ниско отклонение,?? - неинформативно
Лекото отклонение на единия маркер не дава основание да Ви се предложи амниоцентеза поради малкия индивидуален изчислен риск, значително по-малък от възрастовия риск. Но си слушайте гинеколога, ако той е на друго мнение, следвайте неговите съвети.
Благодаря Ви за отговора д-р Даскалов!
В понеделник бях на ехограф и там лекарката каза,че бебето е добре,но не ми стана ясно,като съм 26 г.с. дали 800 гр. е нормално голямо бебе или трябва да е по-голямо.Защото моята позната е 25 г.с и вече бебето е 950 г.р.

Както вече са Ви казали, измерването на теглото в този срок на бременността е относително. По-важно е да следите правилното, пропорционално и симетрично нарастване на бебето.
здравейте д-р Даскалов,

моля да ми отговорите нормално ли е диамтеръра на главичката на бебчето да е с 1,8мм по-малък от седмицата в която съм - т.е. за 14 седмица - диаметъра трябва да е 2,8см, а при мен е 2,62см. Аз съм края на 14 седмица. Допустими ли са такива малки отклонения? и това нещо опасно ли е?

Благодаря!

Отклонения са допустими, трябва да се следи периодично как нараства главата, както и другите части на плода. Не забравяйте да направите фетална морфология във втория триместър на бременността.
Здравейте д-р даскалов

Имам следното питане:
При  контола на кръвните показатели при домашния лекар се констатира Повишена чернодробна стойност GPT -  89 U/I :( /реф. с-ти 10.0 - 35.0/. Всички други стойности са в норма. При прегледа с УЗ на дроб, панкреас и т. н. установи д-ра, че всичко е наред. Самият той не можа да даде конкретна идея на какво може да се дължи. Можело да е от бременността, ама и той май не бепе много сигурен. Препоръча ми да говоря с гинеколога си. Естествено ще го направя, във вторник, когато имам час.
Вие какво можете да ме посъветвате? На какво може да се дължи и къде евентуално да търсим причината?
Актуалното ми изследване за цитомегаловирус показва завишени стойности на IgG /които от преди това са си така/ и нормални IgM, т. е. че няма настояща инфекция

Благодаря ви предварително.

*
Здравейте, д-р Даскалов!
В момента съм в 6 г.с. и имам следните притеснения:
Постоянно усещам придърпвания и болки, понякога и втвърдяване на корема. Това нормално ли е?
Телесната ми температура, която меря обикновено след обяд, варира от 37.2 до 37.4 градуса по Целзий, като по-често е 37.4 . Това обезпокоително ли е и трябва ли да се вземат някакви мерки?
Благодаря предварително!
*
Здравейте д-р Даскалов, в момента съм 5 г.с., днес бях при доктора в поликлиниката с направление, понеже моя доктор може да ме види най-рано след 3 дни. Вижда се плоден сак, но за ембрион било рано. Това, което ме притесни е, че ми каза, че лигавицата ми е 7 мм. Според него това не било проблем за износването на бременността, но по телефона моят гинеколог ми каза, че трябва да има някаква грешка, не може и сак и 7 мм. лигавица, а аз съм сигурна относно мм. - питах го няколко пъти. Изписа ми утрогестан, но пък не знам дали да го пия преди да се срещна с моя гинеколог. Пък и доколкото разбрах утрогестана няма да ми увеличи лигавицата вече, а спомага за образуване на плацентата. Имам ли основание за тревоги???? Благодаря.


ТОЙ - 06.11.2001 ; той - 03.12.2007
Д-р. ДАскалов искам да ви попитам понеже ми казаха,че имам контракции и ми предписаха да пия Магнерот,Папаверин и Аспирин Протект .......този Аспирин за какво по точно се изписва и не е ли вреден? Както и за Папаверина чета че трябва да се прилага на бременни под наблюдение? 
Здравейте, д-р Даскалов!

Мъжът ми има проблеми с очите - дегенерация на макулата, следствие на частично отлепване на част от ретината. Офталмоложката имаще подозрения, че причината не е механична, а вирусна или бактериална. Едно от изследванията му, цитомегаловирус - показа положителен резултат за антителата: IgG 8,3 (+).
Аз съм 32 г.с. - възможно ли е при мен да няма антитела, не ми е правена амниоцинтеза, да си направя ли и аз изследване за  CMV?
Уплашена съм доста.
Предварително Ви благодаря.
*
Здравейте, д-р Даскалов!


