0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Проследяване на бременността, фетална морфология
« Отговор #280 -: Август 08, 2008, 16:22:11 pm »
Здравейте д-р Даскалов, имам 4 спонтанни аборта в 5-6 месец причината е генетична мутация свързана с кръвосъсирването и АФА.Последния ми аборт беше април тази година казаха ми да изчакам 1 год до следваща бременност.Питах се не е ли много дълъг този период от време и не може ли да изчакаме 8 или 9 месеца и да започнем нови опити.Гинекологът ми каза ,че матката ми била с по големи размери като на многораждала жена и това трябва ли да ме притеснява?Предварително ви благодаря за отговора
Проследяване на бременността, фетална морфология
« Отговор #281 -: Август 12, 2008, 13:30:07 pm »
Здравейте, д-р Даскалов!
радвам се че има специална тема за проследяване на бременноста и фетална морфология, в тази връзка искам да ви попитам какви видове изследвания са необходими и кога да се направят по време на цялата бременност, тъй като на мен това ми е трета бременност(първата беше прекъсната по мед.показания в 14,5г.с.-откриха мехур,голям колкото главата на бебето,зад самата му глава;втората бременност завърши със спонтанен аборт още в самото начало)и искам да знам и да планувам кога точно какво трябва да направя.Ще ви бъда благодарна ако ми отговорите!
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #282 -: Август 21, 2008, 05:40:14 am »
Д-р Даскалов, преди 2 дена преживях трета загуба на бременност и бих искала да ви попитам за възможните изследвания, които бих могла да направя, за да се установи причината.
Ето какво ми е правено до сега:

PT, INR - на долната граница, но лекарят каза, че не са проблем
PTT_LA
APTT
APTT 4:1NP
dRVVT
Thrombin time
Hexagonal phase phospholipid
Anticardiolipin Antibody IgG
Anticardiolipin Antibody IgM
Homocysteine (plasma)
MTHFR
Factor V Leiden mutation
Factor II
ANA ( anti nuclear antibodies)
Хромозомен анализ ( на мен и а нъжа ми) - нормален.

Всички са в норма, само в MTHFR  имам единична мутация А1928С, за която пише, че не е проблем, когато е в едно копие, а и нивата на хомосистеина са си в норма.
Сега пратиха ембриона за хромозомен анализ и лекарят ми предлага след 1-2 месеца да направи хистероскопия, за да види дали няма нещо в матката, което да пречи. Аз ще отида да я направят, но искам да ви попитам освен хистероскопията, има ли още нещо друго, което мога да направя, ако и там не покаже да има проблем? Също така, хромозомният анализ ли е единственото, което може да се изследва на плода?
Благодаря ви.

Забравих да спомена, че при тази бременност имах зацапване след 6-та седмица и на два пъти дори прокървих сериозно, но като ме гледаха казаха, че не е при плода. След като видяха, че няма сърдечна дейност вече, лекарят пак ми каза, че това нямала нищо общо с кървенето. Все пак това не означава ли, че има някакъв проблем с кръвосносните съдове в матката ми?

Боби
« Последна редакция: Август 21, 2008, 05:47:17 am от Bobbie »

« Отговор #283 -: Август 25, 2008, 16:50:26 pm »
Здравейте д-р Даскалов!
Моля да напишете нещо повече по темата за Бременността и Паническото разстройство.Имали ли сте пациентки с това заболяване и какво трябва да знае жена с ПР който би искал да има дете.С благодарност  sunny
« Отговор #284 -: Септември 06, 2008, 11:39:33 am »
Здравейте д-р Даскалов,
моля ви за помощ. Бременна съм в 37 г.с. . Преди една седмица си направих профилактично изследване за херпес симплекс 2 тип. Никога не съм имала симптоми, само една раничка, която при обработка след известно време пак излизаше.Стойностите от направеното изследване за херпес симплекс 2-ри тип са - IgM-2.77 VE, при стойности: VE до 9 (отр.) от 9 до 11 (гран.) над 11 (пол.) 
IgG-19, при стойности:
 VE до 9 (отр.) от 9 до 11 (гран.) над 11 (пол.
Какво означава това, че имам херпес симплекс от 2-ри тип или , че някога съм го прекарала. Мъжът ми никога не е имал симптоми,а само херпес на устните преди много време.А аз съм била само с него
Съвсем скоро ще родя и се притеснявам да не би това да навреди на плода
Благодаря ви предварително. Желая ви успех   
*

maria angelova

« Отговор #285 -: Септември 09, 2008, 14:25:16 pm »
Здравейте,
Бих искала да ви помоля за съвет. Цикълът ми беш от 30 юли до 4 август. След 10ти август имах всички първоначални симптоми на бременност - боляха ме гърдите, чувствах се отпаднала, имах леки болки все едно ще ми идва. Бях почти сигурна, че съм бременна, но на 28 август ми дойде като по часовник. Беше обилно и коремът ме болеше повече от обикновенно. Въпросът ми е възможно ли е да съм направила спонтанен аборт и ако да ще може ли лекарят ми да го разбере? Часът ми е чак на 23 септември. До тогава не знам дали с мъжът ми да продължаваме опитите или да изчакаме.
« Отговор #286 -: Септември 22, 2008, 09:02:59 am »
Здравейте,
искам да се обърна към Д-р Даскалов за съвет и към всички,който имат отговор по този въпрос.Имам син на 1,7 г.Сега съм бременна със второ в 8 г.с.,но между 5 и 6 г.с. изкарах вирус със силно разстоиство.Знам,че всички органи се оформят точно по-това време,каква е вероятността плода да се е увредил и какъв е вашия съвет.Благодаря ви!
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #287 -: Септември 24, 2008, 09:42:13 am »
Сега пратиха ембриона за хромозомен анализ и лекарят ми предлага след 1-2 месеца да направи хистероскопия, за да види дали няма нещо в матката, което да пречи. Аз ще отида да я направят, но искам да ви попитам освен хистероскопията, има ли още нещо друго, което мога да направя, ако и там не покаже да има проблем? Също така, хромозомният анализ ли е единственото, което може да се изследва на плода?
Благодаря ви.

Забравих да спомена, че при тази бременност имах зацапване след 6-та седмица и на два пъти дори прокървих сериозно, но като ме гледаха казаха, че не е при плода. След като видяха, че няма сърдечна дейност вече, лекарят пак ми каза, че това нямала нищо общо с кървенето. Все пак това не означава ли, че има някакъв проблем с кръвосносните съдове в матката ми?

Само да добавя, че вчера получих резултатите от хромозомният анализ. Ембрионът е бил от женски пол и с Даун синдром ( trisomy 21). Това ми е трета загуба на бременност. Възможно ли е всеки път да има хромозомни дефекти,след като аз и мъжът ми нямаме и какъв е пансът да имаме нормало дете?
Благодаря ви.

Боби

*

ivelinaaa

« Отговор #288 -: Октомври 07, 2008, 11:18:55 am »
Интересувм се, дали е нормално това, че усещам пулса на бебето още от .. първия месец!!По това , което четох из форумите, пулс може да се осети доста по-късно, и то с съответната апаратура.И това не е моя пулс.Ясно го усещам друг.И корема ми просто пулсира.Вижда се с просто око как мърда.Сега съм вече 3ти месец.Нормално ли е това.Ходих 2 пъти на преглед, при 2ма различни лекари, на които не съм споменала за това, защото не мислех, че е странно.Последната ми менструация беще на 30юли, а зачатието на 14 август.Когато на 10 септ. отидох на първия лекар, той каза, че бременноста била преди 30юли, и каза, че съм имала малка киста на яйчника, която не била проблем и се получавала при първа бременност.При втория лекар отидох седмица по-късно, който ме каза че бременноста е точно от когато си мислех и аз,без да съм му казвала,и ме попита дали имам болезнена менструация.Да не би да имам някоя извънматочна бременност и те да се бъркат ...Незнам, много силно ми вибрира корема.Дори още докато беше много плосък.Сега е малко по голям , но дори през дрехите се вижда, ако се загледаш как пулсира.
« Отговор #289 -: Октомври 27, 2008, 15:46:30 pm »
Iskam da vi popitam... az sym operirana ot kista na qi4nika.leviqt mi qi4nik e izrqzan zaedno s trabata.sega imam 8 santimetrova kista na desniq i lekarqt mi me savetva da mislq za zabremenqvane sled premahvane na kistata,zashtoto sam predrazpolojena kam kisti, no az sam samo na 19 i ne sam gotova za deca.kak da postapq?
« Отговор #290 -: Октомври 28, 2008, 09:42:46 am »
ЗДАВЕЙТЕ !
ИМАМ 2 АБОРТА. ЕДИНИЯ ПО МЕД.ПОКАЗАНИЯ (УВРЕДЕН ТРОФОБЛАСТ), ВТОРИЯ - МИСЕД. И ДВАТА СА ВЪВ ВТОРИЯ МЕСЕЦ.
ПРАВИХ СИ ЦИТОГЕНЕТИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТАКИВА ЗА ТРОМБОФИЛИЯ.

ЦИТОГЕНЕТИЧНИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ СА БЕЗПРОБЛЕМНИ.
НО ИЗСЛЕДВАНЕТО ЗА ТРОМБОФИЛИИ ПОКАЗА СЛЕДНИТЕ РЕЗУЛТАТИ :
ФАКТОР V LAIDEN - R506Q - НОРМАЛЕН ГЕНОТИП
ПРОТРОМБИН - G/A 20210 - НОРМАЛЕН ГЕНОТИП
MTHFR - C677T - ХЕТЕРОЗИГОТЕН НОСИТЕЛ С/T
ИНХИБИТОР НА ПЛАЗМИНОГЕННИЯ АКТИВАТОР - PAI - ХОМОЗИГОТЕН НОСИТЕЛ 4G/4G

ОКАЗА СЕ ЧЕ ИМАМ ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНОСТ КЪМ ТРОМБОФИЛИЯ.
ПРЕПОРЪЧАХА МИ ПРИ СЛЕДВАЩА БРЕМЕННОСТ ДА СЕ ПРИЛАГА ТЕРАПИЯ С АСПИРИН И ВИСОКА ДОЗА ФОЛИЕВА КИСЕЛИНА(3 X 2).
ИНТЕРЕСУВА МЕ ДАЛИ САМО ТОВА ЩЕ ПОМОГНЕ ИЛИ ТРЯБВА И ДРУГИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ДА ПРАВЯ ?
ЧЕТА В НЕТА ЗА ХЕПАРИН.В МОЯ СЛУЧАЙ НУЖНО ЛИ Е И ТОВА ?
БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО !
« Отговор #291 -: Ноември 04, 2008, 18:21:25 pm »
Доктор Даскалов, ще съм Ви благодарна ако ми напишете нещо за мойте резултати! Благодаря Ви предварително!
Patient data
Age at sample date                               27.8
WOP                                              16+0
Weight                                           63 kg

Risks at sampling date
Biochemical risk for Tr.21           1:152
Age risk:                            1:895
Neural tube defects risk             <1:10000

MEASURED SERUM VALUES

Value           Corr. MoMs
AFP   16.5 lU/ml        0.57
fb-hCG   34.1 ng/ml        2.19
uE3   5.69 nmol/l        0.68
Gestation age   16 + 0   
Method   BPD   

The MoMs have been corrected according to: maternal weight

TRISOMY 21 SCREENING
The calculated risk for Trisomy 21 is above the cut off which represents an increased risk.
After the result of the Trisomy 21 test it is expected
that among 152 women with the same data, there is
one woman with a trisomy 21 pregnancy and 151
women with not affected pregnancies.
The calculated risk by PRISCA depends on the
accuracy of the information provided by the referring
physician.
Please note that risk calculations are statistical approaches and have no diagnostic value!