"Подкокоросана" от Jam (jam, не се сърди, виртуално те обичам, да знаеш!), реших да си задам въпроса в тази тема, защото Вие сте най-компетентен да ми отговорите, за което предварително Ви благодаря! Д-р Цолова от Пловдив (кабинетът и е близо до "Торакс") преди няколко месеца ми каза, че щом съм имала абразио, значи матката ми се водела вече хистологична(?) (поправете ме, ако греша с термина, но така ми прозвуча). Какво означава да имаш "хистологична" (?) матка? Според нея трябва да прекарам първите си шест месеца от бременността на легло. Много ми стана чудно, защото има момичета с кюртаж, които не са лежали, и пак минава нормално. Чувала съм, че се лежи, ако има проблем. Ама, задължително да лежа, само защото са ми правили кюртаж?! Това задължително ли е, или поредният мит! Лекарката е вече пенсионирана и да не би да става въпрос за възгледи на лекари от по-старата школа. Не ми е много ясно. Извинявам се, ако въпросът ми Ви се стори глупав, но ме интересува какъв е този тип матка.
Пожелавам Ви да си починете добре през великденската ваканция, защото ние ще Ви "уморим" с нашите въпроси!
Всичко най-добро Ви пожелавам!
Здравейте д-р даскалов

Имам следното питане:
При  контола на кръвните показатели при домашния лекар се констатира Повишена чернодробна стойност GPT -  89 U/I :( /реф. с-ти 10.0 - 35.0/. Всички други стойности са в норма. При прегледа с УЗ на дроб, панкреас и т. н. установи д-ра, че всичко е наред. Самият той не можа да даде конкретна идея на какво може да се дължи. Можело да е от бременността, ама и той май не бепе много сигурен. Препоръча ми да говоря с гинеколога си. Естествено ще го направя, във вторник, когато имам час.
Вие какво можете да ме посъветвате? На какво може да се дължи и къде евентуално да търсим причината?
Актуалното ми изследване за цитомегаловирус показва завишени стойности на IgG /които от преди това са си така/ и нормални IgM, т. е. че няма настояща инфекция

Благодаря ви предварително.


Извинявам се за закъснелия отговор!
Съветвам Ви да си направите изследвания за изключване на Хепатит, включително В и С, а също да направите контролни изследвания на чернодробната функция, които включват SGOT, SGPT, билирубин, т.е. да повторите изследванията. Аз бих изследвал и тромбоцити. От постинга Ви не става ясно какво е артериалното Ви налягане, има ли албумин в урината Ви. Във втората половина на бременността би следвало да се изключи HELLP синдром, който би бил опасен за Вас.
Относно евентуалната стара Цитомегаловирусната  инфекция – на този етап няма какво да Ви притеснява.
Здравейте, д-р Даскалов!
В момента съм в 6 г.с. и имам следните притеснения:
Постоянно усещам придърпвания и болки, понякога и втвърдяване на корема. Това нормално ли е?
Телесната ми температура, която меря обикновено след обяд, варира от 37.2 до 37.4 градуса по Целзий, като по-често е 37.4 . Това обезпокоително ли е и трябва ли да се вземат някакви мерки?
Благодаря предварително!

При много бременни в начална бременност има леко повишена аксиална /измерена подмишничната ямка/ телесна температура, без това да е свързано с някаква патология.
Би следвало обаче да се изключат някои заболявания и паразитози, които се проявяват с повишена температура, като токсоплазмоза, бъбречни, чернодробни  заболявания и т.н.
   Съветвам Ви /ако не сте го направили вече/ да направите пакета «Предконцепционни изследвания», който  всъщност представлява скрининг за евентуални причини за патология. Ако всички изследвания са наред и при прегледа от акушер–гинеколог не се откриват отклонения, се приема, че леко повишената аксиална телесна температура е в резултат на бременността.
Здравейте д-р Даскалов, в момента съм 5 г.с., днес бях при доктора в поликлиниката с направление, понеже моя доктор може да ме види най-рано след 3 дни. Вижда се плоден сак, но за ембрион било рано. Това, което ме притесни е, че ми каза, че лигавицата ми е 7 мм. Според него това не било проблем за износването на бременността, но по телефона моят гинеколог ми каза, че трябва да има някаква грешка, не може и сак и 7 мм. лигавица, а аз съм сигурна относно мм. - питах го няколко пъти. Изписа ми утрогестан, но пък не знам дали да го пия преди да се срещна с моя гинеколог. Пък и доколкото разбрах утрогестана няма да ми увеличи лигавицата вече, а спомага за образуване на плацентата. Имам ли основание за тревоги???? Благодаря.

Извинявам се за закъснелия отговор!
   Предполагам, че теста Ви за бременност е положителен. Много е възможно дебелината на ендометриума да не е съвсем точно измерена. Утрогестан в никакъв случай няма да навреди на беренността Ви, но смятам, че не е редно да давам съвети в мрежата /без преглед/, за лечение или отказ от лечение.
    Желая Ви успешна бременност!
Д-р. ДАскалов искам да ви попитам понеже ми казаха,че имам контракции и ми предписаха да пия Магнерот,Папаверин и Аспирин Протект .......този Аспирин за какво по точно се изписва и не е ли вреден? Както и за Папаверина чета че трябва да се прилага на бременни под наблюдение? 