TRISOMY 18 SCREENING

NEURAL TUBE DEFECTS (NTD) SCREENING
The corrected MoM AFP (0.57) is located in the low risk area for neural tube defects.
« Отговор #292 -: Ноември 05, 2008, 17:25:15 pm »
Здравейте, д-р Даскалов. Благодаря Ви, че се отзовавате така безкористно на притесненията на бъдещите майки. Моят въпрос е :
В 10 г.с.съм. Ден на последна редовна менструация-21.08. Преди да имам закъснения в цикъла, на два пъти ми се наложи да вземам ацефеин и кафетин.
В 6 г.с. се разболях. Взимала съм единствено Прополки(за смучене)и веднъж Тантум Верде.
Възможно ли е с тези лекарства да съм навредила на бебето?
Благодаря Ви предварително за отговора.
« Отговор #293 -: Ноември 07, 2008, 20:54:19 pm »
Започвам с извинение може и да сам на грешното мясро и вапроса ми да не е за тук,но смятам че всяка жена изживяла това което и аз ще ме извини! От известно време правим опити за бебче! Този месец сам с много силни болки ниско в яйчниците и кръста! Леко гадене и едно като оригване можеби киселини е по-правилно незнам защото никога не сам имала! 3 дена съм със закъснение гърди не ме болят но ми се вие свят отвреме на време за уточня че правим опити след прием на противозачатачни! Има един правен тест за бременност(отрицателен) след 1 ден закъснение! Можете ли да ми дадете савет какви са вероятностите и какво е редно да се направи в следния случай! Благодаря за отделеното внимание!!!
*
« Отговор #294 -: Ноември 13, 2008, 12:54:57 pm »
Здравейте д-р Даскалов,
Бих желала да получа съвет от Вас,ако е възможно,разбира се.
Опити за зачеване-година -всеки месец се прави фоликулометрия-доказана овулация,само че на 16-17 ден,цикъл 28-29 дена,т.е.много къса лутелана фаза.Първоначално ми бе даден за прием вагинално Утрогестан,който да удължи лут.фаза.Приемах го два месеца,наистина удължих цикъла,но ефект нямаше :?
След това ми бе правена цветна снимка ,която установи силно нагънати тръби-едната по-слабо пропусклива(но все пак пропускала),а другата по-нормално пропусклива.
След това минах 3месечна хидротубация-за прочистване на тръбите от евентуални възпаления ("продухване",както си му казвам аз).
Забравих да спомена,че при съпругут ми спермограмата показва идеални резултати.
След това направихме и тест за съвместимост,при който резултатът е идеален-в слузта ,по време на овулация,човечетата си се движат свободно и няма антитела.
Сег авъпросът ми е следния-получих съвет ,за изчакам 5-6 месеца за забременяване.Освен да пия Дуфастон сега,мога ли да предприема друго лечение или изследване?Какво е вашето мнение?
Стимулации с клостил не са ми правени .
Благодаря Ви!
Dum spiro,Spero!
нашите две ангелчета с две мисии са вече с нас!
« Отговор #295 -: Ноември 21, 2008, 17:53:42 pm »
Здравейте, докторе!
В 19 г.с. съм. На 29 години. Бременна съм за втори път. Това, което ме притеснява е, че от години съм с аритмия, пия Пропранолол 25 мг. по 1/2 табл. на ден. Имам незначителен пролапс на митрална клапа, надкамерни екстрасистоли...Казват, че не било опасно. Въпросът ми е дали Пропранолола ще навреди на бебето, има ли някакъв друг препарат, който може да се каже, че е по-безобиден и се пие по време на бременност? Препоръчвате ли фетална морфология? Благодаря предварително!
« Отговор #296 -: Ноември 25, 2008, 14:02:26 pm »
Добър ден!
Искам да ви попитам какви точно са рисковете при моята бременност. Става въпрос за еднояйчни близнаци без преграда. Липсата на преграда е потвърдена от няколко специалиста. Освен това и двете пъпни върви са с веламенторна инсерция. В допълнение и околоплодните води са в повече. Знам, че става въпрос за високорискова бременност, но не мога да намеря никаква информация в интернет за моя случай и за конкретните опасности.В момента започвам 20-та г.с. Ще се радвам на всякаква информация.Благодаря Ви!
« Отговор #297 -: Ноември 28, 2008, 11:05:51 am »
Здравейте,
аз съм на 32 години от Пловдив 165 см. и 54 кг. , бременна в 29 г. с.
Интересува ме, дали изследванията ми са нормални:
WBC 13.19 + 10*9/L
LYM 1.19-10*9/L
Mid 0.76+ 10*9/L
GRA11.24+ 10*9/L
Ly9.0 %
Mi% 5.8%
Gr% 85.2%
HGB 102 g/L
RBC 3.69x - 10*12/L
HCT 29.13%
MCV 79 fL
MCH 27.7 pg
MCHC 351 g/L
RDWC14.0%
PLT250 x + 10*9/L
MPV 8.4 fL
PDWc39.2
« Последна редакция: Ноември 28, 2008, 11:19:34 am от slaveika1976 »
« Отговор #298 -: Декември 18, 2008, 11:40:04 am »
Здравейте, д-р Даскалов!
Моят въпрос е: Лекува ли се трихомонас вагиналис по време на бременност и доколко е опасно за бебето?
« Отговор #299 -: Декември 18, 2008, 14:10:33 pm »
Здравейте Докторе , след вагинален ехограф док ми каза че има съмнения за частично отлепване на плодният сак /тъмно петно до плодното сакче/, в заключението чета " нормално развит плоден сак отговарящ на 5-6 г.с.  , яичници - ...нормално всичко. Наличие на нормално развит вителинен сак с размери 2.2 мм. " нямам представа какво е вителинен сак , а никъде не намирам нищо за термина вителинен. Молбата ми е да обясните.