Относно Аспирин 100 милиграма – съвременните виждания са, че може да се приема по време на цялата бременност, без риск за плода, почти до самия термин на бременността. Много малко на брой са абсолйтно вредните лекарства, всяко лечение е индивидуално и съобразено с конкретното състояние на жената и бременността. Затова слушайте Вашия лекар, той най-добре е запознат с конкретния Ви проблем и състояние.
Здравейте, д-р Даскалов!

Мъжът ми има проблеми с очите - дегенерация на макулата, следствие на частично отлепване на част от ретината. Офталмоложката имаще подозрения, че причината не е механична, а вирусна или бактериална. Едно от изследванията му, цитомегаловирус - показа положителен резултат за антителата: IgG 8,3 (+).
Аз съм 32 г.с. - възможно ли е при мен да няма антитела, не ми е правена амниоцинтеза, да си направя ли и аз изследване за  CMV?
Уплашена съм доста.
Предварително Ви благодаря.

Всяка жена преди да реши да прави опити за забремевяване, би следвало да направи т.нар. «Предконцепционни изследвания» /изследваия преди забременяване/, в които е включено и изследването на CMV. Ако те не са направени преди забременяването, аз препоръчвам на моите пациентки да ги направят в момента, когато информацията стигне до тях.
Напълно е възможно Вие да не сте инфектирани от CMV, въпреки че партньорът Ви е прекарал такава. Особенно ако срещата му с CMV е била в по-далечно минало.
Здравейте, д-р Даскалов!


"Подкокоросана" от Jam (jam, не се сърди, виртуално те обичам, да знаеш!), реших да си задам въпроса в тази тема, защото Вие сте най-компетентен да ми отговорите, за което предварително Ви благодаря! Д-р Цолова от Пловдив (кабинетът и е близо до "Торакс") преди няколко месеца ми каза, че щом съм имала абразио, значи матката ми се водела вече хистологична(?) (поправете ме, ако греша с термина, но така ми прозвуча). Какво означава да имаш "хистологична" (?) матка? Според нея трябва да прекарам първите си шест месеца от бременността на легло. Много ми стана чудно, защото има момичета с кюртаж, които не са лежали, и пак минава нормално. Чувала съм, че се лежи, ако има проблем. Ама, задължително да лежа, само защото са ми правили кюртаж?! Това задължително ли е, или поредният мит! Лекарката е вече пенсионирана и да не би да става въпрос за възгледи на лекари от по-старата школа. Не ми е много ясно. Извинявам се, ако въпросът ми Ви се стори глупав, но ме интересува какъв е този тип матка.
Пожелавам Ви да си починете добре през великденската ваканция, защото ние ще Ви "уморим" с нашите въпроси!
Всичко най-добро Ви пожелавам!

Предполагам, че не сте разбрали правилно термина, който е използвала колежката. Сигурно е имала предвид "патологична".
След неусложнен кюретаж на маточната кухина можете да започнете оптите си за бременност през следващия менстуален цикъл.
Ако нямате проблеми с бременнстта, няма основание да лежите на легло.

Благодаря за пожеланията! :)
zdr,az sam novi4ka izvinete za nahalstvoto
« Отговор #98 -: Април 09, 2007, 14:50:43 pm »
imam edin dosta pritesnitelen vapros!neznam kam kogo da se obarna za otgovor,no koito znae ne6to pove4e,MOLQ DA MI PI6E
posleden cikal mi be na 20.01.07g NA 20.02.07 SI NAPRAVIH TEST I BE OTRICATELEN,POLOJITELEN MI SE POQVI NA 24,02! tova koeto me pritesnqva e 4e po iz4isleniq trqbva da sam v tretiqt mesec,a doktorite koito me nabliudavat sporqt 4e:
-ediniqt kazva 4e qiceto e kuho!t.e nqma puls i struktura
-drugiqt kazva 4e nezavisimo koga mi e bil posleden cikal,bebeto moje da e stanalo po kasno i mi kaza 4e sega otgovarq na 22 dni i ima struktura i e s razmeri 17 milimetra,no e malko i nemoje da se vidi puls!
-tretiqt doktor kazva 4e trqbva da go mahnem po skoro za6toto ne se razviva I moje da ima anoomalii!
MOLQ VI KAJE TE KAKVO DA PRAVQ ILI PONE VAZMOJNILISA TEZI NE6TA!
AZ POLU4AVAM 4ESTO EDNOKRATNO KARVENE-RAJDIVO E!GLEDANASAM NA EHOGRAV (VAGINALEN)
KOGA MOJE DA SE USETI PULSA NA BEBETO?
TEZI RAZMERI KOITO VI KAZAH NA KOLKO DNEVNO BEBE OTGOVARQT
I MOJELI DA IMA TOLKOVA GOLQMA RAZLIKA,NORMALNO LI E TOVA!
TOVA BILI DALO NQKAKVI ANOMALII ZA NAPRED VARHU PLODA!
I KAKVO DA PRAVQ ZA NAPRED!
ISKRENO SAM VI BLAGODARNA ZA VNIMANIETO KOETO MI OTDELIHTE ZA MOQ PROBLEM
Благодаря ви за отговора!